Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко: "Навіть уряду Ющенка, щоб навести порядок після Кінаха довелось би працювати не один рік"

Середа, 23 травня 2001, 12:48
Відповіді Юлії Тимошенко на запитання учасників чат-конференції організованої "Українською правдою". На сайт надходила величезна кількість запитань, багато з них повторювали одне одного. Протягом чат-конференції свої запитання ставили присутні журналісти. Відповіді на них також можна прочитати тут. Всі питання, які надійшли до чату, але не отримали відповіді, передані Юлії Тимошенко і згодом вона має намір відповісти на більшість з них. Відповіді мають з'явитись на сайті УП.

Всього для участі в чат-конференції зареєструвалося 615 чоловік. Одночасно в чаті знаходилося близько 450 користувачів.


 
 
Юлія Тимошенко Вельмишановні учасники чату! Вітаю інтелектуалів України. Давно хотіла поспілкуватися з ними, і тільки зараз маю таку можливість. Ще хочу подякувати за ту підтримку, яку я від них отримувала, коли мені було важко. Я щодня отримувала слова підтримки, які мені допомагали.

UkrPravda Добрий день, пані та панове! Добрий день, пані Тимошенко! Ваше ставлення до кандидатури Кінаха. Які в нього шанси пройти через парламент? Якщо він стане прем'єром, чи зможе він проводити реформи?

Тимошенко Справа в тому, що я в уряді отримала спадщину саме від Кінаха. І тому зараз я можу дати оцінку якості того господарства, яке я від нього отримала. Навіть уряду Ющенка, щоб навести порядок після Кінаха довелось би працювати не один рік.

Відповідь в продовження теми Кінаха на запитання присутніх журналістів

Кінах практично є ставлеником СДПУ(о) і клану Медведчука і Суркіса. Виборювали можливість поставити свого прем'єра три клани – донецький клан, який хотів поставити Азарова, клан Пінчука, який пропонував Тігіпка і клан Медведчука-Суркіса, який хотів би бачити Медведчука. Але навіть за дуже великої фінансової підтримки кандидатура Медведчука не мала б можливості пройти через парламент, тому вони запропонували Кінаха.

Кінах працював десь приблизно вже півтора року на компанію Медведчука і Суркіса і продовжуватиме працювати далі. Але ж питання в тому, чого хоче президент. Якщо Кандидатура Кінаха не пройде через парламент, то цікаво кого буде призначати президент виконувачем обов'язків? Буде призначати Кінаха, догоджаючи Суркісу та Медведчуку, або черговий раз президент зрадить цей клан і віддасть перевагу іншому?

Якби деякі представники олігархічних груп почитали касетні записи, то для них було б сюрпризом те, що президент про них казав. Я думаю, що призначення прем'єра теж може бути певною несподіванкою для тих кіл, які оточують президента України.

Запитання журналіста УП Якщо Кінах не пройде через парламент, президент одразу призначить в.о., або буде пропонувати ще кандидатів?

Тимошенко Цікаво буде президент принижувати далі авторитет політиків, які пропонують клани, чи все ж таки відразу призначить. Може бути таке, що він і Тігіпка через це "горніло" проведе для того, щоб прибрати амбіції. Якщо через парламент кандидатура не пройде, то президент призначить своїм указом саме ту людину, яку він спочатку не міг пропонувати для призначення. Тут для нього, я думаю, в цьому процесі ніяких несподіванок не буде – весь процес був ретельно спланований.

Запитання від присутніх журналістів Наскільки вірогідно, що президент призначить виконувачем обов'язків Віктора Ющенка?

Тимошенко Я думаю, що вірогідність майже рівна нулю. Немає сенсу сьогодні робити такі речі. Якщо він вже пішов на крок знаття Ющенка, то повертатися, я думаю, не доцільно. Одночасно він зіпсує стосунки з усім своїм оточенням і не зможе налагодити ситуацію в уряді.

Ukrmol Юліє Володимирівно, зараз з новою силою почали циркулювати чутки, що ви врешті-решт таки погодилися, скажімо так, грати на боці влади. Вам приписують тактику а-ля Наталя Вітренко, але з іншого боку, де є відповідні епатаж, безкомпромісність тощо. Прокоментуйте, будь ласка, цю версію.

Тимошенко В країні існує конструктивна опозиція і реальна опозиція. Конструктивна - це та, яка використовує опозиційність для вирішення власних політичних та економічних питань. Є реальна опозиція - яка намагається донести до людей реальність нашого життя. І я хотіла б завжди належати до тих людей, які розуміють реальність, доносять до людей цю реальність і намагаються змінти в позитивному сенсі її. І я ніколи цій стратегії не зраджу.

Якщо б у мене була мета походити на Вітренко, то я б не жертвувала ні підприємництвом, ні благополуччям родини, ні власною свободою. Це далось би набагато легше, без будь-яких жертв.

Високий замок Запитання від львівської газети "Високий замок". Юліє Володимирівно, чи не розглядаєте Ви питання блокування з Олександром Морозом на майбутніх парламентських виборах?

Тимошенко Наша партія і партія Олександра Мороза в економічній сфері мають різні програмні засади. Тому блокування є неможливим. Але я думаю, що і надалі ми будемо співпрацювати для наведення порядку в державі. Мороз є чесна і порядна людина, і, я думаю, що його партія ідеологічно проходить шлях до реальної соціал демократії, яка немає нічого спільного з літерою (о).

PROKUROR Ким і в якій ролі Ви бачите себе у разі зміщення президента? Знову в уряді, або у Верховній раді?

Тимошенко Все буде залежати від того, хто буде балотуватися на посаду президента від коаліції демократичних сил. Мої амбіції ніколи не зруйнують реальних програм демократичної опозиції. Але незалежно від того, на якій посаді я буду працювати, я буду працювати на свою країну чесно і ефективно.

Slavko Чим на Вашу думку зумовлено небажання і дистанціювався від ідеї референдуму великої частини ФНП, і комітету "За Правду"?

Тимошенко "Україна без Кучми" вчора провела загальноукраїнську нараду та цілком офіційно підтримала проведення загальнодержавного референдуму за народною ініціативою. Як правило, референдум не підтримують в політикумі люди, які або знаходяться в "конструктивній" опозиції до діючого, або є оточенням президента.

Ленський Під час перебування у СІЗО Ви скаржилися на умови утримання. Чому ж працюючи в уряді реформаторів, Ви не звертали увагу на ці проблеми?

Тимошенко Доцільно було б сказати, що кожний великий керівник має побувати в СІЗО. Або полікуватися в лікарні, де перебувають пересічні громадяни. Або спробувати щось відсвяткувати у сільському клубі. Але ж дійсно, цього не потрібно робити - потрібно тільки фахово працювати у владі.

Мені здається, що фахово побудована робота може припинити руйнацію майже всіх сфер життя України, в тому числі і в установах по виконанню покарань. Але ж досвід, який я отримала, допоможе мені цінувати кожну хвилину, яка може бути спрямована на впорядкування життя людей.

Udav Всі говорять, що Ви не менший олігарх ніж Суркіс. Так скільки у Вас грошей, та скільки ви та ваш чоловік офіційно задекларували за 2000 рік?

Тимошенко Потрібно повернутися до визначення, що є олігарх. Олігарх - це людина, яка, по-перше, в повній мірі використовує владу для збільшення власного капіталу і, отримуючи капітал, посилює свій політичний вплив задля отримання ще більших доходів. Я не є олігарх саме тому, що я дала зруйнувати свій бізнес, і взагалі все, що мене оточує для того, щоб мати можливість чесно робити свою справу в політиці. З такими, як Суркіс, у мене різна мета життя. І це головне, що нас відрізняє.

BilVil Я просто хочу висловити вам шану, перш за все як жінці. А те що все про вас кажуть - не звертайте на то уваги, це просто заздрість!!! У вас сильна, сплочена команда й разом ви досягнете усього, що бажаєте й за що боретесь. Так що - вперед!!!!!

Тимошенко Дякую за добрі слова, і саме таке ставлення дає мені сили проходити цей шлях. Чесно кажучи, іноді їх не вистачає. Але ж з політики я живою не піду. Бо добре знаю ціну багатьом політикам, які працюють. Я просто не можу на них залишити людей і країну.

компромат Юля Володимирівна, чи підтримуєте ви в даний час зв'язок з Павлом Лазаренко?

Тимошенко Ні, не підтримую.

Запитання від присутніх журналістів Як ви оцінюєте те, що зруйновано пам'ятник загиблим журналістам?

Тимошенко Я думаю, що президент просто не зміг проїжджати щодня повз нього і відчувати докори совісті. Інакше пояснити це неможливо.

ivan Хто на Вашу думку може стати наступним президентом України?

Тимошенко Найбільшу реальність зайняти цю посаду має Віктор Ющенко, якщо його до наступних президентських виборів не встигнуть змішати із брудом. І я з великим задоволенням буду працювати в його команді, якщо він мене запросить. Потрібно враховувати реальний рейтинг довіри, який має Віктор Андрійович у народу України.

Eugene Юля, ви вірите у Бога?

Тимошенко Це для мене дуже особисте питання. Я вірю і намагаюся все, що роблю, перевіряти на цю віру. Це важко, і не все вдається, але ж до Господа шлях дуже важкий. Просто потрібно намагатися проходи кожний день все нову і нову сходинку.

Запитання від присутніх журналістів Як ви оцінюєте призначання Чорномирдіна послом Росії в Україні? (Це питання багато разів ставили відвідувачі чат-конференції, але Юлія Тимошенко не встигла відповісти на нього в on-line).

Тимошенко Чорномирдін має на порядок більше впливу на політичну еліту України, ніж сам президент. Чорномирдін має колосальний економічний вплив, використовуючи можливості Росії, на Україну. Враховуючи, що на посаду прем'єра запропоновано Кінаха, який не є людиною, яка могла б створити хоч якусь конкуренцію Чорномирдіну, я вважаю, що Росія де-факто призначила прем'єр-міністра України.

Мені дуже не хотілося б, щоб Україна була не конкурентноздатна у цьому політичному змаганні. Те, що може зробити Україна – привести високих професіоналів у владу, щоб на одному рівні можна було обговорювати проблеми між Україною і Росією.

Саша Чи продовжується Ваша співпраця з Ющенком?

Тимошенко Так, ця співпраця не може не продовжуватись, бо ми робили і робимо єдину справу.

Вікторія Чи має взагалі значення хто буде прем'єром, якщо президентом залишається кучма??????

Тимошенко Це вірна постановка питання. Реальним керівником країни, в тому числі і виконавчої влади, є президент. Як свідчить досвід, прем'єр в нашій країні не може бути самостійним керівником або самостійним політиком. Знищення людини, яка намагається працювати чесно, і якщо досягає реальних результатів, відбувається миттєво.

Alexey Як Ви вважаєте, чому Володимир Путін таємно підтримує Кучму?

Тимошенко Путін тільки думає, що йому вигідно підтримувати Кучму. Бо Кучма має настільки знищений рейтинг і можливості, що виконувати доручення Путіна йому буде або важко, або неможливо.

І навіть якщо Кучма виконає доручення Путіна, які суперечать національним інтересам, то рано чи пізно така співпраця з Росією буде зруйнована. Росії, як і будь-якій іншій країні в світі потрібна надійна і взаємовигідна співпраця, бо тільки вона може бути стабільною на тривалий час. Кучма не може бути надійним партнером і тому він не може бути вигідний Путіну. Хотілося б, щоб Володимир Володимирович та російська владна команда не займалися самообманом.

Amsterdammer Які Ваші подальші дії у світлі відмови ЦВК зареєструвати ініціативну групу з Черкас стосовно референдуму?

Тимошенко Відмова ЦВК свідчить про те, що президент боїться цього референдуму. Що навіть фальсифікації не вистачить, щоб почути президенту "так" від народу. І саме це призвело до вказівки президента ЦВК - не реєструвати. Ми готуємо документи до передачі у Верховний Суд. Якщо Суд не дасть можливості проводити референдум, ми розпочнемо відкритий збір підписів населення щодо вимоги дострокової відставки президента. Не може бути такого, щоб народ не мав ніякої можливості припинити руйнацію, на чолі якої стоїть Кучма.

Я хочу повідомити номер телефону цілодобово працюючої "гарячої лінії" 8-044-2544700, за яким кожна людина в Україні може отримати технологію, як приєднатися до організації проведення референдуму.

Єдине, що неможливо зробити справжньому громадянину України, це залишитися поза цими процесами. Потрібно врешті-решт забути цю дурницю, що нібито хтось є маленькою людиною, яка не впливає на такі великі процеси. В цьому помилковому уявленні і є головні руйнівні сили.

Відповідь в продовження теми на питання присутніх журналістів

Референдум – унікальний лакмусовий папір. Ми побачимо, що декларується в Україні президентом та людьми, які йому підпорядковані, а що реально відбувається. Зараз, коли ми почали проходити всі етапи референдуму, ми вже бачимо, що майже всі мери підпорядковані де-факто губернаторам в областях, і сьогодні робиться все, щоб не дати можливості провести збори, використати приміщення. Іде повний саботаж.

Ми зараз готуємо подання до суду. Ми готуємо підписні листи для збору підписів у відкритому режимі щодо підтримки відставки президента України.

Сьогодні в Україні вже проведено 97 зборів по всій країні і вони вже мають документи ініціативних груп. І до 30 травня планується провести до 250 зборів. Ми протягом місяця практично в кожному районі будемо мати ініціативну групу щодо збору підписів. Сьогодні вже зареєстровано 8,7 тисяч людей, які готові збирати підписи і увійшли до ініціативних груп. Це потужна організаційна робота, яка марно не пройде. Всі ці люди (а їх за місяць буде більше ста тисяч), які проведуть відкритий плебісцит в Україні.

Запитання від присутніх журналістів Якою є доля документів від київської ініціативної групи з проведення референдуму?

Тимошенко Документи передані Омельченку. Йму на 10 днів ЦВК пролонгувало термін, коли він має дати відповідь. Було вже три чи чотири повідомлення, що документи вже пішли з мерії, але поки вони там залишаються. Я думаю, те, що зробить Сан Санич Омельченко - буде дуже показово. Здатна еліта, яка працює в місцевому самоврядуванні на кроки, які відповідають чинному законодавству або вони теж є жертвами авторитаризму, побудований в Україні.

maksus Як Ви вважаєте, чи реально довести "касетну справу" до логічного завершення. Тобто, як мінімум відставка, як максимум ...

Тимошенко Якщо мається на увазі прочитати все, що записали, то це, на жаль, не можливо. Бо пропорційно часу ознайомленню з цими записами різко падає рівень інтелекту того, хто знайомиться. Але ж зробити так, щоб президент ніс відповідальність за ті злочини, інформація про які міститься в записах, то поки він займає цю посаду, відповідальність неможлива. Потрібно якомога швидше прибрати цю людину, яка нездатна інтелектуально і духовно керувати країною. І справа саме в цьому, а не в "касетному скандалі", який є виключно детонатором.

Геродот Скільки грошей ви заробляєте щороку?

Тимошенко Вся інформація є в моїх деклараціях. Але ж я хочу підкреслити, що людина, яка керує підприємницькою структурою, має транспорт, представницькі витрати, витрати на відрядження, може отримувати позики і інші можливості забезпечувати свої матеріальні потреби. І я, як керівник підприємницької структури, це використовувала.

Коли я працювала в бізнесі, як і сьогодні в політиці, я на роботу витрачаю більше 90% свого життя. Тому матеріальні вимоги у мене достатньо розумні.

До 1996 р. я з своєю родиною мешкала разом з мамою в 3-кімнатній квартирі в Дніпропетровську, яку в мене навіть не було часу змінити. В Києві я мешкаю виключно в орендовано житлі.

Взагалі людині здається, що її потреби безмежні і їх дуже важко задовольнити. Але ж коли з'являється можливість їх задовольнити повністю, виявляється, що ці потреби не такі вже і великі.

І моя мета в економічній стратегії моєї політики - це порахувати не мінімальний кошик потреб людини, а необхідний - без літаків і пароплавів - і поставити за мету його наповнити реальністю.

І, повірте мені, це не таке вже важке завдання.

Olexandr Ким для вас був Павло Лазаренко?

Тимошенко Як і для інших громадян держави - прем'єр-міністром. А зараз у мене склалось таке враження, внаслідок пропаганди ЗМІ, що єдина людина, яка в Україні спілкувалася з Лазаренком - це була я. М'яко кажучи, це не відповідає дійсності. Також не відповідає дійсності те, що завдяки участі Лазаренка був побудований найпотужніший в СНД бізнес, який я очолювала.

Якщо хтось має відношення до бізнесу, то чітко розуміє, що чиновники на пострадянському просторі не створюють бізнес, а намагаються експлуатувати вже існуючий. Великі чиновники експлуатують великий бізнес, ґвалтують великий бізнес, середні - середній, а дрібні - дрібний. І питання, на яке має дати собі відповідь бізнесмен, чи погоджується він далі з таким спілкуванням з чиновництвом. Якщо погоджується, то він є роботою для Генеральної прокуратура, що є тільки питанням часу. Якщо ж ні, то бізнесмен іде в політику.

Віктория В такий важкий час, хто підтримує Вас морально, чи спілкуєтесь Ви з чоловіком?

Тимошенко Є потужна команда нашої партії "Батьківщина", є команди інших партій, з якими ми співпрацюємо, є моя родина. Всі ці люди дають мені сили і повертають життя, коли хтось намагається його відібрати.

І це була б неправда, якщо б я сказала, що у мене ніколи не з'являється бажання піти з політики. Однак зробити це мені саме і не дають листи і дзвінки від людей, які підтримують мене, як можуть, а головне - покладають на мене надію. І поки хоч один такий лист або дзвінок буде надходити, я буду працювати з повною віддачею сил.

З чоловіком я не маю можливості спілкуватися. Хоча маю на це повне право згідно закону, хоча б раз на місяць. Але ж влада використовую будь-яку можливість знущання і приниження. Та я знаю, що і він, і я витримаємо цей іспит.



 
 
Геродот Ваші думки з приводу того, що майор Мельниченка дзвонив Вам перед тим, як плівки оприлюднив Мороз?

ТимошенкоМоже він і дзвонив. Бо я думаю, він шукав в Україні людей, які можуть допомогти йому в його нелегкій справі. Але ж йому не вдалось зі мною переговорити, і мені дуже шкода, що цієї розмови не відбулося і я не змогла вчасно зробити все необхідне, щоб його підтримати. Повірте моєму досвіду спілкування з президентом, в його розмовах в кабінеті не могло бути будь-яких державних таємниць. Тільки з тієї причини, що державні питання ніколи цю людину не цікавили.

Udav Яка Ви у звичайному житті – що готуєте, яку помаду купуєте, який телеканал дивитесь, коли востаннє були на шашликах? Які газети читаєте? І як часто ви самі заходите в Інтернет?

Тимошенко Щоб відповісти на це питання, потрібно стільки ж часу, скільки ми вже витратили. Але ж єдине, що я можу сказати, що я намагаюсь не втрачати елементарні людські потреби - в помаді, одязі, хобі та інших речах.

Тому що відчуваю, що перетворююсь на гарно налагоджений механізм для здійснення ефективної роботи. І потрібно збирати всю силу волі, щоб при цьому залишатися ще й нормальною жінкою. Наприклад, щоранку я пробігаю біля десяти кілометрів.

Потім намагаюсь зі смаком одягнутись за декілька хвилин і не запізнитись на першу нараду. Наскільки мені вдається це, мені важко осягнути.

Дивлюсь виключно "1+1", щоб не псувати собі настрій. А все інше все одно повідомляє прес-служба. Улюблена газета - "Дзеркало тижня". По мірі можливості ходжу в Інтернет.

Головний мій провідник в Інтернеті - моя донька, яка щовечора влаштовує мені "політінформацію".

YuYar Якби Вам запропонували сфотографуватися на обкладинку журналу, який би Ви вибрали: "Playboy","Наталі" або "The Time"?"

Тимошенко Для справжньої жінки найкращий вибір - "Плейбой", але я не дотягую до цих стандартів . Я просто намагаюся ніколи не пропонувати суспільству нецікавої інформації. Тому хотілося б працювати в своєму амплуа. Тому - "The Time".

Але ж враховуючи рівень "The Time", хотілось би мати іншу амбіцію - хай хоч в "Київських відомостях" надрукують позитивно, як слід:))

Чат-конференція З Юлією Тимошенко

Біографія Юлії Тимошенко

Фотоархів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування