Кабмін увечері "відзначатиме" відставку

Четвер, 26 квітня 2001, 14:23
Ющенко буде брати участь в парламентських виборах 2002 року, а поки прем'єр має намір подати у відставку. У те, що Кучма не прийме її, Ющенко не вірить. "Я би не заспокоював себе якимись іншими надіями. Швидше за все, так воно і буде".

Про це Ющенко заявив після заключного засідання Кабінету міністрів. Всі члени уряду, які були у Києві, разом з ним вийшли через парадний вхід будинку уряду.

На прощання на сходах уряду вони зробили "сімейне фото" на спомин. З 19 членів уряду 15 будуть увіковічені на цій історичній картці. (На ній будуть відсутні віце-прем'єр Дубина і міністр з питань надзвичайних ситуацій Дурдинець, які в четвер супроводжували Кучму в поїздці на ЧАЕС, міністр економіки Роговой та міністр культури і мистецтв Ступка. Однак у них знайшлися дублери – на останньому засіданні уряду і під час фотографування були присутні, зокрема, глава держподаткової адміністрації Азаров, голова антимонопольного комітету Завада і урядовий секретар Лисицький. Позиції перших двох навряд чи будуть піддані сумніву при будь-якому уряді.)

Члени Кабміну не виглядали пригніченими, сміялися і просили фотографів розташувати їх в групі для фотографування якнайкраще.

Ющенко закликав журналістів не вважати членів цього уряду підкореними. Як тільки надійде офіційна постанова з Верховної Ради, прем'єр і члени збираються почати процедуру відставки. У інтерв'ю журналістам Ющенко сказав: "Як би ми не відносилися до голосування, це єдина легальна форма".

Ющенко ще раз підтвердив, що не погодиться на роль виконуючого обов'язки. "Виконувати обов'язки я не буду", - заявив прем'єр, аргументуючи свою позицію тим, що Україна "вже пройшла" період виконуючих обов'язки глав уряду. У зв'язку з цим він навів приклад Єфима Звягильського, який виконував обов'язки прем'єра з вересня 1993 по червень 1994. Як заявив Ющенко, Звягильський був "працьовитою і відданою справі уряду людиною", однак його статус виконуючого обов'язку "серйозно девальвував роботу того Кабінету міністрів". "Тому, це для інших осіб, не для мене – статус виконуючого обов'язку".

Ющенко подякував всім членам уряду: "Я переконаний, що ми робили непогану роботу, про яку ми ще будемо не раз згадувати за різних обставин".

Він зазначив, що цей уряд першим не застосовувало інструменти, згідно з якими "за політичні голоси (на підтримку уряду) треба платити обленерго, заводами, комбінатами, якимись митними або податковими преференцыями". Це, зі слів Ющенка, призвело до того, що і уряд, і громадськість країни "побачили, наскільки Україна самодостатня, якщо в ній буде панувати порядок".

На прощання Ющенко порадив майбутньому прем'єр-міністру проводити відкриту публічну політику. "Ми щасливі, що провели в уряді півтора роки. Це був складний час, але для нас було важливо, що ми входимо в уряд з новими принципами. Для нас важливо – відкрита і публічна політика", - заявив Ющенко журналістам.

Після фотографування на пам'ять Ющенко підійшов до невеликої групи людей, що зібралася біля Кабміну.

Як розповіла УП прес-секретар прем'єра Наталія Зарудна, після цього Ющенко мав намір "обідати", а потім Кабінет міністрів в повному складі збирається виїхати за місто, де вони "відзначатимуть цей день". Вона акцентувала увагу, що члени Кабінету міністрів йдуть нескореними.

Зарудна також повідомила, що в п'ятницю члени уряду хотіли б зустрітися з Кучмою. За її словами, поки укази про звільнення із займаних посад не підписані, цей уряд вважається діючим.

Згідно з процедурою, до уряду мусить надійти постанова Верховної Ради про недовіру Кабміну, після чого прем'єр-міністр звернеться до президента із заявою про відставку. Якщо він прийме відставку, Кабінет міністрів офіційно припиняє свої повноваження, однак виконує обов'язки до призначення нового уряду на чолі з прем'єром. Згідно з Конституцією, Кабінет міністрів може виконувати обов'язки не довше 60 днів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News