Генпрокуратура та МВС збилися з нот

Четвер, 17 травня 2001, 13:46
Генпрокуратура повідомила, що заява міністра Смирнова про розкриття убивства Гонгадзе є передчасною. Тим часом депутати пишуть депутатський запит про притягнення керівника МВС до відповідальності.

Про те, що твердження міністра внутрішніх справ є передчасним, Генеральна прокуратура повідомила у офіційній відповіді адвокату Лесі Гонгадзе Андрію Федуру. Таким чином, зазначив він, "прокуратура не підтвердила заяву, яка була зроблена міліцією". За його словами, у відповіді прокуратури роз'яснюється, що "відпрацьовуються окремі версії, але говорити про розкриття вбивства передчасно".

Депутатський запит щодо притягнення до відповідальності міністра збираються направити до Генпрокуратури нардепи з Форуму нацпорятунку Олександр Жир і Володимир Філенко.

На прес-конференції у Верховній Раді Олександр Жир нагадав, що, згідно із законодавством, робити такі заяви може лише слідчий або прокурор, який веде нагляд за справою. Однак, за словами народних депутатів, вони мали у середу зустріч з Юрієм Смирновим, де поставили йому кілька запитань. Міністр підтвердив, що інформація, розповсюджена агентствами, повністю відповідає тому, що він говорив, і відкинув припущення, що він робив цю заяву за наказом Кучми.

"Я ознайомився з матеріалами кримінальної справи і зробив цю заяву", - процитував слова Смирнова Олександр Жир. Філенко в свою чергу нагадав, що Генпрокуратура має контролювати діяльність МВС, і вже хтось повинен піти у відставку: або Обиход, який звинуватив Смирнова в тому, що він перевищив повноваження, або Смирнов, який надав "неправдиву інформацію".

Відповідаючи на питання кореспондента УП, Жир сказав, що спробував уточнити у Смирнова, що за людина на прізвисько "Циклоп" згадується у його заяві. За словами Жира, Смирнов дав зрозуміти, що "Циклоп" не є одним з тих двох бандитів, які, за версією міліції, вбили Гонгадзе, а потім були вбиті самі. До цього у вівторок Смирнов, згідно з повідомленням Інтерфакс-Україна, тільки "підтвердив, що до цієї справи має пряме відношення кримінальний авторитет на прізвисько "Циклоп". Нагадаємо, що заступник генпрокурора Олексій Баганець неодноразова заявляв, що "Циклоп" – це прізвисько одного з вбивць Гонгадзе. Ці суперечності у заявах, на думку Жира, зайвий раз підтверджують "брехливість інформації Смирнова".

Обидва депутати впевнені, що заява Смирнова є "черговою порцією суперечливої дезинформації в інтересах так званої стабільності, щоб збити хвилю емоційного напруження у суспільстві".

Олександр Жир ще раз висловив впевненість, що у Таращі було знайдено тіло Георгія Гонгадзе, а "організатором убивства є один з тих, чиї голоси є на плівках". У депутата є своя вверсія подій навколо справи Гонгадзе, вона розслідується і її деталі він поки відмовляється розповідати, Відповідно до припущення Жира, після вбивства Георгія "високопосадовими особами з оточення президента" було замовлено неофіційне розслідування і знайдено реальних убивць. Вони також знайшли тіло, і перепоховали його у Таращі. На думку депутата, планувалося, що це тіло буде знайдене значно пізніше для використання у політичних цілях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...