Loser – не Ющенко, а Кучма*

Субота, 19 травня 2001, 17:44
Через відставку уряду Ющенка програв Кучма, а виграли олігархічні кола. Так думає половина з півсотні провідних українських журналістів, опитаних фондом "Демократичні ініціативи".

11 з 47 представників українських мас-медіа вважають відставку Ющенка найбільш позитивною подією квітня. ("Вона стане стимулом до об'єднання правиці довкола одного загальновизнаного лідера"). Однак цікаво, що 23 провідних українських журналіста бачать у звільненні Ющенка найбільш негативну подію квітня.

Восьмеро представників преси бачать головні плюси квітня у появі передумов для формування широкої демократичної опозиції, початку поділу опозиції на три ідеологічно визначені частини. Є навіть двоє журналістів, які найбільший позитив місяця знайшли у наданні Миколі Мельниченку політичного притулку в США. (До речі, стільки ж назвали це і найбільш негативною подією квітня.) Також двоє вважають, що доброю новиною є збереження за українською делегацією місця в ПАРЄ. Водночас, кожен четвертий опитаний журналіст не побачив у квітні жодної позитивної події.

Лідером рейтингу журналістів в номінації "Найбільш вдалий політик квітня" став Ющенко – 22 голоси. Другий – Кучма з 17 голосами; Третій – Медведчук з 15. Знайшлися по одному представнику ЗМІ, які назвали "найбільш вдалими політиками місяця" Миколу Мельниченка, Катерину Чумаченко (дружина Ющенка) і … ситуативну більшість у Верховній Раді.

На питання "Хто виграв від відставки уряду Ющенка?" понад половину опитаних журналістів (26 голосів) вважають, що цими героями є олігархічні кола, партії "Демократичний Союз", СДПУ(о), "Трудова Україна".

9 журналістів вважають, що від відставки уряду виграв сам Віктор Ющенко, "якщо зможе скористатися програшем", "коли зможе повернути цю ситуацію собі на користь (у сенсі - імідж, рейтинги і т.п.)".

По семеро опитаних вважають, що від відставки уряду виграла опозиція і Росія (Володимир Путін, Кремль), і ще шестеро - що виграли комуністи. Четверо журналістів вважають, що виграв Леонід Кучма, а по двоє - що виграв український народ і "поки що ніхто".

По одному журналісту висловили думку, що виграли Микола Азаров, Сергій Тигипко, а також "наступний прем'єр-міністр і сили, що його підтримують".

Кучма названий половиною від опитаних журналістів (23 голоси) тим, хто найбільше програв від відставки уряду Ющенка ("втратив останній заслон від олігархів", "олігархи створили прецедент вдалого тиску на президента", "втратив в очах Заходу імідж реформатора", "ставлення Заходу погіршиться", "в далекосяжній перспективі це посилило позиції парламенту", "він тепер відповідатиме за ймовірно негативний розвиток економічних процесів").

Дев'ятеро журналістів вважають, що від відставки уряду програв український народ, і семеро - що націонал-демократи, а також сам Віктор Ющенко, "якому не дали шансу до кінця довести реформи".

П'ятеро журналістів вважають, що програло приватне підприємництво, троє - "Україна як держава", і по двоє - що програли пенсіонери і бюджетники, а також олігархи, "яким доведеться тепер жорстко воювати уже один з одним".

До тих, хто програв, журналісти віднесли також Юлію Тимошенко, демократію, Захід, європейський вибір, партії "Батьківщина" і ПРП, здоровий глузд.

Серед іншого "Демократичні ініціативи" запропонували журналістам скласти рейтинги друзів і ворогів преси в Україні.

На запитання щодо того, кого з українських політиків можна було б назвати другом преси (називати можна було до трьох прізвищ), думки журналістів розподілилися так:
Віктор Ющенко - 22 голоси;
Олександр Мороз - 9 голосів;
Тарас Чорновіл - 8 голосів;
Юлія Тимошенко - 4 голоси;
Юрій Єхануров та Іван Плющ - 3 голоси.
По 2 голоси отримали Віктор Пінчук, Володимир Філенко і …Карлос Паскуаль.

1 голос на свою підтримку як друга преси отримали Роман Безсмертний, Віталій Бойко, Михайло Бродський, Олександр Волков, Володимир Горбулін, Андрій Деркач, Іван Драч, Роман Зварич, Олександр Зінченко, Ніна Карпачова, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Олександра Кужель, Олесь Лавринович, Віктор Лисицький, Олександр Мартиненко, Євген Марчук, Володимир Мусіяка, Віктор Пинзеник, Олександр Рябченко, Тарас Стецьків, Віктор Суслов, Борис Тарасюк, Сергій Терьохін, Микола Томенко, Рефат Чубаров, Віталій Шевченко, а також компанії "Лукойл" і "Альфа-банк" (акціонери відповідно телекомпаній СТБ і "Новий канал").

Щодо ворогів преси думки журналістів розподілилися так:
Леонід Кучма - 30 голосів;
Віктор Медведчук - 16 голосів;
Григорій Суркіс - 12 голосів;
Віктор Пінчук - 8 голосів;
Микола Азаров, Олександр Волков і Михайло Потебенько - по 6 голосів;
Євген Марчук - 4 голоси;
Вадим Долганов, Олександр Зінченко і Юрій Кравченко - по 3 голоси.
Двоє журналістів вважають ворогом преси Івана Драча, Володимира Литвина, Юлію Тимошенко і Бориса Холода. 1 голос "підтримки" отримали Леонід Грач, Андрій Деркач, Віктор Жвалюк, Олександр Кузьмук, Лев Миримський, Юрій Смірнов, Віктор Ющенко, а також держава, "власники ЗМІ на кшталт газети "Кієвскіє вєдомості" і Нацрада з питань ТБ і радіомовлення.

Список опитаних журналістів:

1. Анісімова Ольга
2. Бондаренко Кость
3. Буджурова Ліля
4. Вересень Микола
5. Влащенко Наталія
6. Герасим'юк Ольга
7. Геращенко Ірина
8. Глібовицький Євген
9. Горбань Юрій
10. Джангіров Дмитро
11. Дорош Світлана
12. Дуцик Діана
13. Золотарьов Володимир
14. Ільченко Олександр
15. Ївженко Тетяна
16. Канішевський Микола
17. Кіпіані Вахтанґ
18. Княжицький Микола
19. Коломієць Михайло
20. Кошовий Дмитро
21. Крамаренко Олександр
22. Кривенко Олександр
23. Кухар Михайло
24. Лиховій Дмитро
25. Лігачова Наталія
26. Ляшко Олег
27. Мостова Юлія
28. Мустафін Олексій
29. Набока Сергій
30. Остапенко Марина
31. Погорєлова Ірина
32. Понамарчук Дмитро
33. Портников Віталій
34. Притула Володимир
35. Притула Олена
36. Рахманін Сергій
37. Рябошапка Світлана
38. Скачко Володимир
39. Скрипін Роман
40. Сльозко Віктор
41. Соболєв Єгор
42. Тичина Андрій
43. Чорновіл Тарас
44. Шевченко Андрій
45. Шевченко Артем
46. Шлінчак Віктор
47. Юрчук Олександр


__________________
* Loser – англійською "невдаха"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування