Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проти Кінаха будуть праві. За - Волков. "Трудова Україна" ще думає

Середа, 23 травня 2001, 12:24
Кандидатура Кінаха вже офіційно внесена Кучмою до Верховної Ради. "Трудова Україна", найчисленніша фракція старої "більшості" складом в 45 депутатів, вирішить, чи підтримувати Кінаха, у четвер о 9 годин ранку. Про це повідомив в середу керівник парламентського осередку "трудовиків" Ігор Шаров.

Знаковою для Кинаха є підтримка лідера фракції і партії "Демократичний союз" Олександра Волкова, який високо оцінює шанси Кінаха стати новим прем'єром.

Його фракція підтримує кандидатуру Кинаха, заявив Волков ще до початку зустрічі його депутатів з Кінахом, яка запланована на п'ятницю.

Поки ж виявилося, що "ні президент України, ні сам кандидат в прем'єри до "Трудової України" за підтримкою не зверталися".

Обговорення шансів кандидатури Кінаха, внесеної Кучмою, продовжилося в середу. У інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна Олександр Карпов, лідер фракції НДП (до неї входить і Кінах) порадив претенденту вести діалог як з правими, так і з лівими силами, і, насамперед, "безумовно, необхідно шукати компроміс на правому фланзі".

Кінах, якщо б домовився з правими фракціями, посприяв "поновленню тієї схеми діяльності більшості", яка діяла раніше, вважає Карпов. Разом з тим він не виключив можливості проведення переговорів з лівими фракціями "в тій частині, де з ними можна узгодити позиції", зокрема, в соціальній сфері.

У той же час лідер фракції "Реформи-конгрес" Віктор Пинзеник категорично відкинув можливість підтримки кандидатури Кінаха фракцією (17 депутатів): "У України був прем'єр (Ющенко)". Пинзеник також додав, що представники "Реформи-конгрес" не мають наміру входити до складу майбутнього Кабінету міністрів.

Солідарність з лідером ПРП висловили керівники парламентських фракцій обох Рухів – вони не мають намір голосувати за Кінаха.

У інтерв'ю Інтерфакс-Україна лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко нагадав про те, що 11-й з'їзд НРУ ухвалив рішення запропонувати президенту кандидатуру Віктора Ющенка і не підтримувати ніяких інших претендентів. При цьому Удовенко сказав, що це не означає, що "ми не будемо брати участь в консультаціях". "Ми можемо вносити якісь пропозиції і висувати свої вимоги, однак нам складно змінити партійну позицію". При цьому лідер НРУ підкреслив, що високо цінить особисті якості Кінаха "і дуже його поважає".

У той же час лідер Українського народного Руху Юрій Костенко заявив, що фракція не має наміру брати участь навіть в переговорах щодо формування нового Кабінету міністрів.

Зате підтримка Кінаху надійшла від його сусіда по роботі – київського міського голови Олександра Омельченко (мерія знаходиться за адресою Хрещатик, 36, а офіс Кінаха в УСПП – Хрещатик, 34). "Київ підтримує пропозицію президента і готовий співробітничати з урядом, якщо його очолить Кінах", - сказав Омельченко в середу. При цьому він зазначив, що завжди відноситься "з повагою до рішень президента, голови Верховної Ради, уряду – всіх офіційних осіб держави".

Сам Кінах в середу вдень мав поїхати до лікарні "Феофанія" для зустрічі з чинним прем'єром Ющенком. За даними агентства Інтерфакс-Україна, ймовірно, в середу вранці Кінах приймав участь в нараді з питань бюджетного процесу у Кучми.

Зі слів Кінаха, в четвер вранці у нього запланована зустріч з групою "Трудова Україна", в цей же день пройдуть переговори з фракціями соціалістів "Лівий центр", НДП, групами "Регіони України" і "Солідарність", і, можливо, з фракцією Компартії.

Кінах підкреслив, що переговори повинні завершитися орієнтовно в наступний понеділок. Претендент вважає, що, швидше за все, Верховна Рада підтримає пропозицію про голосування щодо його кандидатури 29 травня (раніше перший віце-спікер Віктор Медведчук сказав, що, ймовірно, це питання буде розглянуте або 31 травня, або 7 червня).

До речі, глава парламенту Іван Плющ пропонує голосувати щодо затвердження Кінаха вже 29 травня, майбутнього вівторка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...