Гнійник прорвало

Середа, 25 квітня 2001, 13:43
У монолітній команді професійних телевбивць Вадима Долганова знайшовся зрадник ідеї "нести правду в кожен дім". "Програма "7 днів" теперішньої якості, у нинішньому форматі не має права на існування", - заявив на спеціально скликаній прес-конференції один з постійних авторів цих самих "7 днів", завідувач редакції аналітичних програм "УТН" Олесь Ковальчук.

"У мене резерв компромісу вичерпаний. Швидше за все, мені доведеться піти з каналу", - заявив пан Ковальчук, у якого урвався терпець ділити відповідальність за аналітику "7 днів" разом із Долгановим. "Ми не хочемо працювати в країні, де зневажають глядача і його право на правдиву інформацію. Я втомився жити в атмосфері брехні, я маю інші переконання, я не нав'язую їх глядачам". За словами Ковальчука, він – завідувач редакції аналітичних програм ТВО "УТН" Нацтелекомпанії – про зміст текстів Долганова дізнається вже у ефірі, готуються вони у повній секретності, а свої матеріали він носить вичитувати вищому керівництву. Це все йому набридло.

Так само як спостерігати за процесом монтування "прямих включень" з Майдану, які знімаються о 18:30, а самі починають "7 днів" лунати з першої кнопки о 21:00. Не подобається йому, що результати "інтерактивних опитувань" ще до початку ефіру визначає Долганов. Не хоче мати нічого спільного з програмою "Зона правди", до якої не має жодного відношення. Не хоче розповідати про те, як уряд затикає рота вільному слову на УТ-1. Не хоче бачити, як в сюжеті останньої передачі "пересмикувалися факти", коли говорилося про участь американців в акції протесту 9 квітня.

Також пан Ковальчук підозрює, як відреагує керівництво УТ-1 на його крок протесту. "О 23:10 на УТ сьогодні має вийти сюжет про мене – принаймні, мене попереджали про таку реакцію, якщо я прийду на прес-конференцію. Швидше за все, мені доведеться піти. Відразу попереджу, що з жодним каналом не проводив переговори про працевлаштування", - заявив бунтівник, який навіть підозрює, що доведеться змінити професію.

Як наголосив журналіст, він говорить від свого імені, хоча в деяких репліках проходив займенник "ми": "Ми із задоволенням цього тижня не вийдемо в ефір". Олесь Ковальчук також не вірить, що через незгоду з генеральною лінією програма відчуватиме кадровий голод.

Власне, такий ось бунт. Взагалі, через УТ-1 у різний час пройшла чи не половина яскравих журналістів, які нині є провідними обличчями "незалежних" каналів. І люди з УТ-1 йшли завжди тихо, намагаючись не афішувати це як прикрий етап кар'єрного росту у минулому, який не заслуговує на особливу повагу. Тому, без сумніву, це рішення Ковальчука є вчинком – у "тому самому" розумінні цього слова.

Але, при всій повазі до сміливого кроку, залишаються нез'ясованими декілька моментів. Олесь Ковальчук дуже схожий на Тетяну Міткову. Вона пішла з НТВ після того, як Кисельов не включив її до складу групи журналістів, які мали проводити переговори з "Газпром-Медіа". Наш зважився на відхід від Долганова після того, як втратив вплив і керівник Нацтелекомпанії перестав радитися з редакційним колективом. Але ж вибачте, за зізнанням самого Ковальчука, він працював у "7 днях" три роки і залишився чи не єдиним (!) з журналістів, які були в програмі з самого початку. І він сам же говорить, що за часів Сторожука все було інакше, рішення приймалися чи не колегіально. А ви згадайте колишнього ведучого "7 днів". І чим він, крім інтонацій, від яких горне на здоровий сон, відрізнявся він від нинішнього. І тим більше дивно говорити про свободу слова, якщо у текстах старих "7 днях" – за Сторожука – була частина творчості Ковальчука.

Бунтівник навіть не зважився написати заяву за власним бажанням: "А навіщо ми будемо писати? Мій вчинок у тому, що я прийшов до вас сьогодні". Ковальчук говорить, що ще не визначився щодо кар'єри на Першому національному. І аргумент у нього супер який: "Мусить бути УТ-1, і хтось мусить там працювати". Це, знаєте, аналогічно доктор наук може сказати, що всі хочуть жити у чистій державі, ось є смітник, куди нечистоти звозяться, і він змушений на ньому працювати. Бо чистота – запорука здоров'я.

Як говорить Олесь Ковальчук, "ми йшли на компроміс, але є межа". Напевно, дуже глибоко була вона у нього схована. І не на що інше, як "акт самоспалення", це не схоже – з цим погоджується й сам Ковальчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...