Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна – без Кучми; опозиція – без лідера; Ющенко – без конкурентів

Понеділок, 21 травня 2001, 19:59
Події останніх місяців виводять старих учасників політичного процесу на нові рубежі. 54% українців більше не бажають бачити Кучму президентом. Тепер в парламент проходить дев'ять партій, з яких чисто прокучмівськими є тільки три. Найвищі шанси стати лідером опозиції – у Тимошенко, а президентом – у Ющенка.

Про нових-старих фаворитів у настроях широких мас говоять результати соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK-USM з 25 квітня по 5 травня на замовлення Інституту політики, в ході якого було опитано 1 тисяча осіб у всіх регіонах України.

Отже, зараз подолати 4-процентний бар'єр і створити свою фракцію в парламенті мають шанс дев'ять партій. Якби вибори проводилися наприкінці квітня – початку травня 2001, то партійна частина парламенту виглядала б так:

Комуністичний партія України – 19%;
Партія зелених України – 8%;
"Батькивщина" – 7%;
Прогресивна соціалістична партія України – 6%;
Партія "Реформи і Порядок" – 5%;
Народно-демократична партія – 5%;
Народний Рух України – 5%;
СДПУ(о) – 5%;
Соціалістична партія України – 5%.


Тільки 3% голосів набрав би Український Народний Рух, по 2% - "Демократичний союз", партії "Трудова Україну" і "Яблуко". Проти всіх проголосували б 25% респондентів.

Рецидив зростання рейтингу у "Батьківщини" директор Інституту політики Микола Томенко пояснює амбіціями Тимошенко отримати статус лідера антипрезидентської опозиції. Збільшення довіри до Вітренко, на думку політолога, в тому, що вона у квітні була найбільш активним противником уряду в електронних ЗМІ.

Однак критика "гаранта" з вуст Тимошенко не вивела її в беззастережні лідери опозиції, а 49% українців взагалі не можуть назвати лідера опозиції. Серед інших найчастіше називають такі прізвища:

Юлій Тимошенко – 15%;
Петро Симоненко – 12%;
Олександр Мороз – 11%;
Тарас Чорновіл – 5%;
Сергій Головатий – 1%.


3% назвали якусь іншу людину. "Населення адекватно відреагувало на ситуацію всередині Форуму національного порятунку і на конкуренцію", що панує всередині цього об'єднання, так пояснив розклад сил Микола Томенко. "Те, що половина Форуму проти всеукраїнського референдуму, а соціалісти і "Батьківщина" - за, підтверджує непрості відносини, що склалися всередині опозиції".

На думку політолога, ідея референдуму є "хорошою ідеєю для виборчої кампанії партії "Батьківщина" і Юлії Тимошенко", а люди, які підтримують цю ідею, "об'єктивно допомагають виборчій кампанії "Батьківщини".

Також дане опитування показало фантастичний індекс народної любові до "гаранта". Більше за половину респондентів – 54% – вважають, що Кучма повинен піти у відставку. 28% з них переконані, що він має самостійно ухвалити рішення про відставку, 26% пропонують це зробити через інші передбачені законодавством механізми (імпічмент, референдум, дострокові вибори).

Лише 20% опитаних вважає, що президент і далі повинен виконувати свої обов'язки. 26% сладно було відповісти на питання.

Згідно з даними опитування, 47% респондентів ставляться до акції "України без Кучми" позитивно, 27% - негативно, не змогли відповісти 26%. Разом з тим, зі слів Томенка, у Києві прихильників акції поменшало. На його думку, це зумовлене тим, що акція "затягнулася і не дає ніяких результатів".

Ну а якби Кучма погодився народні мрії втілити в життя, то на дострокових виборах у першому турі переміг би Ющенко. Спадкоємці президентського престолу вишикувалися в такому порядку:

Віктор Ющенко – 24%;
Петро Симоненко – 10%;
Леонід Кучма – 6%;
Наталія Вітренко – 5%;
Олександр Мороз – 3%;
Юлія Тимошенко – 2%;
Євген Марчук – 2%;
Віктор Медведчук – 2%;
Сергій Тігіпко – 2%.


Проголосували б проти всіх 10%, складно було щось відповісти 19%, не взяли б участь у виборах 15%.

На питання, що повинен робити Ющенко у разі відставки з посади прем'єра, 40% відповіли, що він має залишатися в політиці і очолити партію або блок партій. Біля третини (35%) вважають, що йому доцільніше піти з політики і займатися тим, що він добре знає і уміє – фінансами і банками. А чверть опитаних взагалі не знає, яку пораду можна дати Ющенку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування