Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"60 Хвилин" про Кучму

Понеділок, 30 квітня 2001, 18:51
Президент Кучма вийшов на широку міжнародну інформаційну арену. Найпопулярніша інформаційна програма США, Сі-Бі-Ес "60 Хвилин", присвятила йому 15-хвилинний сюжет своєї недільної передачі. Рейтинг "60 Хвилин" у всьому світі настільки високий, що для того, щоб попасти в її кадри, частіше за все необхідно бути або рідкісним героєм, або не менш рідкісним негідником. Ось що сказав Стів Крофт, ведучий передачі, відносно Кучми (репліки Кучми і майора Мельниченко даються в зворотному перекладі з англійської).

"Коли Леонід Кучма був обраний президентом колишньої радянської соціалістичної республіки України, Вашингтон влаштував йому королівський прийом. Але зараз виявилося, що співробітник охорони встановив "жучки" в кабінеті Кучми і записав бесіди, які викривають президента у всьому – від хабарів і корупції до викрадення і вбивства".

Крофт Кучмі: "Це ваш голос на плівці?"

Кучма: "Я не виключаю, що були взяті деякі фрази з моїх розмов (речей – рос.), але потім вони були відредаговані. Так можна зробити будь-який текст".

Крофт: "З цим не згідний колишній співробітник КДБ, який говорить, що це він записав плівки".

Мельниченко: "Я можу з упевненістю сказати, що не бачив більшого негідника, ніж Кучма".

Крофт: "Останній раз, коли президент країни був спійманий на тому, що на секретних плівках записали те, про що він потім пожалів, був Річард Ніксон. Це, з його власним слів, примусило його піти у відставку. Тепер президент найбільшої і найбільш стратегічно важливої країни в Європі потрапив в аналогічне положення. Однак даний політичний скандал набагато більш драматичний. У ньому беруть участь зниклий журналіст, обезголовлений труп, багатомільйонні хабарі і сотні часів секретних звукозаписів, які, якщо будуть визнані справжніми, укажуть на участь українського президента Леоніда Кучми в широкому колі злочинів від масової політичної корупції до вбивства".

Крофт: "Коли сім років тому Леонід Кучма був обраний президентом України, Вашингтон влаштував йому прийом, гідний королів. Він обіцяв відвести найважливішу з колишніх радянських республік від Москви у бік Заходу, знищити тисячі ядерних боєзарядів і обіцяв стати голосом демократії. Але голос, що звучить на цих звукозаписах, які, як вважається, зроблені в президентському офісі, розкриває лідера, що знаходиться в центрі кримінальних змов, який більше зацікавлений у владі, хабарях і знищенні своїх політичних ворогів".

Кучма: "Більшість людей з політичного керівництва України і мене як президент вважаємо, що це провокація проти України".

Крофт: "Хоч поки ніхто не зміг з абсолютною упевненістю довести, що записи справжні і не зазнали редагування, але немає і свідоцтв, що заслуговують довіри, які доводять протилежне".

Крофт: "Скільки у вас цих плівок?"

Мельниченко: "Сотні годин".

Крофт: "Найбільш серйозні обвинувачення на адресу Кучми, зафіксовані на плівках, вказують на причетність Кучми до вбивства журналіста на ім'я Георгій Гонгадзе, який регулярно виступав проти корупції на вищому політичному рівні і навіть не соромився опонувати президенту Кучмі обличчя до обличчя. У вересні минулого року Гонганзе сказав друзям, що за ним стежить служба безпеки, після чого зник".

Мельниченко: "Наказ був відданий Кучмою. Таким чином, він несе відповідальність за вбивство Гонгадзе".

Крофт: "Спочатку люди Кучми намагалися заперечувати, що Мельниченко взагалі існує, стверджували, що людина під цим ім'ям ніколи не працювала в службі безпеки і що плівки є повною фабрикацією. Але ця офіційна версія швидко розвалилася, після того як були знайдені відеозаписи, на яких майора Мельниченко показано в оточенні Кучми. Деякі особи також підтвердили, що їх бесіди з президентом, записані на плівках, дійсно мали місце. Наприклад, Тарас Чорновіл".

Черновіл: "Я абсолютно упізнаю нашу бесіду. Це точно моя бесіда з президентом. Всі нюанси, всі паузи, всі інтонації. Нічого не вирізано і нічого не додано".

Крофт Кучмі: "Це ваш голос на плівці?"

Кучма: "Ви знаєте, що сьогодні немає проблеми підробити чий-небудь голос. Я не виключаю, що, ймовірно, були взяті деякі уривки з моїх розмов (речей - російською), а потім вони зазнали редагування".

Крофт: "Коли ми розмовляли з Кучмою на його дачі на Чорному морі, він визнав, що майор Мельниченко працював в його охороні, але був лише маленьким гвинтиком у великій змові, мета якого – усунути його від влади".

Кучма: "За цим стоять дуже впливові люди".

Крофт: "Хто ці люди?"

Кучма: "Нам би самим хотілося це знати".

Крофт: "Вам не подобався журналіст Гонгадзе?".

Кучма: "Я можу поклястися, що не знав цього журналіста Гонгадзе".

Крофт: "Український парламент далеко не упевнений в цьому. Він вимагає повного і об'єктивного розслідування обставин зникнення Гонгадзе. Розслідування, яке досі проводилося прокуратурою, як представляється, більше зацікавлене в захисті режиму Кучми, ніж у встановленні правди. Місцевий патологоанатом, який декілька місяців тому встановив, що виявлене обезголовлені тіло належить Гонгадзе, був покараний, а саме тіло забрали".

"Кримінальна обстановка в республіці залишає бажати кращого", - з усмішкою відповідає Кучма.

Крофт: "Доказом цьому є сам режим Кучми. Його колишній прем'єр-міністр в цей час знаходиться у в'язниці в Сан-Франциско і звинувачується в спробі відмити 114 мільйонів доларів. І це тільки невелика частина мільярдів доларів у вигляді хабарів і урядових фондів, які, як підозрюють, пішли в офшори на рахунки чиновників, багатих українських бізнесменів і, можливо, президента Кучми".

Мельниченко: "У мене є запис розмов, в яких згадуються суми в три мільйона доларів, десять мільйонів доларів, сімнадцять мільйонів доларів. З цих бесід ясно, що ці гроші не попали державі. Вони пішли до Кучми".

Крофт: "Мельниченко також записав плівку, на якій Кучма дає вказівку своїм податковим інспекторам страхати партійних функціонерів в'язницею, якщо він не виграє майбутні вибори".

Звучить фрагмент плівки Мельниченко (в перекладі з англійського): "Ти повинен послати всіх своїх податкових інспекторів в райони і попередити їх, що ті, хто програє вибори в районах, більше працювати не будуть. Ти повинен сісти з кожним головою і сказати йому: "Або ти згниєш у в'язниці – оскільки у мене є більш ніж досить бруду на кожного з вас, або даси голоси".

Крофт у Кучми: "Це також фабрикація?"

Кучма: "Мені треба подивитися, хоч би послухати цю плівку".

Крофт: "Ви ніколи не чули цієї плівки?"

Кучма: "Ні".

Крофт: "А плівку, де ви говорите, що ваші помічники повинні вимагати, щоб кожна компанія України платила гроші?"

Кучма: "Я можу перехреститися, що не міг такого сказати" (хреститься).

Крофт: "Український народ не вважає гру Кучми дуже переконливої. Коли стало відомо, що він має намір покласти вінок до могили українського поета, десять тисяч демонстрантів вийшли на вулиці, щоб зажадати його відставки. Сталися найбільші зіткнення з поліцією з часу отримання Україною незалежності. Відносини зі Сполученими Штатами і Західною Європою стали напруженими. Єдиним лідером, який погодився публічно обнятися з Кучмою, був Володимир Путін".

Мельниченко: "Якщо зі мною щось трапиться, люди дізнаються, що записано на плівках".

Крофт: "Шанси, що з майором Мельниченко трапиться щось погане, поменшали. Після того як в квартиру, де ховався Мельииченко, намагалися вломитися невідомі люди, уряд США надав йому політичний притулок. Мельниченко і його сім'я знаходяться зараз в США. Тут також знаходяться і плівки..."

На цьому передача про Кучму закінчується. Її побачили сотні мільйонів глядачів в десятках країн світу. Залишається питання: а що далі? Враховуючи авторитет "60 Хвилин", можна з упевненістю передбачити, що перед західною громадською думкою "гарант" вже не відмиється. На міжнародній арені він – прокажений. З ним жоден лідер великої західної країни не ризикне публічно зустрітися. Крім Росії. У Москві ясно розуміють, що для особистого порятунку Кучма готовий розпродати свою країну. У кінцевому результаті це може коштувати Україні незалежності.

Касетні баталії ще довго можуть розбурхувати Україну. Важливо, щоб за цей час загнаний в кут президент не зміг нанести своїй країні неприйнятний збиток. У свій час політбюро ЦК КПРС ухвалило секретне рішення, яке обмежує кількість чарок, що мав право випити Хрущов на державних прийомах. На думку державних мужів, зайва чарка робила Микиту Сергійовича некерованим, а тому небезпечним для країни. Чи не варто розглянути законопроект, що обмежує право Кучми на розпродаж стратегічних об'єктів України? Незалежно від кількості випитого напередодні, уранці Хрущов прокидався тверезим. Кучма знаходиться в стані найсильнішого психологічного стресу постійно. Для нього ставка – особиста безпека. Для України – збереження незалежності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...