Новий прем'єр очами групи авторів
Марчука і Сполучених Штатів Америки

П'ятниця, 11 травня 2001, 14:52
"Ретро добре в мистецтві, а в таких речах, як прем'єрські справи, я думаю, ретро ні до чого". Пишномовна фраза належить секретарю українського Радбезу Євгену Марчуку, який виявився черговим чиновником, що відмовився від посади прем'єра. І хоч він виключає можливість свого повернення у виконавчу владу, Марчук розказав, яким повинен бути голова уряду. При цьому генерал в один коктейль замішав свої погляди з тим, яким нового прем'єра хочуть бачити в американській столиці.

Сам Марчук "не вів консультацій" з політичними силами щодо свого прем'єрства. Його публічне небажання ще раз повертатися в офіс на Грушевського настільки велике, що він наперед розкритикував рішення Кучма – якщо той запропонує його кандидатуру для затвердження парламентом. "Я вважаю, що це буде неправильно".

Уряд повинен очолити "відносно молодий політик", який зможе довести Заходу незмінність курсу реформ в країні. "Повернення кого б то не було, і не тільки мене, з тих, які вже працювали прем'єрами, знов на цю посаду може свідчити про те, що світ клином зійшлося на якихсь особистостях. А це неправда, тому що є багато відносно молодих людей з новим баченням ситуації".

Таким чином Марчук прозоро натякнув про своє небажання ще раз споглядати Ющенка у керма уряду – враховуючи, що серед вітчизняних екс-прем'єрів один керує країною, другий сидить в американській в'язниці, третій – сам Марчук, Масол і Фокін – пенсіонери, а передостанньому після року мук ледве-ледве підібрали посаду секретаря Політради при президенті.

Взагалі ж необхідно, висловив Марчук переконаність в знаковому інтерв'ю Інтерфакс-Україна, щоб "прем'єрами і віце-прем'єрами попрацювали все більше і більше нових людей". "Коли у нас вже структурується політична система, буде кваліфікована опозиція, і в опозиції політичних партій буде команда людей, які вже мають досвід роботи у виконавчій владі, тоді нам і простіше буде проводити політичну реформу". Поки ж жодна з партій, "навіть з великих коаліцій партій не мають повномасштабної команди для уряду". Однак кандидатур, які дійсно могли б очолити уряд – "немало".

Журналіст агентства дочекався від Марчука навіть два прізвища – Анатолій Кинах (президент Українського союзу промисловців і підприємців і віце-прем'єр в Кабміні самого Марчука) і Сергій Тігіпко (лідер партії – "Трудова Україна").

Після того, як були названі особистості, інтерв'ю Марчука агентству перейшло в переказ вражень від відвідування Вашингтона, де він побував останнім з українських чиновників – на слуханнях з української проблематики в комісії Конгресу США з питань безпеки і співпраці в Європі.

Отже, як вважає Марчук, на Заході "виникла міфологізація посади прем'єр-міністра України". Там "відкрито кажуть: "Прізвище або особистість, яка буде призначена (на посаду прем'єра), буде нами прочитана як сигнал. Це буде ринкової ментальності особистість, це буде прихильник європейської інтеграції або це буде прихильник жорсткого адміністративного курсу впливу на економіку".

При цьому Марчук визнав, що є певна нескладуха між іміджем названих ним осіб і їх бажаннями стати у керма уряду. "Відносно тих фігур, яких я назвав, і деяких інших, на Заході, включаючи ключові країни – наших стратегічних партнерів – є абсолютно безпідставна боязнь, тому що вони не розкручені як особистості в політичному значенні. Мало хто знає про ідеологічних, ментальних складаючих їх особистостей". "Самі по собі значущі особи в українському суспільстві ще не мають досвіду, як заявляти про себе так, щоб бути зрозумілими в Україні і в світі".

Тому, допоміг Марчук Кучмі розібратися в ситуації, перед президентом стоїть непроста дилема – "щоб, по-перше, був призначений дійсно професіонал, і, по-друге, щоб він був сприйнятий правильно світом".

Марчук також не утримався, щоб не відвісити реверанс одній дуже недовірливій людині, яка п'ять років тому звільнила самого Марчука – за надмірне захоплення власний іміджем. Отже, зізнався генерал агентству Інтерфакс-Україна, для високопоставлених осіб в США "було якщо не чудом, то, принаймні, новою інформацією, коли я сказав, що курс визначає не прем'єр – курс визначає президент, і формалізується це в щорічному посланні президента парламенту на майбутній рік, де визначаються параметри економічні, соціальні, міжнародні".

Крім того, Марчук розказав про те, як він в ході зустрічей в Вашингтоні згладжував різко негативну реакцію на відставку Ющенка. Генерал не втомлювався зазначати, що не один прем'єр робить реформи, а ключові міністри. "Прем'єр – фігура важлива, однак, робочими конями реформ є ключові міністри – економіки, фінансів, інші структури". Швидше за все, вважає секретар РНБО, ці міністри залишаться. "Вони тягнули реформи, вони забезпечували зростання ВВП і промислового виробництва, структурні зміни, і вони знають, що ще не зроблено".

І навіть якщо Кучма назве як претендента на прем'єра прізвище людини, яка в світі викликає алергію або взагалі відсутність жодних емоцій, це "може в якійсь мірі позначитися на першому етапі негативно, однак це не страшно". Головне, на його думку, - це "перші кроки, перші дії" нового прем'єра. "Є нормальні кандидатури, які не дуже відомі там, на Заході, але які дуже швидко ці міфи і тривоги розвіють". А у нового прем'єра такий шанс буде, тому що Марчук підрахував – пропрацює він не тільки до нових парламентських виборів, але ще і після них, коли буде "два місяці на самоорганізацію парламенту". "Так що рік попереду. Це великий термін".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...