За чотири роки Туркменістан планує поставити в Україну 250 млрд. кубометрів газу

Понеділок, 14 травня 2001, 11:44
Туркменістан поставить в Україну в 2002-2006 роках 250 млрд. кубометрів природного газу, повідомив президент Туркменістана Сапармурат Ніязов у понеділок у Києві після церемонії підписання двосторонніх документів між двома країнами.

За його словами, це передбачене угодою про постачання природного газу з Туркменістана в Україну протягом 2002-2006 року, підписаним серед інших у понеділок.

При цьому туркменський президент зазначив, що у 2002 році Туркменістан поставить Україні 40 млрд. кубометрів газу за ціною $42 за 1 тис. кубометрів. Україна, згідно з підписаною угодою, буде розраховуватись за газ пропорційно (50% на 50%) валютою і "інвестиційною політикою". Інвестиційна політика, як пояснив Ніязов, передбачає реалізацію проектів в Туркменістані на суму $412 млн.

Крім того, за словами Ніязова, Україна і Туркменістан мають намір підписати угоду про постачання туркменського газу в Україну на 10 років після 2006 року. "Десь у 2003-2004 роках ми готові проробити і підписати угоду про постачання газу на наступні 10 років", - заявив президент Туркменістана. Він вважає, що угода про постачання туркменського газу Україні забезпечує Туркменістану "стабільний збут газу, в тому числі, на ринки України".

Відповідаючи на питання журналістів щодо врегулювання питань заборгованості України за туркменський газ, Ніязов зазначив, що Туркменістан "не буде форсувати цей процес (виплату боргу - УП)". При цьому він зазначив, що виплати Україною заборгованості за туркменський газ залежать від переговорів з Паризьким клубом. За словами Ніязова, Туркменістан готовий "почекати врегулювання проблеми України з Паризьким клубом". "Україні ще потрібен час, 2-3 місяці (почекати) - це нічого не стоїть", - сказав він.

За даними Ніязова, Україна на сьогодні винна Туркменістану "$415-420 млн., з них $40 млн. товарною частиною, інше - у валюті".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування