Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ми - в шахи, а проти нас - в Чапаєва"
Ющенко не буде: а) "відступати" і б) "в.о."

Понеділок, 23 квітня 2001, 12:26
Прем'єр заручився підтримкою всіх членів Кабінету міністрів напередодні голосування про відставку. Якщо ж вона відбудеться, то постраждають відносини з іноземними партнерами. А сам Ющенко після звільнення обіцяє "служити Україні".

"У нас є професійна честь і професійна гідність", - так Ющенко в понеділок почав вступну промову на прес-конференції, від якої чекали сенсації. Сенсації не відбулося.

Ющенко прийшов на зустріч з журналістами, злегка накульгуючи, вітаючи всіх "Христос Воскрес!". Одягнутий він був нетрадиційно – смугаста краватка і блакитна сорочка.

"На нас мають намір покласти провину за всі гріхопадіння в короткій історії України, можливо – і від Адама та Єви. Нас звинувачують в тому, що ми граємо в шахи, коли проти нас грають в Чапаєва", - пояснив прем'єр процеси, які виникають навколо уряду.

Він знову підтвердив, що негативна оцінка роботи уряду заснована не на результатах роботи економіки, а "на економічних запитах і інтересах окремих груп, окремих авторитетів українського політикума, які загострилися з наближенням парламентських виборів". Зі слів прем'єра, зараз в Україні йде вибір між латино-американською моделлю розвитку суспільства і курсом, наміченим президентом України і закріпленим програмою нинішнього уряду.

Ющенко також ще раз заявив, що не погодиться працювати як "виконуючий обов'язки". "Ні я, ні будь-хто з моїх міністрів не піде на модель, що передбачає статус в.о.". Відповідаючи на питання, який вибір він зробить у разі відставки, він сказав, що "знайде спосіб, як служити Україні".

При цьому він стверджує, що відставка може привести до урядової кризи, а також ускладнення із зовнішніми партнерами. "Такого політичного експеримента не витримають відносини зі всіма партнерами, і внутрішніми, і зовнішніми, оскільки українська виконавча влада буде позбавлена можливості провести логіку реформ". Проте, вважає Ющенко, "уряд і сьогодні залишається островом або острівцем стабільності".

Не дивлячись на багаторазові спроби журналістів дізнатися ставлення Ющенка до останніх заяв Кучми про уряд, прем'єр жодним словом ані в негативному, ані в позитивному контексті не згадав про президента. Єдине словосполучення в контексті імені "гаранта" – "програма, запропонована в ході президентської кампанії".

Ющенко не драматизує ситуацію, і навіть морально готовий до своєї відставки.

"Коли 16 місяців тому мама сказала, що це якийсь гріх впав на нашу сім'ю, я думаю, вона була близька до правди… Але в цьому випадку, це біда міністра або прем'єра, який призначається і обирається, і не думає в день свого призначення про день, коли він буде вимушений покинути стіни Кабінету міністрів. Повірте, для мене і моєї сім'ї це не проблема і не трагедія, далеко не трагедія. Головне - через які двері будеш виходити. Я хочу сказати, що я буду виходити через парадні двері - через другий під'їзд".

Коли після прес-конференції його спитали про те, чи не жалкує він, що 16 місяців тому погодився стати прем'єром, він відповів так: "Я робив для України те, що було в моїх силах. І це те, що буде формувати мої сили на багато років в майбутньому. Дорогу, яку мені треба було пройти прем'єр-міністром, я її пройшов, на мій погляд, ефективно, на мій погляд, маленький українець не буде жалкувати про рік реалізації програми "Реформи заради добробуту". А там Бог покаже…"

Як і раніше, Ющенко як би не відкидає можливість кадрових змін після переговорів з "так званою" більшістю (сказано Ющенком). Однак для цього сама більшість має прийти "до консолідованого рішення по урядових кадрах". "Якщо ми будемо підходити до цього питання з позиції окремих фракцій, це буде не уряд, а кооператив".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування