Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу Гонгадзе закрито

Четвер, 17 травня 2001, 19:25
Akte Gongadse vom Tisch

Український міністр внутрішніх справ назвав імена вбивць відомого журналіста. Його вбивали двоє, обидва – з кримінальним минулим. Потім вони також були убиті.

Український президент Леонід Кучма нарешті може зітхнути спокійно. Вбивство опозиційного журналіста, в зв'язку з яким постійно згадувалося ім'я Кучми, розкрите. Принаймні, так cтверджує міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов. Згідно з його версією, яку він озвучив у вівторок увечері, Гонгадзе був убитий двома чоловіками, які мали зв'язки в кримінальних колах. "Злочин був ненавмисним і не мав політичного забарвлення", - заявив Смирнов.

Але потім вбивці і самі були убиті. Про їх вбивць, які вже арештовані, Смирнов не дав жодної інформації. Єдиний, про кого він згадав в зв'язку з цим – це відомий кримінальний авторитет на прізвисько Циклоп, який, мабуть, замішаний в цьому злочині.

Журналіст Георгій Гонгадзе, який був відомий своїми статтями про корупцію у вищих ешелонах влади в інтернеті-газеті "Українська правда", зник у вересні минулого року. Через два місяці під Києвом був виявлений обезголовлений труп. Численні генетичні аналізи, останній з яких був проведений в одному з інститутів США, підтвердили, що це був труп Гонгадзе.

Приблизно в той же час, в листопаді минулого року, були оприлюднені магнітофонні записи, таємно зроблені в робочому кабінеті президента, які ніби підтверджували участь Кучми в даному злочині. Наслідком "касетного скандалу", званого інакше "Кучма-гейтом", стали масові виступи, що викликали таку політичну кризу, якої в Україні не було з 1991 року, з часу оголошення державної незалежності.

Повідомлення про вбивць Гонгадзе з'явилося саме зараз далеко не випадково. Державна влада останнім часом стурбована тим, щоб назавжди поховати цю неприємну історію. Вже декілька днів тому Кучма заявив, що вбивство Гонгадзе не носить політичного характеру. До того ж, з його слів, журналіст не був вже надзначною особою.

Сергій Кисельов, політичний коментатор щоденної газети "Київські відомості", сумнівається в достовірності інформації, представленій міністром внутрішніх справ. Цей сценарій далеко не новий, вважає він, і такі чутки циркулюють досить давно. Ці чутки мали підготувати громадську думку до нинішньої ситуації. Правлячі кола можуть записати собі очко. "Але ці події не можуть покласти кінець "касетному скандалу", - говорить Кисельов.

Переклад Inopressa.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування