ЄС офіційно "занепокоївся" через відставку Ющенка

П'ятниця, 27 квітня 2001, 15:30
Звільнення Ющенка змусило взятися за перо в Європейському союзі, який виступив зі спеціальною заявою. ЄС серйозно занепокоївся, що "відставка уряду Віктора Ющенка може повернути назад процес економічних і політичних реформ, враховуючи істотні успіхи, досягнуті його урядом за минулий рік", - говориться в заяві ЄС з приводу ситуації в Україні (так звана декларація президентства від імені ЄС, в Євросоюзе головує зараз Швеція).

"Самовіддана робота Ющенка з просування економічних і структурних реформ в Україні виявилася дуже важким завданням, в якому він, незважаючи на обставини, все-таки досяг істотного прогресу". Уперше за багато років в українській економіці намітилися позитивні тенденції при дотриманні соціальних пріоритетів, вважають в ЄС.

Європейський Союз закликає Кучму, уряд і Верховну Раду "прийти до поглибленого і конструктивного діалогу, в інтересах всіх сторін, включаючи народ України, для продовження реформ в країні".

ЄС упевнений, що ті економічні і структурні реформи, які провів уряд Ющенка в Україні, "істотні і неминучі для всіх країн перехідного періоду, без таких всебічних реформ істотний позитивний розвиток країни неможливий". Продовження прогресу в цьому напрямі є умовою для поглиблення відносин України з ЄС, зазначається в заяві.

Євросоюз, вступ до якого є стратегічною метою України, дав Києву декілька чергових порад. ЄС хотів би бачити пріоритетом "консолідацію політичних і економічних процесів реформ". Потрібне це "для побудови стабільного і процвітаючого суспільства". Те, в свою чергу, мусить базуватися "на загальних принципах демократії, сильного громадянського суспільства і принципах ринкової економіки". "Це життєво важливо для України, але так само важливо для затвердження її на світовій арені", говориться в заяві".

Євросоюз також сказав, що підтверджує свою підтримку сильній, стабільній і демократичній Україні, яка зробила свій вибір на користь Європи.

Інтерфакс-Україна

Читайте про перші емоції на континенті в зв'язку зі звільненням Ющенка:

У Європі сумують за Ющенком

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News