Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ми нічого не втратили"?..
Коментарі політиків

Четвер, 26 квітня 2001, 15:01
Що відбулось?

"Нічого ми не втратили. Буде новий прем'єр, було в нас багато їх. Буде все в порядку. З кожним прем'єром, у всякому разі, Україна буде жити все краще, краще і краще", - охарактеризував факт відставки Ющенка лідер фракції "Демократичний союз" Олександр Волков.

Один з визначних членів партії СДПУ(о) Григорій Суркіс оцінює сьогоднішні події, "як історичну віху в українській політиці, яка реально і логічно підвела уряд Ющенка до відставки". "Не може керувати урядом протягом півтора року, спираючись на більшість, і, разом з тим, не враховувати думку цієї більшості. У Ющенка було 16 місяців довіри більшості і як раз думка тих фракцій, які підтримували законодавчі ініціативи Кабміну, не враховувалась", - сказав Суркіс в інтерв'ю журналістам. На його думку, нонсенсом є те, що "Ющенко, спираючись на меншість і проводячи за допомогою більшості рішення спрямовані на прозорість та стабільність правового поля, провадив політику, яка абсолютно непрозора була для більшості".

"Головний наслідок – заглиблення кризових явищ в суспільстві і певні кроки до дестабілізації політичної ситуації в країні", - оцінив відставку уряду в інтерв'ю кореспонденту УП лідер депутатської групи "Солідарність" Петро Порошенко. "Я стверджую, що політична неліва більшість сьогодні остаточно втратила надію на своє відродження і можлива (більшість – УП) до парламентських виборів лише у вигляді ситуативних домовленостей при голосуванні за окремі законопроекти", - сказав Петро Порошенко.

Відставка Ющенка на думку одного з членів "Трудової України" Дмитра Табачника це "крок, який зміцнює демократію в Україні". "Вперше парламентським голосуванням було оголошено вотум недовіри уряду. Це найкраще свідчення того, що ми живемо в демократичній державі, бо якби ми жили в тоталітарній державі, то, за залаштунковими домовленостями, дві особи - президент і прем'єр-міністр - могли б домовитись про продовження мандату цього уряду. Україна зробила крок,якого від неї чекали", - підсумував депутат.

Що буде з Ющенком?

Прогнозуючи майбутнє Ющенко, депутати від антиурядових фракції сходились в одному – Ющенко слабкий політик.

"Він може очолити опозицію, - сказав Олександр Волков, - але він розумна людина, я не думаю, що він на це піде". І тихо додав, що Ющенко "нє боєц".

Майбутнє Ющенка один з членів "Трудової України" Дмитро Табачник прогнозував з єхидною посмішкою: "Якою буде доля Ющенка краще за все спитати у нього або у тих енергійних жінок, які весь час супроводжували його діяльність. Або у його дружини, або у його заступника по уряду, або його речника. Все, що було за останні півроку, вони нам розказували і може вони зможуть передбачити, що буде в наступні півтора роки".

"А якщо серйозно, то Віктор Ющенко з його високими якостями професіонала і банкіра не загубиться. Він може успішно очолювати фінансово-банківські установи, він може бути запитаний, як депутат парламенту. Єдине чого я б йому щиро, по-дружбі, з сердечною прив'язаністю до нього не радив – це займатися політикою. Він гарний економіст і фінансист, а політик, на жаль, нікудишній. Тільки людина абсолютно позбавлена якостей політика могла за два місця так звузити свою політичну платформу підтримки і прирікти уряд без наявних гострих економічних колапсів до політичної кризи.

Якщо маючи в своїх руках такий великий потужний інструмент, як Кабінет міністрів, не скористатися цими можливостями, то можна займатися всім – від художнього ковання заліза до банківських проектів, але, я думаю, не варто займатися політичною діяльністю", - виголосив Дмитро Табачник.

Найбільш туманним та заплутаним, прогнозуючи майбутнє Ющенка, був Григорій Суркіс. "Я вважав і вважаю, що Ющенко як тільки стане вольовим політиком, а волі у нього якраз не вистачає, оскільки він постійно як на тій "гойдалці", постіно коливається від прийняття рішення – мінус, плюс. А це і є недовіра виборців. Неможна вести політику подвійних стандартів – сьогодні сказав одне завтра інше. В народі це називається: звести чотири стінки воєдино і спробувати залишитись посередині. Ці стіни обов'язково роздавлять того, хто спробує проводити таку політику", - сказав Суркіс в інтерв'ю журналістам, відповідаючи на питання кореспондента УП.

Петро Порошенко "не впевнений, що Ющенко очолить опозицію". "Я думаю, що Віктору Андрійовичу треба зупинитися, визначитися... В тому, що він повернеться в політику, у мене немає сумнівів. А те, що він буде вживати якихось кроків (очолить опозицію – УП)... я не знаю – він достатньо толерантна і виважена людина", - сказав Порошенко, відповідаючи на питання кореспондента УП.

Один з представників опозиції, лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов вважає, що у Ющенка "є всі підстави для того, щоб очолити опозицію". "У нього є і харизма, і повага мільйонів наших громадян, і все залежить тільки від нього. Головне, щоб він пішов на радикальні послідовні дії, як один з лідерів опозиції", зазначив Турчинов.

"В сьогоднішніх умовах, якщо буде добра воля Ющенка" він може очолити опозицію, вважає один з опозиціонерів Віктор Шишкін. При цьому він зазначив, що для цього "необхідна політична мужність", якої він у Ющенка "до сьогодні не бачив". Однак Шишкін нагадав, що Ющенко намагався за будь-яку ціну зберегти уряд і "мабуть він шов на поступки, в тому числі, морального плану", хоча він "може бути мужньою людиною, якщо цього побажає сам".

Лідер Українського народного руху Юрій Костенко вважає, що після відставки Ющенка "Україна отримала дуже потужного політика, політика патріота з високим рівнем національної свідомості". "Для національної демократії ми маємо тепер того лідера, який зможе очолити виборче об'єднання. Він зможе привести це виборче об'єднання до перемоги і ми всі зможемо повернутися у велику політику, яка дасть Україні демократичний вибір", - сказав Костенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...