Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пам'ятник-примара як ознака безпам'ятства

Середа, 23 травня 2001, 15:44
Минулої ночі, о 4:30 ранку близько п'ятнадцяти осіб у цивільному одязі зняли і вивезли пам'ятник загиблим журналістам, який було встановлено 21 травня Громадським комітетом "За Україну без Кучми" біля інформаційної агенції УНІАН.

За інформацією УП, біля стели не було цілодобової охорони, яку раніше обіцяв один з ініціаторів встановлення пам'ятника Юрій Луценко. Люди, які приїхали знімати пам'ятник, за словами очевидців, почувалися спокійно. На те, щоб зняти стелу вони затратили близько 15 хвилин. Стелу вивезли на мікроавтобусі.

Співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко відсутність охорони біля стели пояснив тим, що вже у вівторок почалися переговори з Київською міськадміністрацією щодо легалізації пам'ятного знаку біля УНІАН або в іншому місці в центрі столиці. З його слів, член Соцпартії України Валентина Семенюк направила відповідні запити в міськадміністрацію і учасники акції "були упевнені, що процес розвивається нормально". "Ми думали, що почався нормальний робочий процес. Пам'ятник прижився на цьому місці. Ми з самого початку говорили, що якщо міська архітектура буде вимагати впорядити це місце, або перенести пам'ятник в інше місце, пов'язане з журналістами України, ми не були проти. Ми виконали б це своїми силами".

Луценко думає, що "команду на знос давали найвищі злочинці, яким дуже заважав перелік їх жертв", і тому він пообіцяв встановити стелу "ще ближче до вікон замовників зникнення журналістів". "Я думаю, що це єдина причина - боязнь злочинців бачити списки своїх жертв, а тим більше, щоб цей список бачив багатотисячний натовп".

Член фракції соціалістів Іван Бокій, виступаючи з парламентської трибуни в середу, заявив, що "грабіжники" відвезли пам'ятник на "символічне місце Аськольдової могили", передає Інтерфакс-Україна.

Пізніше Юрій Луценко сказав, що пам'ятник загиблим журналістам знайдений. Про це йому повідомили представники правоохоронних органів, які не стали говорити про місцезнаходження стели.

Луценко не підтвердив, але і не спростував інформацію про те, що пам'ятник ніби був знайдений на Аскольдовій могилі. Тим часом кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, що побував на Аскольдовій могилі, з'ясував у будівельників, що ніякого подібного пам'ятника туди не привозили.

Зі слів Луценка, співробітники правоохоронних органів, що повідомили про знаходження пам'ятного знаку, довідалися, чи будуть представники акції "забирати" пам'ятник, на що він "відповів однозначно позитивно". Луценко також повідомив, що пам'ятник буде знову встановлений біля приміщення агентства УНІАН.

У той же час в головному управлінні контролю за благоустроєм Києва агентству повідомили, що не мають ніякого відношення до зносу пам'ятного знаку. Вдень в середу мер Києва також Олександр Омельченко заявив, що не має ніякої інформації, щодо зникнення стели. "Київська влада не має ніякого відношення до цього пам'ятника".

При цьому, з його слів, зараз цим займається головне управлінням МВС у Києві і "сьогодні увечері буде з'ясована доля пам'ятника".

Пообіцявши це, Омельченко не забув обуритися акціями опозиції, які проводилися з порушенням законодавства – наметові містечка на Хрещатику і біля Верховної Ради, а також встановлення стели, що зникла. Винні ж в цьому деякі політики, які користуються під час цих акцій "правом на депутатську недоторканість". "Такого (об'єму повноважень народних депутатів) у всьому цивілізованому світі немає", - додав він. Далі мера Києва понесло на ниву обурення неімплементацією результатів референдуму. Омельченко назвав "великою помилкою і зрадою власного народу" те, що "депутати досі не імплементували рішення референдуму", в якому одне з питань торкалося обмеження повноважень народних депутатів.

Читайте також:

У списку 8 імен. Гонгадзе останній?

СБУ шанує пам'ять про загиблих журналістів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування