Крах у Києві

П'ятниця, 27 квітня 2001, 17:03
Meltdown in Kiev

Україна, що вважалася сто років назад європейською житницею, стала ще більш убогою після відставки найбільш реформаторські налаштованого пострадянського прем'єр-міністра Віктора Ющенка. Популярний прем'єр, що з 1999 року робив героїчні зусилля в спробах виправити економічну ситуацію на Україні, користувався підтримкою з боку орієнтованих на Захід реформаторів і був потенційним суперником президента України Леоніда Кучми. Позиції самого Кучми похитнулися внаслідок підозр про його причетність до вбивства журналіста, чиє обезголовлене тіло знайшли в ямі. Сплили на поверхню записи розмов президента, що стосуються цього журналіста, породили вимоги його відставки.

Вотум недовіри Ющенку був ініційований комуністами, що об'єдналися з "олігархами" і мільйонерами (пов'язаними з Москвою), щоб позбутися прем'єра, чиї реформаторські плани загрожували їх інтересам. Надія на те, що новий прем'єр зможе продовжити розпочаті Ющенком реформи, невеличка, беручи до уваги сайбутні парламентські вибори. Враховуючи, що Україна котиться у безодню, відставка Ющенка лише прискорить повернення країни - це стало помітно з початку цього року - на орбіту свого старого імперського господаря, Росії. Настав кінець боязким спробам орієнтуватися на Захід, що робилися останні 9 років.

Те, що Україна знову стала впадати в залежність від Москви, стало помітно з лютневого самміту між Кучмою і президентом Росії Володимиром Путіним. Реінтеграції сприяло також зростання російських інвестицій в Україну, що відчуваює нестачу фінансових коштів. Російські компанії почали розкуповувати нафтопереробні заводи, алюмінієві підприємства, газети, банки і телеканали. В результаті Україна отримала необхідні їй грошові кошти, але з'явилися побоювання, що російські інвестиції можуть підірвати український суверенітет, якщо вони не будуть врівноважені інвестиціями з боку Заходу - а вони тепер, як ніколи, малоймовірні.

Найвразливішим місцем України є її залежність від поставок російських енергоносіїв. Ющенко досяг угоди про урегулювання великої заборгованості України за поставки газу з боку Росії, яка перед цим погрожувала припинити поставки. Однак російські енергетичні компанії - головним чином, дочірня фірма "Газпрому" "Ітера" - продовжували заявляти, що перекриють газовий кран, якщо найближчим часом Україна не погасить борг. Минулого місяця борг України за поставки енергоносіїв становили 63 млн. доларів.

У зв'язку з цією газовою операцією, націоналісти піддали Ющенко критиці, звинувативши його в прихільності до Росією. В прем'єра не було особливого вибору; однак його опоненти скористалися протестами, щоб його звалити. Граючи на націоналістичних почуттях, президент Кучма почав відновлювати свої політичні позиції після спалаху громадського обурення, викликаного скандалом навколо вбитого журналіста. Відставка прем'єр-міністра на руку президенту; однак, вона явно не потрібна Україні.

За відсутності Ющенка майбутнє відносин України із західними сусідами невизначено. Український парламент розколотий на три частини: реформаторів, що знаходяться в опозиції до Кучми; багатих олігархів, які поки що його підтримують; і лівих, що негативно ставляться до Заходу. У найбільшому виграші зараз виявилися противники Заходу. Захід надто зацікавлений у звільненні України від російської гегемонії, і найкращий засіб допомогти Україні - це інвестиції. Однак Україна вкотре не змогла сама собі допомогти.

Переклад Inopressa.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування