Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах, Тігіпко або "темна конячка"
Плющ знає всіх коней в державі

Понеділок, 21 травня 2001, 14:13
Процес затвердження нового прем'єр-міністра затягується. Це дав зрозуміти на прес-конференції у понеділок голова Верховної Ради Іван Плющ. Він багато говорив про погані наслідки звільнення прем'єра і назвав це "хворобою росту" молодої держави України.

Плющ пожалівся журналістам на те, що депутати скинули Ющенка, а тепер їм важко розібратися з тим, хто буде наступником. За словами Плюща, депутатів сьогодні більше турбують вибори 2002 року. Як приклад спікер парламенту навів понеділкове засідання голів депутатських фракцій та груп, на якому "прем'єра депутатський корпус майже і не згадував".

Однак від лірики Плющ перейшов і до конкретики, підтвердивши, що коло претендентів залишається вузьким. Сергій Тігіпко та Анатолій Кінах мають найбільше шансів і шанси ці практично рівні. Але все залежить від того, кого з них підтримають комуністи. Кого вони підтримають необхідно спитати у них самих, сказав Плющ журналістам. (До речі, лідер комуністів Петро Симоненко планує зустрітись з цього приводу з президентом в понеділок).

"Можливо завтра (у вівторок – УП) буде названо кандидатуру чи Кінаха, чи Тігіпка, а якщо не проходить, то буде третя кандидатура", - сказав Плющ. Третю кандидатуру журналісти та політики вже охрестили "темною конячкою". Однак Плющ не згоден з таким визначенням. "Я б її (третю кандидатуру - УП) не називав темною конячкою, бо всі ці конячки відомі", - авторитетно сказав Іван Плющ.

Перший заступник Плюща у свою чергу не став розводити конячу тему, а підтвердив, що переговори, як і раніше, тривають навколо пари кандидатів – Кінаха і Тігіпка. "Поки що, виходячи із заяв Леоніда Даниловича, ми займаємося узгодженням цих двох кандидатур", - сказав перший віце-спікер Верховної Ради Віктор Медведчук після закінчення засідання погоджувальної ради парламенту в понеділок.

Лідер об'єднаної СДПУ упевнений, що якщо буде вичленена кандидатура на посаду прем'єра, то в четвер, 24 травня, питання про призначення нового глави уряду буде "розглянуте і узгоджене" в парламенті. Верховна Рада "може і мусить домовитися" найближчим часом про узгодження кандидатури нового прем'єра, упевнений Медведчук, бо "в країні має бути прем'єр-міністр, а не виконуючий обов'язки". І зрозуміти це, як на нього, повинні всі політичні сили, представлені в парламенті.

Хто з названих Кучмою в п'ятницю претендентів має найбільші шанси, Медведчук сказати не захотів. Пославшись на необхідність дотримуватися коректності, володар "не останньої посади в країні" перший віце-спікер сказав, що "вони обидва (Кінах і Тігіпко - УП) здатні працювати прем'єр-міністром".

Кажучи ж про те, наскільки ймовірна поява ще одного кандидата на посаду прем'єра, Медведчук передбачив, що "все можливо, враховуючи те, що про це заявив президент".

Хто ж з претендентів більше за інших підпадає під критерії об'єднаної соціал-демократії, Медведчук зможе назвати в понеділок після засідання фракції СДПУ(о).

Поки журналісти та політики роблять ставки на того, кого підтримає компартія України, президія ЦК КПУ на засіданні у понеділок ухвалила рішення наполягати на розгляді своїх кандидатур на посаду прем'єр-міністра. Про це повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна лідер партії Петро Симоненко.

Компартія, як і раніше, пропонує свою програму виходу країни з кризи. Саме в антикризовій програмі комуністів і схована "рятівна соломинка" для кандидата на посаду прем'єра. За словами Петра Симоненко, якщо президент внесе на розгляд парламенту кандидатуру відмінну від тієї, яку пропонує КПУ, партія буде визначати своє ставлення до претендента, виходячи з того, як він "відреагує" на пропозиції програми комуністів.

Президія КПУ також ухвалила ще одне принципове рішення - навіть якщо президент не погодиться внести на розгляд парламенту кандидатуру від КПУ, але, якщо кандидат, внесений ним, заявить про готовність виконувати основні положення програми виходу з кризи, що пропонується Компартією, комуністи все одно не будуть входити до складу нового уряду.

P.S. У понеділок переговори щодо нового прем'єра знову закінчилися безрезультатно і триватимуть у вівторок. Лідер "Яблука" Бродський після консультацій повідомив журналістам, що в їх ході обговорювалися кандидатури голови ДПАУ Миколи Азарова, лідера НДП Валерія Пустовойтенка, президента УСПП, народного депутата Анатолія Кінаха і лідера партії "Трудова Україна", народного депутата Сергія Тігіпка.

Вдень поінформувати Кучму про досягнення переговорного процесу на Банкову їздив в.о. координатора парламентської більшості Олександр Карпов.


P.P.S Лідер комуністів Петро Симоненко після зустрічі з президентом заявив, що Леонід Кучма ще не визначився щодо кандидатури на посаду прем'єр-міністра.

За його словами, поки триває подальше узгодження кандидатур з парламентськими фракціями, і тому сьогодні на зустрічі з Кучмой мова про узгодженого єдиного кандидата не йшла.

Симоненко повідомив журналістів, що в ході розмови обговорювалися "конкретні задачі", що стоять перед новим урядом. Лідер комуністів, за його словами, проінформував Кучму про підсумки засідання президії ЦК КПУ, що відбулося в понеділок, і звернув увагу президента на необхідність розгляду кандидатури від Компартії. "Президент на це не йде", - заявив Симоненко.

Відповідаючи на питання журналістів, лідер комуністів повідомив, що Кучма погодився з тим, що ситуація щодо визначення кандидатури прем'єра склалася "загрозлива".

Разом з тим, Симоненко побоюється, що оточення президента "підштовхує" главу держави до варіанту призначення виконувача обов'язків прем'єра, що, на думку лідера КПУ, є дуже небезпечним, оскільки в цьому випадку можуть виникнути серйозні внутрішні і зовнішні проблеми для України, і нанесе країні значного збитку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: