Пам'ятник журналістам і намети антикучмістам – плани опозиції

Субота, 19 травня 2001, 15:43
21 травня, в день народження Георгія Гонгадзе, опозиція планувала встановити пам'ятний знак на честь загиблих журналістів. У ніч з п'ятниці на суботу вже готову стелу було пошкоджено – невідомі виламали замок приватної фірми в Рівному, де був виготовлений пам'ятний знак, і доклалися до нього кувалдою.

Однак антикучмісти від своєї ідеї встановити пам'ятний знак відмовлятися не збираються, хоч зараз чекають протидії з боку влади, "щоб його не вдалося в строки доставити до Києва". Співкоординатор "України без Кучми" Юрій Луценко, який розповів УП про те, що трапилося, повідомив, що ця акція не планується масовою. За його словами, очікується "100-150 осіб". Буде встановлена гранітна стела висотою півтора метра, на якій будуть викардувані "імена журналістів, загиблих, починаючи з 1991 року". Місце, де буде встановлений знак, через зрозуміли причини він називати не став, сказав тільки, що "це центральна частина міста, а збір учасників – о 13 годині біля УНІАН, Хрещатик, 2".

На наступний день, 22 травня, в день перезахоронення праху Тараса Шевченко на українській землі, планується, що "студенти київських вузів традиційно віддадуть данину пам'яті великому поету".

А по-справжньому масову акцію Юрій Луценко пообіцяв "в кінці травня", коли у Києві має з'явитися нове наметове містечко "в районі президентського палацу". Остаточно час його появи поки ще не визначено. Серед вимог антикучмістів традиційна відставка "гаранта" і неологізм – "підписання законів в розвиток імпичменту". "Нехай або йде, або бореться в рамках імпічменту", - вважає Юрій Луценко.

З його слів, нове наметове містечко буде працювати за схемою зруйнованого 1 березня на Хрещатику, "з цілодобовим чергуванням людей".

Скільки саме малих архітектурних форм буде встановлено, антикучмісти сказати поки не можуть, тому що це буде залежати від того, в якому стані будуть намети, які учасники акції "Україна без Кучми" мають намір забрати в Київській міськадміністрації. Ті, які було знесено на Хрещатику.

Саме спорудження наметів, зі слів Луценка, буде супроводжуватися "тисячним" мітингом біля адміністрації президента. Зараз, з його слів, координатори акції мають "неформальні контакти з міліцією для уникнення провокацій".

Другий співкоординатор "України без Кучми" Володимир Чемерис припускає, що в літній період масові акції "можуть затихнути", однак це не буде означати, що "революція припинилася" – будуть збиратися підписи на підтримку референдуму і робитися спроби узаконити імпічмент в парламенті. Тобто, вважає Чемеріс, революція "продовжуватиметься в інших формах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування