Пропорційній системі знову наказано чекати

Четвер, 17 травня 2001, 14:16
49 голосів не вистачило депутатам для подолання вето Кучми на закон про вибори в парламент виключно по партійних списках. Комуністи запропонували хоч би зменшити число одномандатників.

За подолання вето проголосувало 259 депутатів, проти - 33, стрималися - 2, не голосували - 72, з 366, що зареєструвалися в залі. Голосування по цьому проводилося в непоіменному режимі. Згідно з повідомленням Інтерфакс-Україна, за це рішення проголосували фракції КПУ, "Батькивщина", УНР, Реформа-Конгрес", "Лівий центр" і "Яблуко".

Кучма взагалі пропонував відмінити закон про вибори в парламент на пропорційній основі. Один з його авторів член фракції Компартії Георгій Пономаренко, виступаючи із заключним словом, заявив, що є доручення профільному комітету з питань держбудування розробити нову редакцію документа.

У ній передбачається змішана систему виборів, згідно якої 350 депутатів обираються за партійними списками, а 100 - за одномандатними округами. У чинному законі, прийнятому в 1997 році перед парламентськими виборами, половина Верховної Ради (250 чоловік) обираються за партійними списками, половина – за одномандатними округами.

Лідер фракції "Батькивщина" Олександр Турчинов невдалу спробу подолати вето пояснив тим, що "дуже багато які депутати" з так званих "олігархічних" фракцій сподіваються, що саме в мажоритарних округах "вони зуміють розставити своїх людей і провести їх в парламент", оскільки діюча система "дозволить підкуповувати виборців або фальсифікувати підсумки виборів".

"Для них подолання вето - це державна зрада і відмова від відданості Кучмі. Безумовно, вони побоялися на це йти", - сказав Турчинов.

У той же час лідер соціалістів Олександр Мороз сказав, що в парламенті є ряд законопроектів, які вже готові до розгляду і не передбачають співвідношення 225/225. Також лідер СПУ не виключив можливості проведення повторного голосування за закон про вибори, що передбачає пропорційну систему.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News