Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США і ЄС віддали економіку України Росії

П'ятниця, 18 травня 2001, 18:28
Росія намагається зробити Україну повністю залежною від Москви. І з цією метою до Києва їде Чорномирдін. Так вважають у американському Центрі стратегічного прогнозування Стратфор.

Робитися це буде шляхом російських інвестицій в українську економіку. Через це обмежуватиметься можливость української влади політично відмежовуватися від Москви. І врешті-решт Кремлю вдасться політично приборкати Україну, в якої не залишиться іншого виходу ніж підкоритися. Такий прогноз для України сформулювали американські оглядачі з аналітичного центру Стратфор, що базується у Остіні, Техас.

Спочатку Україна матиме користь зі співпраці з російськими олігархами, але посилення ролі російських інвестицій у далекій перспективі обмежуватиме політичні маневри Києва, - передає зміст доповіді "Чорномирдін фіктивно підтримає Україну" українська служба радіо "Свобода".

Тепер Росія замість відвертого політичного тиску обрала більш завуальований шлях – економічну інтеграцію з Україною. А відставка Віктора Ющенка і пов’язаний з нею черговий відтік західного капіталу з України грають на руку Кремлю. Призначення ж Чорномирдіна обіцяє Україні вливання чималої кількості капіталу з Росії. Пояснюють аналітики Стратфору це тим, Чорномирдін має сильні зв’язки з успішними російськими олігархами, котрі мало цікавляться політикою.

"Чорномирдін цілком здатний виконати поставлені перед ним завдання – посилити економічний контроль над Україною, вирішити з нею проблему боргів і одночасно задобрити Європу. Адже роль України, як транспортного коридору для російських енергоносіїв, значно пом’якшує російський вплив на Європу. Очевидно спочатку, аби забезпечити транспортування газу до Європи, Чорномирдін запропонує спільні підприємства між українськими компаніями і Газпромом. В обмін на це Україна могла б розрахуватися з боргами, віддаючи російським компаніям акції у газопроводі. Попри те, що газотранспортна мережа швидше за все залишатиметься українською, вплив Москви збільшиться", - йдеться у коментарі Стратфору.

Крім газової сфери експерти техаського центру передбачають використання в російських інтересах "фактично усіх найприбутковіших ділянок української економіки – літакобудування, космічної галузі тощо".

А найголовніше, що прогнозують американські оглядачі, це те, що Сполучені Штати та Європейський Союз не протестуватимуть проти поширення в Україні російського приватного капіталу, але виступатимуть проти політичного домінування Росії. "Врешті-решт, Росії вдаватиметься обмежувати вплив України, оскільки в української влади немає іншої економічної альтернативи, а головне, що це буде вигідно найвпливовішим олігархам обох країн". (Виділення наше – УП)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування