Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ще 263 дні - і Кучмі скажуть "ні"
Так підрахувала Тимошенко

П'ятниця, 27 квітня 2001, 12:05
У п'ятницю близько 11 години ранку Юлія Тимошенко оголосила про створення всеукраїнського штабу з проведення референдуму, який вона очолила. За словами лідера "Батьківщини", крім її партії до нього ввійшли 50 партій, зокрема, СПУ, "Собор", частина акції "За правду", яку координує Олесь Доній, Григорій Омельченко та інші відчайдушні антикучмісти. "Штаб з референдуму є логічним продовженням Форуму національного порятунку", - сказала лідер "Батьківщини", відповідаючи на питання про можливий розкол в опозиції у зв'язку з неоднозначним ставленням до ідеї референдуму.

Тимошенко спростувала інформацію про те, що результати референдуму будуть нелегітимними. "Такі заяви робляться людьми або з оточення президента, або тими, хто на нього працює", - заявила лідер партії "Батьківщина" і нагадала рішення Конституційного Суду, "який чітко визначив, що існує легітимна процедура проведення референдуму". Саме ж питання, що виноситься на референдум, не побудовано таким чином, що Кучма автоматично має піти у відставку. Згідно з Конституцією існує лише чотири причини для дострокового припинення повноважень президента: відставка за власним бажанням, стан здоров'я, імпічмент, смерть. Саме власноручно написаної заяви про відставку і збираються домогтися від Кучми організатори референдуму.

Сформульоване за допомогою юристів питання, яке Тимошенко пропонує винести на референдум, дослівно звучить так: "Чи вважаєте ви, що Леонід Кучма за знищення прав та свобод українського народу відповідно до принципів верховенства права повинен проголосити заяву про відставку згідно статей 108, 109 Конституції України".

Юлія Тимошенко, вважає, що "після того, як народ скаже Кучмі "ні", а він не підпише заяву про відставку, він вже не буде легітимним для світу президентом" і це "буде нонсенс".

У опозиціонерки, за її словами, вже є організаційний план, згідно з яким на весь комплекс заходів навколо референдуму потрібні 263 дні. Першим кроком для початку процедури референдуму є проведення ініціативних зборів. Їх призначено на 3 травня в офісі "Батьківщини". Після цього Центрвиборчком повинен протягом двох тижнів видати листи для збору підписів, яких необхідно зібрати 3 млн.

Як передає кореспондент УП, Тимошенко готова до протидії влади: "Я переконана, що оточення президента буде чинити опір". Прокуратура також, за її словами, "наскільки можливо заважає", бо "тиск посилюється щодня" і вона навіть "ледь-ледь виїхала на цю прес-конференцію". Голова новоствореного штабу говорить, що чудово пам'ятає, як були сфальсифіковані президентські вибори, а потім квітневий референдум 2000 року і розуміє, "що буде важко". "Я хочу сказати президенту, що, під мою особисту відповідальність, ми не дамо президенту сфальсифікувати референдум, завадити організації його проведення і проігнорувати його результат", - сказала Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" сподівається на величезну підтримку народу і, як керівник організаційного штабу, підходить до цього серйозно. З 27 квітня починає працювати багатоканальний телефон, за яким "кожен громадянин може отримати чіткі вказівки, як діяти і що робити, щоб допомогти проведенню референдуму". Його номер 8 (044) 254-47-00. "Альтернатива проведенню референдуму – пасивне спостереження за тим, що відбувається в країні", - палко говорить Юлія Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...