Хто вбив Георгія Гонгадзе?

Вівторок, 15 травня 2001, 11:54
16 травня минає 8 місяців з часу вбивства Гонгадзе. За цей час запитань в цій справі стало набагато більше, аніж відповідей. Фракція блоку Соціалістичної та Селянської партії України "Лівий центр" у вівторок виступила з офіційною заявою, де ставить перед Генеральною прокуратурою запитання щодо справи Гонгадзе, на які поки що не отримано відповіді.

"Убивство журналіста, підлі дії влади до і після того, - ганебна сторінка в новітній історії України. Вона не може бути перекинута знічев'я. Люди мусять одержати відповіді на питання:

 Хто вбив журналіста Гонгадзе? Хто безпосередньо дав розпорядження, що призвело до скоєння тяжкого злочину? Яким способом і де заподіяно смерть журналісту?

 Чому обезголовлене тіло журналіста було привезено в ліс поблизу Таращі? Хто це зробив і з яких мотивів?

 Чому був відсторонений від справ судмедексперт Воротинцев, висновки якого, як виявилося згодом, від самого початку були правильними? На якій підставі в його робочому кабінеті і квартирі зроблено обшук, чому вилучені і приховуються від потерпілих матеріали первинної судмедекспертизи?

 Чому злочинно зволікалася експертиза тіла, знайденого поблизу Таращі? Які висновки зробила експерт Кармелюк, де і за чиєю волею вона знаходиться тепер? Чому до її оселі вночі вривалися працівники органів внутрішніх справ?

 Хто, коли і в який спосіб підмінив матеріал для експертизи на ДНК, переданий німецьким спеціалістам?

 Чому перший заступник Міністра внутрішніх справ Микола Джига з трибуни Верховної Ради України давав завідомо неправдиву інформацію про рештки тіла, знайденого поблизу Таращі (час вбивства, зріст особи, наявність осколків, решток їжі і т.п.)?

 Хто давав розпорядження щодо зовнішнього спостереження за іще живим Гонгадзе, хто здійснював його, з якої причини і коли воно припинене?

 Про який спецпідрозділ йдеться в розмові Юрія Кравченка з Кучмою, наявність якого підтверджується незаперечними фактами тортур над Подольським? Чому за фактом наруги над людиною не проводилось ніяке розслідування?

 Хто за життя Гонгадзе спонсорував початок випусків газети "Українська правда", з якої причини і коли відмовив їй у підтримці?

 Хто послідовно і тенденційно інформував Кучму про діяльність журналіста Гонгадзе, що врешті-решт коштувало йому життя?

 Хто фабрикував та поширював брехливу інформацію про в'їздну візу Гонгадзе до Чехії та про рахунок Миколи Мельниченка в Швейцарському банку?

 Чи допитаний під час розслідування справи Генеральний прокурор Потебенько стосовно його обміну думками щодо долі журналіста з Президентом Кучмою відразу після вбивства Гонгадзе? Що з цього приводу свідчить Кучма?

 Чому зволікається порушення кримінальної справи за фактом прослуховування кабінету Президента? Які результати розслідування за фактом наклепу на посадових осіб у справі Гонгадзе? Чи притягнуті до відповідальності фахівці СБУ, котрі офіційно доводили неможливість прослуховування кабінету глави держави?

 Коли будуть порушені кримінальні справи за фактами незаконного втручання у виборчий процес працівників міліції, СБУ, прокуратури, податківців, з приводу яких зверталися спостерігачі на виборах Президента і підтвердженням достовірності яких є зафіксовані розпорядження Кучми?

 Чи притягнуто до відповідальності слідчого Київської обласної прокуратури Квітку, який вдався до підлогу під час допиту матері Гонгадзе?

 Якщо звинувачення, що випливають із розмов, зафіксованих у кабінеті Кучми, безпідставні, то з якої причини звільнені із займаних посад Міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, Голова СБУ Леонід Деркач та керівник Державної охорони Юрій Шепель?

 Яка експертиза дала висновок про фальшивість записів, наданих для оприлюднення майором Мельниченком, і на якій підставі інформацію про підробку записів неодноразово поширювали Потебенько та інші посадові особи?

 Чим закінчилось розслідування за фактом незаконного затримання і обшуку народних депутатів Сергія Головатого, Олександра Жира та Віктора Шишкіна та пошкодження наявних у них матеріалів допиту майора Мельниченка?

 Чому майор Мельниченко голослівно звинувачується в шпигунстві, а кримінальна справа з цього приводу не порушується? Які із оприлюднених записів (окрім хабарництва, покровительства корупції з боку Кучми, гоніння на пресу, переслідування політичних опонентів, суддів, розпорядження щодо фальсифікації виборів та референдуму і т.п.) відносяться до державної таємниці? Коли будуть порушені кримінальні справи за названими фактами цинічного порушення Конституції і законів України?

Фракція "Лівий центр" вимагає інформації Генпрокурора Михайла Потебенька по суті поставлених питань на сесійному засіданні Верховної Ради України та інформації Тимчасової слідчої комісії ВР про хід розслідування "справи Гонгадзе".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування