На посаду українського прем'єра обрано центриста

Четвер, 24 травня 2001, 17:03
Centrist Is Chosen for Premiership Of Ukraine

Позавчора президент України Леонід Кучма призначив лідера центристської партії промисловців своїм шостим за рахунку прем'єр-міністром в надії на досягнення компромісу між комуністами і представниками крупних ділових кіл в парламенті.

46-річний Анатолій Кинах залишив без діла кількох бізнес-магнатів і державних чиновників, що значилися у президента в списку кандидатів. Попереднього прем'єра Віктор Ющенка було усунено парламентом з посади минулого місяця, незважаючи на його високу популярність і економічний прогрес, досягнутий Україною за час його перебування на посаді голови уряду.

Кінах вважається не таким великим прихильником економічних реформ, як Ющенко, однак він не так сильно пов'язаний інтересами великого бізнесу, як деякі інші кандидатури в списку Кучми. У різних інтерв'ю парламентарії назвали невизначеними шанси на затвердження Кінаха парламентом, який надалі стає все більш самостійним.

Співробітник фонду Карнегі у Вашингтоні Андерс Ослунд вважає, що Кінах буде виконувати обов'язки прем'єра цілком гідно. "Це людина, яка за час своєї кар'єри не нажила собі ворогів".

"Це означає, що уряд буде слабим. Але в той же час свідчить про те, що повного скасування реформ, втілених в життя Ющенком, не буде", - додав Ослунд.

Зі слів прихильників Кучми, президент хоче, щоб на посаді прем'єра був хтось, здатний об'єднати розколений парламент, здійснити економічну програму Ющенка і зберегти підтримку з боку Заходу. Кучма зажадав від парламенту підтримати кандидатуру Кінаха, підкресливши: "Ми знову побачимо, хто є хто, і стане ясно, чи всі депутати - як ліві, так і праві - думають про інтереси народу".

Критики Кучми кажуть, що він навмисно віддав перевагу зговірливій людині, яка допоможе нарешті погасити шестимісячний скандал, який один час навіть загрожував перебуванню Кучми на посаді президента. Він вибухнув наприкінці листопада минулого року, коли один з колишніх охоронців президента обнародував таємно зроблені записи, які, з його слів, свідчать про те, що Кучма розпорядився викрасти журналіста і використовує державний апарат для придушення опозиції.

"У Кучми не буде проблем з Кінахом, - зазначив голова народно-демократичної партії і лідер антикучмівської політичної групи Володимир Філенко. - Він виконає всі розпорядження Кучми".

Затвердження Кінаха в парламенті значною мірою залежить від комуністів, які складають чверть палати. На відміну від деяких інших потенційних кандидатів, Кінах може заявити, що він не пов'язаний з жодною фінансовою групою або фінансовим магнатом, яким належить велика частина багатств країни. Однак політичні експерти підкреслюють, що в обмін на підтримку комуністи можуть зажадати для себе більшого представництва в кабінеті Кучми.

Зі слів київського політичного експерта Володіміра Полохало, очолюваний Кинахом Союз промисловців і підприємців прозвали союзом "червоних директорів", оскільки багато його лідерів, як і Кучма, в радянські часи керували підприємствами важкої промисловості або ВПК.

Кінах - колишній інженер і кораблебудівник - в 1995-96 роках займав посаду віце-прем'єра з питань промисловій політиці. У 1999 році він чотири місяці працював першим віце-прем'єром. Три роки він був депутатом парламенту.

У березні він висловив упевненість, що в Україні може бути сформований чесний уряд, при якому економічні успіхи не будуть залежати від того, наскільки певні бізнесмени або фінансові групи близькі до влади.

Переклад Inopressa.Ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування