Повезло ментам!

Вівторок, 15 травня 2001, 20:45
Того, що вбивство Георгія Гонгадзе на когось повісять, загалом-то, чекали. Але
ніхто не чекав, що це станеться так швидко, а заява про це буде зроблена так буденно. У вівторок міністр МВС Юрій Смирнов заявив, що вбивство журналіста "практично розкрито" і не має під собою жодної політичної основи, а зроблено виключно з "хуліганських мотивів". Це той самий Смирнов, який ще ділька тижнів тому говорив, що розслідування "справи Гонгадзе зайшло в глухий кут"!

Щоб правда вже ніколи не сплила, було заявлено, що вбивці Георгія також
були убиті. Може, ті, про кого йде мова, і є вбивцями (що цілком ймовірно -
кілерів завжди прибирають), але в цьому випадку вони ніколи вже не скажуть чи замовляв їм хтось цей злочин. На сьогодні, за заявою Смирнова, в руках правоохоронних органів знаходяться вбивці вбивць. Звідки ж тоді упевненість міністра в тому, що покійні просто хуліганили? Чи у розпорядженні равоохоронних органів є екстрасенс, здатний проводити спіритичні сеанси?

Все набагато простіше. Для того, щоб не дай Бог, не забути, де тіло, вбивці замалювали собі це на папірці. Папірець зі схемою відкопали у місці поховання ніби вбивць. Повезло ментам, нічого не скажеш!

Ще одна нестиковка: заяви міліції про те, що якісь затримані злочинці, можливо, причетні до вбивства Георгія, прозвучали ще восени, тоді, коли товариш Потебенько (все ще генпрокурор) відмовлявся визнати факт загибелі журналіста. Адже саме прокуратура веде слідство і лише її одну має право інформувати про хід розслідування і про версії, що виникають. Що це було - бажання МВС обскакати прокуратуру і першими спробувати спростувати політичну версію трагедії, відповідно, знявши обвинувачення з влади?

Відсутність на цьому світі вбивць вигідна не тільки тим, що вони ніколи вже не
скажуть всієї правди. Адже немає вбивць - немає і гучного процесу, а, значить, немає і шкідливого для влади ажіотажу навколо цієї справи. А вбивці вбивць - це сьома вода на киселі, їм би навіть, може, хтось і сказав би "дякую", якщо б знати напевно, що від їх рук загинули саме ті нікчемні карні злочинці, внаслідок чиїх "хуліганських дій" загинув незалежний журналіст Георгій Гонгадзе.

Витік інформації щодо вбивць Гонгадзе почався ще у березні. Цю безглузду версію почали обережно виносити на суд журналістів і першим це зробив заступник генпрокурора Олексій Баганець. На одній з прес-конференцій він заявив про те, що його відомство отримало інформацію про те, що саме в той період, коли зник Гонгадзе, два члени одного з київських організованих злочинних угруповань "вивозили в ліс журналіста, грузина за національністю, де вибивали якісь борги".

Тоді заступник Потебенька сказав, що про цих людей нічого не відомо, але не виключив, що вони вже мертві. Пізніше у різних лояльних до прокуратури друкованих виданнях Баганець зробив ще кілька заяв перевіряючи реакцію преси.

Імовірно, ретельно опрацювавши цю версію (якщо бути точним, підігнати всі нестиковки), прокурори поспішили повідомити про це "гаранта". Той не витримав, і в інтерв'ю російським журналістам натякнув на те, що справу завершено. Зі свого боку не витримав новий міністр, який ще не до кінця зрозумів, що таке публічні заяви людини такого рангу. А можливо він спеціально зробив це, щоб відібрати право на оприлюднення сенсації у Генпрокуратури. Миттєва реакція заступника генпрокурора Миколи Обихода свідчить, що вони образились.

Але ситуація дуже нагадує деякі події в новітній історії України і сусідній Росії. Чи знайшли вбивць Євгена Щербаня? Так, мертвими. А вбивць Владислава Лістєва? Знову так і також вже після їх смерті. Після того, як дружина вбитого опозиційного російського політика Лева Рохліна заявила, що у ніч вбивства у будинку були невідомі, які і застрелили її чоловіка, недалеко від дачі знайшли трупи чоловіків міцної статури. Органи відразу оголосили, що смерть молодих людей наступила більше двох тижнів тому. Але ж там завжди знаходилися люди, і раніше ці трупи ніхто не бачив! Як тут не згадати, як Микола Джига завіряв, що знайдене під Таращею тіло "перезимувало".

Килерів вбивають в дев'яти випадках з десяти. Кому, як ні міністру ВС знати про це. Так, якщо він запевняє, що вбиті є вбивцями Гонгадзе, то чому поспішив звести все на "битовуху", а не відпрацював версію про те, що вбиті були найнятими кілерами?

Питань, як бачимо, стає ще більше. Але ось одне ясно точно - владному цинізму і брехні просто немає межі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування