Аналітики JP Morgan вірять в Україну, але мають сумнів щодо майбутнього прем'єра

П'ятниця, 18 травня 2001, 15:49
Інвестиційний банк JP Morgan рекомендує клієнтам купувати українські єврооблігації. До такого рішення він прийшов в зв'язку з їх привабливою прибутковістю, що склалася на фоні стабільної економічної ситуації в Україні і продовженням її відносин з міжнародними фінансовими організаціями. Про це говориться в травневому огляді ринків, що розвиваються, підготовленому JP Morgan.

У той же час JP Morgan не бачить в цей час кандидата на посаду прем'єра-міністра України, який був би прийнятний одночасно як для українського парламенту, так і для західних урядів і міжнародних кредиторів.

Однак експерти банку вважають, що президент України Леонід Кучма зможе досягнути компромісу, внаслідок якого новий прем'єр-міністр буде ринково орієнтованим, що необхідно Україні для залучення іноземних інвестицій, підвищення рівня життя, а президенту – для стримування кампанії по його відставці.

Аналітики банку вважають, що невизначеність відносно політики ще неназваного уряду є основною причиною, чому західні лідери та інвестори залишаються скептично настроєними по відношенню до України.

Крім того, відмічають експерти банку в травневому огляді ринків, що розвиваються, "велика кількість поганих новин про Україну" вже закладені в ціні українських єврооблігацій. Зокрема, за станом на 8 травня спред прибутковості щодо короткострокових казначейських векселів США українських облігацій з погашенням в 2007 році при купівлі становив 22,58 процентних пункту, тоді як пакистанських 2005 року – 18,92 п.п., еквадорських 2012 року – 14,29 п.п., російських 2005 року – 8,75 п.п.

На думку JP Morgan, Україна буде здатна обслужити свої зобов'язання по зовнішньому боргу в першому кварталі 2002 року в розмірі понад $600 мільйонів навіть без допомоги міжнародних і суверенних кредиторів. При цьому експерти зазначають, що Нацбанк України придбав за чотири місяці $524 мільйонів у валютні резерви, розмір яких в кінці квітня досяг $1,81 мільярда – найбільш високого рівня з 1998 року.

JP Morgan також відзначає зростання реального валового внутрішнього продукту України в першому кварталі на 7,7%, майже двократне зниження інфляції до 17,7% в перерахунку на річний рівень, позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами, найкращий за всі роки рівень виконання державного бюджету і його профіцит в розмірі 6,7% ВВП.

Довідка. У рамках реструктуризації у 2000 році Україна випустила два транші семирічних єврооблігацій з погашенням 15 березня 2007 року. У рамках першого траншу випущені номіновані в євро облігації, що амортизуються на суму 1149,364 мільйонів євро з щоквартальним купоном зі ставкою 10% річних. У рамках другого траншу випущені номіновані в доларах США облігації, що амортизуються на суму $1134,046 мільйонів з щоквартальним купоном зі ставкою 11% річних. "Середній термін життя" облігацій, що амортизуються, 4,5 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування