Чорномирдін стане ще одним центром влади в Україні

Четвер, 10 травня 2001, 19:49
"Призначення Чорномирдіна послом символізує певну втрату Україною свого суверенітету. Його втрачають всі слабкі країни в контексті глобалізації, а ми робимо це стрімко і в євразійському напряму", - сказав в інтерв'ю УП Володимир Полохало, політолог, шеф-редактор журналу "Політична думка".

Він бачить за призначенням нового посла набагато більше, ніж кадрову ротацію: "Чорномирдін стає політичним гравцем, стає серйозною українською політичною фігурою. На українському політичному полі з'явився ще один центр влади. Чорномирдін у ранзі посла – фігура, яка може стати зовнішнім актором в українському внутрішньополітичному процесі".

"Чорномирдін має тісні контакти і своєрідне досьє на українських олігархів і навіть президента України. Він безпосередньо відповідав за енергоносії та фінансові капітали Росії, що було важливим в Україні для груп, які стали українськими олігархами. Більшість олігархів створилися на латентних контактах з представниками російського бізнесу, українські олігархи без Росії були неможливі. Чорномирдін може впливати на стосунки між Україною і Росією, бо вони формувалися за часів його прем'єрства. Він може реально впливати на економічну сферу. Через Чорномирдіна буде розширюватися вплив російського капіталу на українську економіку, особливо щодо тих об'єктів, в яких зацікавлений російський капітал. Це позначає більшу прив'язку до Росії".

Володимир Полохало бачить за призначенням Чорномирдіна продовження лінії, яка була закладена на переговорах у Дніпропетровську. "Сьогодні Росії важливо закріпити зростаючий вплив російського капіталу. Закріпити ці зв'язки залежностями України від Росії. Це знак того, що Україна займає важливе місце в стратегії на пострадянському просторі. Якщо російсько-білоруські відносини мали публічний характер, то Росія не намагається тиснути на Україну відверто. Я б назвав це повзучим, але зростаючим впливом російських інтересів".

"Для національних інтересів України призначення Чорномирдіна – це мінус, бо Росія не переконує своїм демократичним розвитком. Росія зацікавлена в слабкій Україні". Тепер логічним кроком Володимир Полохало вважає призначення прем'єром людини, яка б орієнтувалася на свої особисті зв'язки з Росією.

Валерій Чалий, директор міжнародних програм Українського центру економічних і політичних досліджень (УЦЕПД) імені Разумкова, вважає, що з призначенням Чорномирдіна "різких змін не станеться". "Відносини між державами останнім часом і без того і кількісно, і якісно змінюються", - сказав він в інтерв'ю УП.

"Я думаю, що для нас це призначення цієї авторитетної фігури корисне. Деякі питання не треба переводити на більш високий рівень". Водночас Чалий вважає важливим, зважаючи на високий рівень Чорномирдіна, щоб і "з нашого боку в переговорному процесі було відповідне кадрове наповнення".

Михайло Погребинський, керівник Київського центра політичних досліджень і конфліктології, не чекає від посла Чорномирдіна того, що він буде грати політичну роль в Україна.

"Можливо, звучить парадоксально. Чорномирдін – дійсно політик першого ряду, з великим досвідом, в тому числі міжнародним. Але що стосується його дипломатичного досвіду, мені здається, він швидше був негативний, ніж позитивний. Тому уявити собі, що з призначенням Віктора Чорномирдіна Росія стане грати активну політичну роль у внутрішньополітичних українських процесах, яку, наприклад, грає американський посол, навряд чи варто". "Політичний досвід Віктора Степановича у мене особисто викликає сумніви", - сказав політолог в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, назвавши "надзвичайно невдалим" дипломатичний досвід Чорномирдіна з "миротворством в Югославії".

На думку Погребинського, Чорномирдін – "посол Росії як економічного партнера України, і в цьому відношенні, можливо, його знання, досвід, українські контакти будуть сприяти більш інтенсивному економічному співробітництву, можливо, лоббіюванню інтересів Росії в Україні і деяких українських інтересів в Росії".

Погребинський також повідомив, що в останньому опитуванні, проведеному Київським центром політичних досліджень і конфліктології, приблизно 50-ти експертам пропонувалося відповісти на додаткове питання про ступінь впливовості послів на ситуацію в країні. У цьому квітневому рейтингу впливовості посол США в Україні Паскуаль був четвертим після "традиційної трійки" – Кучми, Ющенка і Медведчука. Посол Росії в Україні потрапив тільки у другу десятку.

Путін "пропагандує концепцію економічного, а не політичного прагматизму по відношенню до України" і тепер "політичного впливу на Україну з боку Росії можна чекати тільки через економічний вплив". Так прокоментував агентству Інтерфакс-Україна призначення Чорномирдіна директор Інституту політики Микола Томенко.

"Те, що один з найвпливовіших людей в Росії в економічному плані з'являється в Україні, означає, що економічні інтереси Росії будуть більш активно просуватися на території нашої країни", - вважає Томенко. А це, на його думку, дає серйозні підстави для посилення захисту економічних інтересів України.

Призначення нового посла також активно коментували і політики. Прем'єр-міністр Віктор Ющенко назвав "чудовим і розумним кроком" призначення Чорномирдіна. Він висловив надію, що прихід нового посла "посилить конкретну співпрацю, особливо – в економічному плані".

Відповідаючи на питання, чи можна сказати, що політика Росії відносно України стане більш жорсткою, прем'єр зазначив: "Я не вживав би термін "жорсткий". З його слів, останні півтори року показують, що нова російська команда представляє "свіжу і нову політику" відносно України. "Чітко і відверто сьогодні можна говорити про те, що політика (Росії щодо України) стала більш прагматичною, більш прозорою".

"Думаю, з призначенням Віктор Степанович Чорномирдін посилить і продовжить цю логіку", - сказав він.

Лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко охарактеризував Чорномирдіна, якого він знає особисто, як "людину твердої волі, цілеспрямованого, в значній мірі безцеремонного". Партійний керівник також висловив думку, що певний вплив на діяльність Черномирдіна на новій посаді може надати його жінка – українка за походженням.

Зі слів Удовенка, не можна відкидати той факт, що Чорномирдін пов'язаний з російським "Газпромом", і інтереси цього монополіста через нього також будуть представлені більш активно і широко. У цей час, відзначив глава Народного Руху, відбувається посилення тиску на Україну з боку російського капіталу, що приводить до посилення і політичного тиску.

Колега Удовенка, голова Українського народного Руху Юрій Костенко вважає, що Чорномирдін у разі його призначення послом в Україні буде проводити "більш реалістичну політику", ніж його попередник Іван Абоїмов.

"Чорномирдін має хороші відносини з президентом Кучмою, він довго з ним працював в посаді прем'єр-міністра", - зазначив Костенко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

"Це буде, насамперед, спроба наростити економічні зв'язки Росії з Україною. Враховуючи те, що російський капітал сьогодні багато в чому впливає на всі приватизаційні процеси, це означає (спробу) встановити ще більший диктат російської економіки над українською і, відповідно, посилити політичний тиск на Україну, користуючись присутністю російського капіталу в Україні".

"Росія будує свою політику відносно України незалежно від того, хто буде тут президентом. Ситуацію, що склалася в Україні, вона повністю використовує для посилення своєї присутності в Україні, тому що при будь-яких варіантах розвитку подій в Україні для Росії наша держава залишиться одним з ключових стратегічних партнерів".

"Складається враження, що призначення такої серйозної політичної фігури, прем'єр-міністра (в минулому) в Україну послом, швидше за все, є політичним засланням", - вважає лідер партії "Реформи і Порядок", екс-віце-прем'єр з питань економічної реформи Віктор Пинзеник. Він не виключає, що такий сильний політик прямує до України з метою посилення російського впливу на країну.

На думку лідера ПРП, з призначенням Чорномирдіна на посаду посла "навряд чи можна чекати якихсь негативних речей" в українсько-російських відносинах, оскільки він – "серйозна фігура, і добре знає Україну". "Саме тому, що він – впливова особа, він виявився в Україні", - сказав Пінзеник агентству Інтерфакс-Україна.

Зате в Росії нова посада Чорномирдіна викликала поголовно позитивну реакцію. У інтерв'ю російському Інтерфаксу в четвер лідер фракції "Єдінство" Володимир Пехтін сказав, що "у Віктора Степановича відпустка закінчилася". "Мені здається, останнім часом Чорномирдін не міг себе повністю реалізувати і від цього у нього було навіть якесь внутрішнє напруження", - зазначив він.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Росії Герман Греф "виключно позитивно сприймає" призначення нового посла. "Тим більше, що Віктору Чорномирдіну доведеться сприяти пожвавленню торгово-економічних відносин між Росією і Україною". Чорномирдіна Греф назвав "хорошим партнером". Він вважає його нову посаду "благом".

Свої плюси в тому, що трапився, знайшов і віце-спікер Держдуми Володимир Жириновський. "Рішення президента послати Чорномирдіна на Україну є розумним, оскільки тут не потрібно знання іноземних мов". "Я можу лише порадуватися за Віктора Степановича, принаймні 10 років він цілком може у Києві відсидіти. Він любить галушки, вареники, сало, і з Кучмою вони друзі".

У будь-якому випадку для Черномирдіна це підвищення, "а то в Думі як рядовий депутат він відчував себе чужаком, і, безумовно, Віктор Степанович повинен бути вдячний президенту за це призначення".

Після цього Жириновський перейшов з конкретного на загальне. "Взагалі я вважаю, що призначення послами екс-прем'єрів є найкращим варіантом". Зокрема, він вважає, що "при бажанні" лідер фракції "Отєчєство – Вся Росія", екс-прем'єр Євген Примаков також міг би бути направлений послом в одну з арабських країн, наприклад в Єгипет, Алжір, Ірак або Лівію.

Борис Немцов в призначенні Чорномирдіна знайшов підтвердження системі, яка вже склалася за Путіна – президент Росії "продовжив традицію призначення до виконавчих органів влади людей з представників парламенту, лояльних курсу президента".

"Це, безумовно, дуже важливе рішення президента, воно є нетрадиційним, оригінальним і, думаю, націлене на те, щоб і надалі послами Росії в нових умовах ставали люди, які здатні ухвалювати самостійні рішення", - вважає голова комітету Держдуми з міжнародних справ Дмитро Рогозін. "Фігура, яка буде представляти Росію у Києві, повинна бути не стільки дипломатичної, скільки політичною фігурою, і саме масштабу Чорномирдіна".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування