Кучму запросять давати свідчення у справі побиття Єльяшкевича

Четвер, 24 травня 2001, 15:58
Народний депутат Олександр Єльяшкевич звернувся до парламентської слідчої комісії, яка займається справою Гонгадзе та іншими резонансними злочинами, з проханням запросити на засідання комісії президента України. Єльяшкевич звинувачує президента у замовленні його побиття 9 лютого 2000 року і вважає, що розшифровки записів Мельниченка повністю підтверджують його звинувачення і свідчать про те, що президент був готовий і до подальших протиправних дій. "Для мене немає сумнівів, що Кучма причетний до подій навколо мене", - заявив Єльяшкевич.

Повернутися до цієї справи Єльяшкевича змусив оприлюднений "Українською правдою" епізод розмов президента, у якому Кучма говорить, що Єльяшкевича поб'ють " так, що він більше не підніметься". Ці розшифровки з'явилися на сайті 14 травня, а 16 травня народний депутат передав їх спікеру парламенту Івану Плющу, його першому заступнику Віктору Медведчуку та постійному представнику президента у ВР Роману Безсмертному. Наступного дня, за словами Єльяшкевича, Безсмертний сказав йому, що "президент з цими матеріалами ознайомився особисто".

"Пройшло десять днів, - говорить Єльяшкевич, - а якоїсь реакції на його заяви немає". Тому він звернувся до слідчої комісії, яку очолює Олександр Лавринович.

Як передає кореспондент УП, у четвер голова комісії вирішив не ставити на голосування пропозицію народного депутата і сказав, що поки не знайомий зі змістом розшифровки.

Олександр Єльяшкевич, який неодноразово заявляв, що побоюється за своє життя сказав журналістам, що справу про напад на нього правоохоронці загальмували, а політичну версію вони взагалі не розглядали. Епізод з плівок Мельниченка датований 7 липня 2000 року і там президент обговорює з невідомим імплементацію результатів референдуму. За словами Єльяшкевича, все, що є у цьому короткому епізоді, збігається з відомим йому фактами.

Народний депутат повідомив, що знає людину, яка в розшифровках названа невідомою. Співбесідник Кучми переказує президенту свою розмову з Єльяшкевичем, яка відбулась напередодні. Народний депутат підтверджує факт такої розмови.

В той же час, Олександр Єльяшкевич відмовляється назвати прізвище людини, оскільки "опасається за її життя". Він впевнений, що поки прізвище людини не назване йому нічого не загрожує. Єльяшкевич говорить, що ця людина готова "давати свідчення у суді".

Народний депутат, звертаючись до слідчої комісії, вважає, що вона "має матеріали та повноваження, щоб довести справу до кінця".

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування