Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політики в очікуванні нового прем'єра

Понеділок, 14 травня 2001, 15:07
Перший віце-спікер Віктор Медведчук переконаний, що вже до 24 травня в Україні буде новий прем'єр. Свою впевненість він аргументував тим, що "Верховна Рада навчилась домовлятися".

Інші українські політики налаштовані не так оптимістично.

Наприклад, "реалістичний песиміст" Роман Безсмертний, який зумів протриматися на посаді постпреда президента у парламенті рекордно довго, прогнозує, що процес призначення нового прем'єра "буде дуже складним".

Судячи з його слів, на святах депутати, як і всі інші законослухняні громадяни, відпочивали, тому пік активності в переговорах щодо уряду почнеться тільки нинішнього тижня. Якщо йому вірити, частково переговори вже відбулися "на певних індивідуальних зустрічах".

Безсмертний стверджує, що проблема уряду буде вирішуватися "в більш широкому значенні", тобто не тільки з кандидатур прем'єра і членів кабінету, але і відносно інших посадових осіб, наприклад, на рівні місцевих керівників.

Поки ніхто з політиків не називає конкретні імена. Сьогодні в Україні існує "десяток, а те й більше, абсолютно рівних за можливостями" кандидатів на посаду прем'єра, цитує Безсмертного Інтерфакс-Україна.

"Безумовно, одним з аргументів буде здатність ції фігури пройти, її самодостатність для проходження в парламенті. Якщо буде обрано концепцію роботи на одну фігуру, а не на команду, то це звузить коло претендентів", - вважає Безсмертний.

Цікаво, що у неназваному списку знову фігурує прізвище Ющенка. Безсмертний не виключає, що політичні сили, які підтримують Ющенка, пропонуватимуть його кандидатуру, і не тільки на посаду голови уряду.

Однак лідер фракції "Демократичний союз" Олександр Волков, коментуючи інформацію про те, що Ющенку буде запропонована інша посада в новому уряді, назвав це "безглуздям" та "дурницею для самого Ющенка".

Спікер парламенту Іван Плющ повідомляє, що Леонід Кучма вже розмовляв з ним про призначення нового прем'єра "в загальному плані". Однак, вони не обговорювали кандидатури "конкретно – по призвищах і поіменно".

Лідер УНР Юрій Костенко вважає, що "до кінця травня внесуть одну чи дві кандидатури для провалу", а потім будуть призначати в.о. до виборів. Відповідаючи на питання кореспондента УП він сказав, що це буде "свого роду прем'єріада".

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко сумнівається в тому, що Верховна Рада розгляне у травні питання про призначення нового прем'єр-міністра, швидше всього, призначення відбудеться в червні. Все це пояснюється тим, що поки з кандидатурою прем'єра "не визначився сам президент", а тому в парламенті не було консультацій з цього питання.

При цьому лідер Компартії готовий на особистій зустрічі фракції комуністів з президентом України запропонувати свого претендента на пост прем'єра.

Віктор Медведчук заявив, що буде зроблено все, щоб в Україні був прем'єр, а не в.о. "Я свій політичний досвід не розгубив", - відповів Медведчук на запитання про те, що він за часів "спікеріади" продемонстрував вміння домовлятися з комуністами.

Без консультацій з лівими фракціями не вдасться затвердити нового прем'єр-міністра, впевнений і лідер фракції "Демократичний союз" Олександр Волоков. Про це він заявив, відповідаючи на питання журналістів, по закінченні погоджувальної ради фракцій та груп парламенту, передає кореспондент УП.

Волков зазначив, що спочатку відбудуться консультації з фракціями більшості, потім "з тими, які в нас начебто в опозиції, а потім з лівими". "Я розумію, що без лівих нічого не буде. Треба консультуватися з ними", - заявив народний депутат.

В той же час Волков запевнив журналістів, що з його фракцією "це питання (щодо кандидатури прем'єра – УП) ніхто не обговорював і ніхто ще не консультувався". Він вважає, що термін, який назвав президент (призначити прем'єра до кінця травня), реальний. "Країна не може жити без уряду, а уряд, який виконує обов'язки, він же не бере повної відповідальності на себе", - сказав Волков.

Як передає кореспондент УП, Віктор Медведчук звернув увагу на те, що у разі затягування процесу затвердження прем'єра це перешкоджатиме законодавчій діяльності парламенту. Крім того, віце-спікер нагадав, що у разі призначення в.о. прем'єр-міністра, то "лише одна людина в уряді буде виконувачем обов'язків", а всі крім прем'єра будуть затверджені на своїх посадах указом президента.

Медведчук нагадав, що згідно з Конституцією кандидатуру на посаду глави уряду вносить президент, і процес міжфракційних консультацій може початися лише після цього. Щодо консультацій президента з прем'єром, то, на думку Медведчука, їх початок затягується у зв'язку з візитом до України Сапармурата Ніязова. "Реально консультації почнуться у середу", - сказав він.

Відповідаючи на питання про власний намір очолити уряд, Медведчук нагадав, що буде іти на парламентські вибори на чолі партії. Медведчук вважає, що очолювати партію, йти на вибори і думати про інші посаду у виконавчій владі "не вірно у відношенні до партії і у відношенні до об'єктивності майбутніх виборів". В той же час, він не промовив категоричного "ні" у відповіді на це питання.

За даними з достовірних джерел, у Криму Кучма проводив активні консультації з різними політиками. На дачі його відвідали Віктор Пінчук з Оленою Франчук, Віктор Медведчук і Григорій Суркис, а також Микола Азаров. Проте, за даними джерела, Азаров рішуче відкараскивається від того, що йому поступали які-небудь пропозиції і навіть ніби сам не хоче...

Кажуть, що поки на першому місці в гаранта поки вважається Сергій Тігіпко…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...