Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В очікуванні сенсації від тандему Kroll - "Трудова Україна"

Понеділок, 23 квітня 2001, 00:00
За два місяці ми маємо дізнатися правду про те, хто замовив і убив Георгія Гонгадзе. Рівно місяць тому було оголошено про те, що міжнародному розшуковому агентству Kroll Associates Inc. доручено розслідування гучної справи Гонгадзе, до орбіти якої залучені президент і його високопоставлені підлеглі. За два місяці ми дізнаємось про сенсацію. Якою вона буде?

Нині в Україні у справі Гонгадзе працюють 6 фахівців. Двоє з них - колишні високопоставлені детективи зі Скотленд-Ярду з багаторічним досвідом розслідування вбивств не тільки у Британії, але і за кордоном. Двоє фахівців із збору та обробки інформації, що володіють російською мовою і знайомі з місцевими традиціями і особливостями українських реалій.

Голова групи - Роберт Вітеретті. Він, і ще один високопоставлений фахівець з компанії, в минулому в різний час посідали посаду прокурора Нью-Йорка. У своїй практиці Роберту довелося займатися такими справами, як розслідування діяльності організованих злочинних угрупувань, мафії, а також розкриттям вбивств.

Плюс до того, справою Гонгадзе займаються в тій чи іншій мірі ще 2 експерти в центральному офісі Kroll та ще 2 - в Лондоні.

В бесіді зі мною брали участь п'ятеро з шести членів команди. Всі вони були одягнуті офіційно, в костюмах і краватках. Вміють розговорити співрозмовника - можуть розвеселити, посміятися над собою. Протягом нашої довгої бесіди Роберта неодноразово викликали по готельному телефону з Нью-Йоркського офісу, інших слідчих - по мобільних телефонах. Відразу видно - люди зайняті.

Слідчі Kroll налаштовані оптимістично. "Я завжди сподіваюся", - сказав Роберт у відповідь на моє питання, чи є все ж таки надія дізнатися правду. "За місяць буде точно така ж відповідь". "А за три?", - спитала я. "За три ви отримаєте остаточну відповідь. Ми пообіцяли дослідити справу за три місяці, і поки що нічого не змінилося".

За місяць перебування у Києві про них ніхто особливо не писав. Після гучних заяв на прес-конференції 23 березня їх діяльність не афішувалася. З ким зустрічалися слідчі Kroll, не відомо. Відомо тільки, що експерти провели "серйозні, тривалі зустрічі" як мінімум з 12 основними свідками. І не тільки в Україні.

За даними УП, співробітники Kroll поки що не зустрічалися з кимось із близьких друзів Георгія, а також з тими журналістами, які з ним працювали і добре його знали. Мама Георгія відмовилася від зустрічі з агентами Kroll через стійку недовіру не стільки до детективів взагалі, особливо українських, скільки до лідерів "Трудової України". Судячи з усього, сищикам Kroll все ще не вдалося поспілкуватися з іншим головним свідком - майором Мельниченком.

Що значить "серйозні і тривалі" зустрічі я відчула на собі - п'ять з половиною годин розмови з невеликими перервами "на дзвінки".

Питають детально, до фактів не чіпляються, уточнюють деталі. Часто їх цікавить, чи є інформація свідка його особистим спогадом, або висновком на основі вже почутого або побаченого. Слухають уважно, паралельно три (!) людини записують сказане до блокнотів.

"Це дуже складна справа. З багатьох причин. По-перше, це гучне вбивство. По-друге, люди багато що забувають і починають адаптувати розмови. По-третє, змінилися багато умов", - сказав Роберт Вітеретті в інтерв'ю УП наступного дня після мого "допиту". Дійсно, зараз, через 7 місяців, складно все пригадати точно, навіть не дивлячись на те, що мені, наприклад, доводилося переказувати події 16-17 вересня не один десяток разів.

Вони стверджують, що не відчувають складнощів, коли люди дізнаються, хто саме їх найняв для розслідування справи Гонгадзе. Мені здається, що "Трудову Україну" - замовника Kroll, навряд чи можна прирахувати до числа тих, хто прагнув дізнатися правду. Взяти, наприклад, програми на каналі Пінчука ICTV, які демонстративно, з першого дня скандалу зайняли пропрезидентську позицію. Її важко назвати об'єктивною, скоріше - агітаційно-пропагандистською.

Крім того, ідея запросити закордонних детективів обговорювалася з Кучмою, про що свідчить його сенсаційне зізнання в інтерв'ю польським журналістам. Це не приховував і один із замовників - Сергій Тігіпко під час першої прес-конференції.

Детективи Kroll запевнили мене, що як і раніше, нормально співпрацюють зі своїми колегами з української прокуратури. Навіть після того, як ускладнилися відносини з США, що оголосили про надання політичного притулку майорові Мельніченку і дружині Гонгадзе. Хоч у "клієнта" Kroll зовсім інша думка. У нічному ефірі СТБ Сергій Тігіпко заявив, що слідчим Kroll відмовили у спілкуванні в українських правоохоронних органах після того, як Україна образилася на США.

"Зараз Kroll виявився в більш складній ситуації, ніж до надання притулку. Донедавна в Kroll (завдяки контактам "Трудової України" - УП) були чудові контакти з міністром внутрішніх справ, СБУ і керівництвом генпрокуратури. Зустріч детективів Kroll з Михайлом Потебеньком тривала більше 2 годин. Все було чудово, в той час як зараз вони не хочуть з нами розмовляти. Вони кажуть: вибачте, але в цій ситуації, оскільки ми є державними службовцями, ми не можемо допомагати Kroll", - приблизно так висловився Сергій Тігіпко в останньому інтерв'ю газеті "2000". Зверніть увагу, що Тігіпко практично не розділяє поняття Kroll і "Трудову Україну", він часто каже - "ми".

Про те, що Тігіпко постійно в курсі розслідування, він сам підтвердив в інтерв'ю УП. Поки що, правда, йому невідомі які-небудь результати розслідування. Він, так само як і детективи Kroll, сподівається дізнатися правду через три місяці. І знов підтверджує свій намір оприлюднити підсумки роботи детективного агентства, "якими б вони не були".

"За умовами контракту ми скажемо правду тільки замовнику. Але клієнт пообіцяв оприлюднити наш рапорт, не дивлячись ні на що", говорить Роберт Вітеретті.

Тігіпко повідомив, що результати розслідування Kroll будуть передані трьом журналістам. У відповідь на запитання - яким саме журналістам, прес-секретар Тігіпка без іронії порадив журналісту УП "ставати до черги".

Поки що детективи Kroll не знають, чи будуть вони працювати в Україні до результату, або після збору всієї необхідної інформації залишать країну. Роберт стверджує, що ще не час говорити про будь-яку версію злочину. "Дуже рано, поки продовжуємо збирати інформацію". Однак, одна з численних відмінностей Kroll від місцевих сищиків полягає в тому, що вони не роблять різниці між "політичною" або чисто кримінальною версіями вбивства. "Для нас такої відмінності не існує".

У таємниці утримується і сума контракту. Цю інформацію має право оприлюднити тільки клієнт. Раніше Тігіпко сказав лише, що сума контракту "дуже велика", тому "Трудова Україна" мала намір відкрити рахунок для зацікавлених у розслідуванні бізнесменів.

Зараз співробітники Kroll в Україні живуть не в найдорожчому, хоч і не в найгіршому готелі. Вони займають кілька номерів в готелі "Київ", найдорожчий з яких - з двома спальнями і кабінетом і з видом на парламент - коштує близько 70 доларів на день. У "Києві" зараз зупинилися п'ятеро співробітників фірми. Тобто тільки мешкання в готелі клієнтам Kroll обійдеться як мінімум в 5 тисяч доларів на місяць.

Але це дрібні гроші, копійки. Судячи з гонорарів, які найчастіше виплачуються фахівцям Kroll, це ніщо. Відомо, що щорічний оборот фірми складає більше як 50 мільйонів доларів, а за таку операцію, як, наприклад, пошуки "золота КПРС", Kroll обіцяли заплатити півтора мільйони доларів.

До речі, за непідтвердженою інформацією, у Kroll є друге, неафішоване завдання - знайти майора Мельниченка. А за цю, державної важливості справу, деякі і мільйона не пожаліють.

Довідка УП

Приватне розшукове агентство Kroll Associates Inc. засноване у 1972 році Джуліусом Кроллом, який до цього посідав посаду державного прокурора. Нинішній президент агентства Майкл Черкаський - вихідець з України, колишній федеральний прокурор, що судив відомого боса мафії Джона Готті, прийшов до компанії у 1992 році.

Kroll має 60 відділень по всьому світу, в тому числі в Європі, в яких працюють 2 тисячі штатних працівників - відставних прокурорів, поліцейських, розвідників і службовців відділу боротьби з наркотиками. Кажуть, що серед працівників Kroll зустрічаються і колишні працівники ФБР, ЦРУ, завдяки яким фірмі вдаються гучні міжнародні розслідування.

Спеціалізація - розкриття фінансових махінацій і зловживань в сфері бізнесу, пов'язані з несплатою податків, нечесною біржовою грою. У 1996, "найпіковішому" для агентства році, компанія заробила 70 млн. дол. Газети стверджують, що Kroll бере участь навіть у виробництві броньованих автомобілів, "фірмових" сигар і підтяжок.

Ось неповний список "найгучніших справ" Kroll.

На початку 80-х фірма знайшла рахунки філіпінського диктатора Маркоса, брала участь і в пошуку рахунків вдови філіпінського президента Імельди Маркос, відшукала золото гаїтянського правителя Дювальє.

На початку 90-х після закінчення операції "Буря в пустелі" за дорученням уряду Кувейту займалася пошуками коштів іракського диктатора Саддама Хусейна. Внаслідок розслідування виявилося, що Саддам і його сім'я через підставних осіб придбали акції одного респектабельного французького видавництва. Знайшли і нерухоме майно диктатора у Нью-Йорку. Гроші Саддама пішли на компенсацію за напад на Кувейт.

"Найскандальніша справа" - пошуки "золота КПРС". У 1992 р. Єгор Гайдар уклав контракт з цим детективним агентством. За інформацією агентства, після того, як Гайдару стали відомі результати розслідування, він несподівано припинив співпрацю з американськими детективами. Сам Гайдар казав, що отримав секретний рапорт з двох частин. У першій частині - досьє на "Банко дель Готтардо" (ніби "скарбника КПРС"). У другій - за словами самого Гайдара, були "малопереконливі матеріали, засновані на газетних вирізках". Однак Михайло Горбачев стверджує, що в цій частині були закордонні рахунки членів гайдарівського уряду. Ніхто так і не бачив результати розслідування, досі невідомо, де лежать гроші КПРС.

Фірма розслідувала і суто кримінальні справи, які так чи інакше були пов'язані з бізнесом. 1996-го року внаслідок участі Kroll у розслідуванні загибелі банкіра Роберто Калві, якого було знайдено повішеним під одним з лондонських мостів у 1982, було знайдено і заарештовано вбивцю.

Зараз агентство веде розслідування афери зі швейцарською фірмою "НОГА" (головна дійова особа з боку уряду РФ - Геннадій Кулик) і пошук авуарів російських банків, що заборгували західним партнерам.

Наприкінці квітня Kroll отримав контракт від ООН на розслідування ланцюга фінансування підрозділів УНІТА. За 16 місяців розслідування ООН заплатить Kroll близько 100 тисяч доларів. Цікаво, що вперше у практиці ООН ця організація звернулася за допомогою до приватної детективної фірми.


Читайте також

Сайт Kroll Associates Inc.

Що таке "Кролл"?

Шерлоки Холмси на службі у Кучми

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування