Україна сповзає до обійм Росії

П'ятниця, 27 квітня 2001, 14:31
Leading article: Ukraine is sliding back into Russia's embrace

Україна знову підтвердила свою страшну здатність зриватися в катастрофу відразу після появи надії. Недавні заголовки про гарячий скандал, який ледве не призвів до падіння автократичного президента Кучми, затьмарили вражаючі, хоч і запізнілі економічні показники зростання. Зараз, однак, парламент у Києві грубо зняв реформатора прем'єр-міністра, який протягом півтора року, був головним архітектором цього відновлення економіки. Ці дії повергли країну в новий політичний і економічний хаос і, напевно, зовсім знизили шанси України приєднатися до Європейського потоку.

В країні, де клани і корупція загально поширені, Ющенко був виключенням. Його репутація чесного політика завоювала йому довіру на Заході, і допомогла запобігти від висихання потік іноземних інвестицій до України через обвинувачення Кучми у замовленні вбивства журналіста.

Зараз Ющенко став жертвою брудного альянсу колишніх комуністів, які нутром не переносять Захід, і олігархів, які жирують за існуючої системи. Наслідки сумно передбачувані. Закордонні інвестори будуть знову уникати Україну, а МВФ буде ще неохочіше давати обіцяну допомогу.

Коротко кажучи, всю добру роботу можна швидко зіпсувати.

Правда, Ющенко обіцяв боротися, виступаючи перед мітингом, на який зібралася найбільша за весь час кількість протестуючих. Але його виклик навряд чи спровокує такий підйом народного руху, як це було в інших посткомуністичних режимах. Сумний факт, що народжена 10 років назад незалежна Україна страждає від кризи національної ідентичності. Зі всіма її сільськогосподарськими і мінеральними ресурсами, країна розділена за культурною, соціальною і навіть релігійною ознакою між про-західниками і тими, що головним чином мешкають на сході України, хто не хотів би щоб Росія коли-небудь була розділена.

З моменту приходу до влади, президент Путін поступово відновлює вплив Росії в Україні, і відставка Ющенка може в перспективі стати моментом, коли сповзання його країни у бік Росії стало безповоротним. Можливо, історична доля України перебуває в тісних зв'язках з Росією. Але перший обов'язок її правителів поліпшити долю її 49 мільйонного населення. Це скоріше всього можливе, коли Україна буде міцно пов'язана з Заходом. Відставка прем'єр-міністра може непоправно ослабити ці зв'язки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування