Україну залишать в Європі – до осені і для профілактики

Середа, 23 травня 2001, 20:14
Вальтер Швіммер, генеральний секретар Ради Європи, заявив в середу, що справа Гонгадзе "мусить бути розслідувана до кінця". Водночас він виступає проти виключення України з Ради Європи – однак свою позицію він пояснює не досягненнями вітчизняної демократії, а небажанням "карати населення за помилки урядів і національних парламентів".

Свою позицію відносно України Швіммер пояснив в інтерв'ю швейцарській газеті Basler Zeitung.

- Яким критеріям повинні відповідати кандидати, щоб стати членами Ради Європи?

- Необхідна реально функціонуюча демократія, з вільними і чесними виборами. Іншою умовою є перехід до правової держави і прихильність до повного дотримання прав людини. На момент вступу цей процес міг бути завершений не на все 100%. Для вступу в Раду Європи було, однак, важливо, щоб країни чітко і ясно зобов'язалися завершити його. Звичайно, не все просто з державами, які виникли на пострадянському просторі. Так, недавно на адресу Парламентської асамблеї Ради Європи надійшов запит, який містив вимогу виключення з Ради Європи за порушення прав людини України.

- Ви були проти. Чому?

- Наш інтерес полягає в тому, щоб вся Європа була простором, де б панували демократія, принципи правової держави і дотримувалися права людини. Ми розуміли, що осилити перехідний період - непроста справа саме для країн, що входили раніше в Радянський Союз. Ми не можемо карати населення за помилки урядів і національних парламентів. Якщо ми хочемо, щоб Україна була європейською демократичною країною, де дотримуються права людини, ми повинні співробітничати з цією країною. Виключення - це останній засіб, до якого ми вдаємося, коли бачимо, що всі наші надії марні.

- Були дуже серйозні обвинувачення на адресу України. Стверджується, що президент Леонід Кучма розпорядився про викрадення критично настроєного журналіста, який пізніше був убитий...

- Це випадок мусить бути розслідуваний до кінця. Виключенням же України з Ради Європи ми не доб'ємося ані з'ясування обставин, ані поліпшення ситуації.
(Переклад Strana.Ru)

У той же час, на думку Швіммера, існує грань, переступивши яку, держава повинна бути виключена з організації: "Якщо країна ясно демонструє, що вона не хоче мати нічого спільного з демократією, розрив повинен бути неминучим". Так, зі слів генсека Ради Європи, було з Грецією в 1967 році, "після путчу полковників, які ліквідували демократичні свободи".

В четвер також стало відомо, що загроза виключення України з ПАРЄ відійшла з порядку денного принаймні до осені. Співдоповідач по Україні Ханне Северинсен повідомила УНІАН, що розгляд "українського питання" переноситься на вересневу сесію. За її словами, основна причина цього – відсутність доповіді щодо ситуації в Україні, яка була б підготовлена моніторинговим комітетом. Проте Северинсен все ж зауважила, що "українське питання" можна розглянути на сесії 23-29 червня – якщо "ми вважатимемо це за необхідне і висловимо рекомендацію з цього приводу на засіданні моніторингового комітету в Парижі 8 червня". За словами Северинсен, моніторинговий комітет вже звернувся до Верховної Ради і президента з проханням надати доповідь про прогрес у виконанні рішень".

А заступник керівника постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Анатолій Раханський повідомив про іншу причину, через яку було ухвалене рішення перенести екзекуції над Україною – учасники засідання постійного комітету ПАРЄ були проінформовані про "активізацію дій Верховної Ради, адміністрації президента, Міністерства закордонних справ України для виконання зобов'язань перед Радою Європи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...