Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук пішов, Пустовойтенко прийшов, а Волков здивувався. Хроніка переговорів щодо прем'єра

Четвер, 17 травня 2001, 14:54
Новий поворот трапився в процесі узгодження єдиної кандидатури прем'єра. Відразу два прізвища – Кінах і Пустовойтенко – запропонувала фракція НДП, яка має в своєму складі 17 депутатів і є дев'ятою за чисельністю в парламенті.

Це рішення "стало несподіваним для нас всіх" і тому без додаткових міжфракційних консультацій "ми не можемо ухвалити рішення, кого підтримувати". Таку нерадісну новину приніс журналістам лідер "Демсоюзу" Олександр Волков в четвер увечері в перерві переговорів.

Водночас він повідомив, що перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук відкликав свою кандидатуру, здійснивши тим самим "політичний подвиг". Зробив він це з тим, щоб "не посилювати політичну ситуацію, і щоб швидше вирішити питання обрання прем'єра".

Крім появи Пустовойтенка ще одна нестиковка трапилася через відсутність глава податкової адміністрації Азарова, а без нього обговорювати будь-що "абсолютно некоректно", вважає Волков.

На консультаціях з лідерами фракцій і груп, які закінчилися присмерки, були присутні Тігіпко, Кінах і Пустовойтенко. Найцікавіше, що останній у четвер вдень назвав свої шанси очолити уряд "невисокими". Пустовойтенко зізнався на прес-конференції, що його кандидатуру не підтримають ті політичні сили, які не підтримали його кандидатуру на цю посаду наприкінці 1999 року. Зокрема, підкреслив він, фракція "Демократичний союз". У зв'язку з цим лідер НДП повідомив, що на засіданні координаційної ради парламентської більшості лідер "Демсоюзу" Олександр Волков "категорично висловився проти" кандидатури Пустовойтенка. "Я розумію, що поки такі, як Волков є в парламенті, мені буде складно пройти узгодження в Верховній Раді".


Перед цим удень на Банковій відбулась нарада Кучми з керівниками фракцій. За її підсумками Волков сказав, що "консультації перенесені, як воно і передбачалося". "Леонід Данилович ухвалив дуже мудре рішення, що він сьогодні зібрав не фракції більшості, а керівників всіх фракцій парламенту. Ну і пояснив дохідливо, що без прем'єра країна жити не може, тому йдіть вирішуйте, щоб завтра кандидатура була запропонована".

Волков уточнив, що ухвалити це рішення щодо єдиної кандидатури повинні "ті фракції, які були на нараді у президента". Там були всі, крім соціалістів.

"- Як ви будете шукати спільну кандидатуру з комуністами і правоцентристами?
- Ну якось будемо, дружина з чоловіком розходяться іноді, а потім сходяться.
- Коли завтра ви запрошені на Банкову?
- Президент сказав: "Тільки буде рішення, дзвоніть, я вас прийму".

За словами Волкова, зараз залишилось чотири "реальних кандидата" – Тігіпко, Азаров, Кінах і Медведчук. "Ми хочемо запросити їх чотирьох, посадити за один стіл і спробувати разом з нами знайти взаєморозуміння". Волков сказав, що вирішено чотирьох претендентів запросити на 19:30 для переговорів з керівниками фракцій, які мають пройти в приміщенні Верховної Ради.

Зі слів Волкова стало зрозуміло, що комуністів на ці консультації вирішено не запрошувати. "Нам спочатку треба з чотирьох вибрати одного".

При цьому Волков додав, що "не виходить без комуністів або без правих, з кимсь треба домовлятися, будемо з кимсь шукати компроміс".

Представники фракцій більшості, крім "Батькіщини", Руху і "Реформ-конгрес", після закінчення зустрічі з Кучмою провели нараду між собою.

Взагалі на засідання до Кучми для узгодження кандидатури прем'єра у четвер удень на Банкову приїхали представники всіх парламентських фракцій, окрім СПУ. Прийшов навіть Турчинов.

Свою несподівану появу пред очі ненависного "гаранта" керівник фракції "Батьківщина" пояснив рішенням партії підтримати як кандидата на посаду прем'єра Ющенка і на посаду віце-прем'єра – Тимошенко. Турчинов прийшов уже впритул до початку засідання, перед ним були Олександр Волков від "Демсоюзу", Михайло Бродський від "Яблука", Борис Андресюк від СДПУ (о), Ігор Шаров від "Трудової України", Віталій Кононов від Зелених, Петро Порошенко від "Солідарності", Володимир Рибак від "Регіонів України", Олександр Карпов від НДП, Юрій Костенко від УНР і Юрій Ключковський від НРУ. Також до Кучми пішов і член ради Форуму нацпорятунку Володимир Філенко від "Реформ-конгрес". Несподіваною була поява лідера комуністів Петра Симоненка, який ще напередодні ввечері говорив кореспонденту УП, що від нього уперше почув про цю нараду у середу.

В четвер Симоненко назвав список із 9 кандидатур, які підіймалися на спільній нараді у Кучми: Азаров, Тігіпко, Кінах, Роговий, Дубина, Пустовойтенко, Суслов, Гуренко і Ткаченко. Останні двоє були запропоновані лідером КПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування