Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якими є шанси Кінаха?

Вівторок, 22 травня 2001, 14:35
Претендент на прем'єрську посаду має вирішити де він знайде п'ятдесят голосів, яких не вистачає для його затвердження, – зліва чи справа. Таку думку висловив в інтерв'ю журналістам постійний представник президента в парламенті Роман Безсмертний. "Від відповіді на це питання буде залежати його доля як прем'єр-міністра", - вважає депутат.

Роман Безсмертний не виключає, що ресурс для затвердження прем'єра, у зв'язку з тим, "що майстерність українських політиків дуже висока", буде знайдений частково зліва і частково у правому таборі політичних сил. "Це був би найкращий варіант", - вважає він.

Постпред президента впевнений також, що багато залежить від того, наскільки фракціям більшості "вдасться знайти компроміс у тих претензіях і вимогах, які вони пред’являтимуть кандидату". "Вже сьогодні очевидно, що в середовищі центристських фракцій є взаємовиключні претензії до кандидата", - констатує Безсмертний.

В понеділок, нагадав Безсмертний, фракції не змогли домовитися щодо єдиної кандидатури і запропонували президенту чотирьох кандидатів. Депутати погодились з конституційним правом президента назвати свою кандидатуру з тим, щоб "потім провести консультації між собою і з тими силами, які мають додати близько 50 голосів для того, щоб кандидатура була затверджена", сказав Роман Безсмертний.

Позицію комуністів у інтерв'ю УНІАН озвучив сам лідер партії Петро Симоненко. У Кінаха "немає шансів бути підтриманим парламентом на посаді прем’єр-міністра, якщо він не підтримає положення програми, запропонованої Компартією, з нормалізації ситуації в Україні". На думку першого секретаря ЦК КПУ, Кінах мусить "публічно заявити у Верховній Раді, що підтримує програму КПУ", і тоді комуністи, "може, і проголосують за нього".

"Якщо Кінах діятиме лише у напрямку програми президента, яка призвела до жорсткої оцінки діяльності уряду Віктора Ющенка, то у нього немає шансів бути підтриманим комуністами. Як тільки кандидатура Кінаха буде офіційно передана у парламент на розгляд, фракція КПУ передасть йому свою програму для ознайомлення", - сказав Симоненко.

Інший активний член Компартії України Борис Олійник сказав УНІАН, що його фракція повинна підтримати кандидатуру Кінаха. І без залежності від рішення КПУ сам депутат пообіцяв проголосувати за Кінаха, бо він є "не найгіршим варіантом, людина точна, неметушлива, з небігаючими очима, та руками, що не трясуться". "Він має руки, що не крадуть, і, очевидно, не даватимуть іншим красти".

Сам герой дня про свої можливості співпраці з фракцією КПУ сказав, що в цiлому у нього "за всi роки був нормальний рiвень вiдносин з фракцiєю комунiстiв". Анатолій Кінах заявив, що хоч багато в чому не згодний з комунiстам, але поважає тих людей, якi послiдовно вiдстоюють свою позицiю, свою iдеологiю.

"Я не виключаю можливостi включення до складу уряду представникiв лiвих фракцiй за умови, що цi люди володiють необхiдними професiйними та моральними якостями", - сказав Кінах в iнтерв’ю журналiстам, додавши, що готовий на спiвпрацю з комуністами "там, де це спiвпадає з прагматичним професiйним пiдходом у вирiшеннi гострих соцiальних проблем".

Перший заступник голови Верховної Ради Віктор Медведчук вважає, що до четверга (24 травня) претендент на посаду прем'єра Анатолій Кінах не встигне провести консультації з фракціями. У інтерв'ю журналістам по закінченні зустрічі з послом США в Україні Карлосом Паскуалем Медведчук сказав, що 24 травня парламент може ухвалити постанову про розгляд питання щодо прем'єра вже 31 травня, або ж 7 червня. (Наступний тиждень депутати працюють в округах).

Перед цим, відповідаючи на питання Карлоса Паскуаля про шанси Кінаха, Віктор Медведчук сказав, що вважає реальним затвердження його кандидатури на посаду прем'єр-міністра за умови, що майбутній уряд значною мірою буде коаліційним.

Віктор Медведчук вважає, що голоси, яких бракує для затвердження Кінаха, необхідно шукати "передусім" в таборі позафракційних депутатів.

Участь фракції СДПУ(о), за словами Медведчука, у майбутньому уряді "обговорюється на фракції". "Ми будемо пропонувати (свої кадрові пропозиції – УП) кандидату в прем'єри для затвердження. У нас є претензії до ряду посад в Кабміні і до представництва в регіональній владі", - сказав Медведчук відповідаючи на питання журналістів.

Перед цим в бесіді з Паскуалем перший віце-спікер висловив упевненість, що майбутній склад Кабміну "на 50-60% буде коаліційним, і Кінах буде шукати партнерів, виходячи з цієї позиції, що дозволить йому отримати необхідну кількість голосів на свою підтримку".

Іван Попеску з фракції "Солідарність" вважає, що у Кінаха є шанс стати прем'єром. "Президенту потрібна людина, у якої немає амбіцій стати президентом. Президенту потрібна людина, яка знає, як працювати і задовільняти інтереси різних політичних груп. Крім того, пан Кінах не викликає алергію у багатьох депутатів у залі", - сказав Іван Попеску в інтерв'ю журналістам у напівпорожньому приміщенні Верховної Ради. На думку народного депутата, Кінах може набрати необхідну кількість голосів, в тому числі і комуністів. В той же час Попеску нагадав, що жодна з кандидатур, які називалися раніше, не має "гарантованих 226 голосів", які необхідні для затвердження на посаді. Кінах, на думку Попеску, можливо, найбільш близький до цієї цифри.

Член фракції СДПУ(о) Борис Андресюк вважає, що з цього моменту консультації "будуть більш чіткими з одним кандидатом, а не з двома". За його словами, фракція СДПУ(о) ще вчора визначилась, що підтримає ту кандидатуру, яку внесе президент.

"Регіони України" та "Солідарність" готові підтримати кандидатуру Анатолія Кінаха на посаду прем'єр-міністра під час голосування у парламенті.

Принаймні про це вже заявили лідери цих депутатських груп Володимир Рибак і Петро Порошенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова Партії регіонів, глава Державної податкової адміністрації Микола Азаров назвав намір Кучми висунути кандидатуру Кінаха "продуманим, глибоко зваженим рішенням".

"Ми це рішення підтримаємо. Ми позитивно оцінюємо це рішення президента. Я думаю, що ми Анатолія Кінаха знаємо дуже добре, давно, тому той досвід, який він придбав, працюючи віце-прем'єром, першим віце-прем'єром, безумовно, позитивно позначиться на організації роботи Кабінету міністрів", - сказав Азаров.

За словами Порошенка, "ніяких перешкод у парламентській групі "Солідарність", і це є позицією партії, кандидатура Кінаха не зустріне". Обидві парламентські групи мають намір зустрітися з Кінахом, щоб, як відзначив Порошенко, "визначити рівень політичної співпраці уряду з фракціями".

Олександр Лавринович також переконаний, що парламент проголосує за Кінаха. Якщо президент України Леонід Кучма внесе кандидатуру Кінаха на цю посаду, "є основи сподіватися, що її підтримають більше за 226 депутатів", говорить депутат.

"Ці голоси будуть зібрані по всьому політичному спектру парламенту", - сказав він.

Між тим Лавринович не зміг відповісти на питання про те, яка буде позиція його фракції Народного Руху України під час голосування.

Віце-спікер Степан Гавриш переконаний, що якби голосування щодо Кінаха відбулось сьогодні, депутатам не вдалось би набрати 226 голосів.

"Вчорашні переговори не завершилися єдиною позицією. Президент ухвалив це рішення, виходячи із власних конституційних повноважень", говорить Гавриш.

Він вважає, що в парламенті зараз є "три політичні фрагменти, які не мають серйозної перспективи для об'єднання" щоб голосувати за єдину кандидатуру.

Відповідаючи на за питання УП щодо термінів, за які депутати зможуть узгодити свою позицію по голосування, Гавриш сказав, що "для багатьох важливих проблем, які вирішували долю світу, вистачало і ночі. Для України може вистачити цих двох днів (до четверга) але я слабо вірю, що вдасться домовитись", виходячи із ситуації сьогоднішнього дня.

За словами Гавриша на сьогодні будь яка кандидатура, запропонована на посаду прем'єра, набере не більше ніж 190-194 голоси.

Гавриш вважає, що для того, щоб кандидатура Кінаха набрала необхідну кількість голосів повинні "відбутися жорсткі дискусії між керівниками фракцій і груп". Президент на думку Гавриша, також має зайняти більш жорстку позицію. "Я вважаю, що в президента є достатній ресурс, щоб використати свій вплив особливо на демократичне крило парламенту, щоб знайти єдину команду, яка зуміє підтримати кандидатуру прем'єра".

Він також сказав, що у разі незатвердження Кінаха на посаді прем'єра "президент скористається можливістю" і запропонує наступні кандидатури. В той же час Гавриш не виключає варіант виконуючого обов'язки у разі проваленого голосування по кількох кандидатурах.

"Три дні тому я був майже впевнений, що в Кінаха дуже добрі шанси", говорить політолог Михайло Погребинський.

Зараз, на думку Погребинського, ситуація помінялася - змінилася позиція комуністів. "Начебто зараз вони відмовляються за Кінаха голосувати", говорить політолог.

Справа в тому, що шанси Кінаха скоротив Михайло Бродський, який заявив, що його група підтримує кандидатуру Кінаха. (Вважається, уточнив Погребинський, що Бродський - людина СДПУ(о) і керований СДПУ(о), "що не відповідає дійсності - Бродський не керований").

Після такої заяви Бродського комуністи змінили свою думку щодо Кінаха, однак, політолог не виключає, що вони можуть і передумати.

"Однак і це не закриває йому шанси, будь-яка людина, яка не проходить в парламенті може бути виконуючим обов'язки. Але я не виключаю, що в запасі є і інша кандидатура", додав Погребинський.

Інший політолог Микола Томенко упевнений, що Кінаху "відведено роль політичного камікадзе, який практично не має шансів стати прем’єр-міністром України". Як заявив директор Інституту політики УНІАН, проти Кінаха голосуватимуть і "проющенківські фракції" ("Кінах був одним з ініціаторів відставки Віктора Ющенка"), і комуністи, оскільки претендент щоденно підкреслює, що він – "пропрезидентська" людина і реалізовує президентський курс реформ.

"Президент разом з комуністами вкотре використав олігархів, які змобілізували інформаційні та фінансові ресурси для зняття Ющенка, але насправді нічого не отримують від його відставки. Економіка не буде предметом опікування нинішнього уряду, якщо Кінах стане виконувачем обов’язків прем’єра, оскільки цілком зрозуміло: президент зацікавлений у максимальній мобілізації регіонів, підприємств, установ для того, щоб парламентські вибори і парламентська більшість забезпечили термін його президентства щонайменше до 2004 року". Крім того, сказав Томенко УНІАН, мали рацію ті, хто пропонував Кучмі самому очолювати уряд. "Якщо Кінах стане виконувачем обов’язків прем’єра або на його місці буде подібна до нього фігура, то це й означатиме, що реально прем’єром буде Кучма, а Кінах стане або постійним представником президента в уряді, або його радником по зв’язках з підприємствами і регіонами".

Оригінальніше за інших прокоментував пропозицію Кінаха на посаду прем'єр-міністра лідер соціалістів Олександр Мороз. На його думку, особистість кандидата "не має серйозного значення" для розставляння політичних сил в Україні. Про це Мороз заявив в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

"Парламент може зійтися і на кандидатурі Кінаха, і на якійсь інший, тому що прем'єр фактично не виконує функції керівника виконавчої влади. Влада у нас розколена на дві гілки, одна з яких – вертикаль президента в особі його адміністрації, а інша – уряд, який формально виконує роль керівника виконавчих структур, але його повноваження перехоплені адміністрацією, що, по суті, є узурпація влади".

Мороз також вважає, що і кандидатура лідера "Трудової України" Сергія Тігіпка буде "не менш проблематична", оскільки "інтереси "Трудової України" не зовсім співпадають з інтересами інших ієрархічних угрупувань в парламенті". "Все буде визначатися реальною зміною системи влади", - підкреслив Мороз.

І наприкінці – ще такий факт. Станом на обідній час вівторка, коли стало відомо про бажання Кучми внести кандидатуру Кінаха, його вважали "найбільш гідним кандидатом на прем'єра" 6,5% учасників опитування на сайті УП – 40 осіб з приблизно 700, що проголосували на той момент.

Читайте також матеріали УП про кандидата на посаду прем'єра:

Претендентів залишилося двоє. Кінаха намагаються зробити фаворитом
Кінах і Тігіпко – на думку Кучми, це два основних кандидати на посаду прем'єра. А тим часом допомогти виплутатися з конфлікту вирішили спостерігачі, що не володіють "золотою акцією" при прийнятті остаточного рішення

Морозу не дали слово на з'їзді УСПП
Грандіозне шоу облизування "гаранта", легкого побиття уряду Ющенка і масового гноблення опозиції відбувалося в четвер у палаці "Україна". Це дійство називалося позачерговий з'їзд Українського союзу промисловців і підприємців.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування