"Кінах прохідний на 90%". Комуністи визначаться у понеділок ввечері - пропозицію Кінах їм вже зробив

П'ятниця, 25 травня 2001, 14:12
Лексика Кучми у переддень визначення долі Кінаха набагато жорсткіша, ніж за часів зміщення Ющенка. "Гарант" назвав ціну голосування щодо Кінаха – воно покаже, "хто в парламенті відстоює національні інтереси, а хто – інтереси кланів".

Якщо Кінаха не затвердять, тоді "ми подивимося, хто в парламенті є хто", сказав Кучма в селі Старосельці Житомирської області. "Всі демократи відстоюють ринкову економіку, я маю на увазі центристів і правоцентристів. Подивимося, хто на цій основі стоїть, а хто торгаш, просто спекулює на цій ситуації". Ці слова можуть вважати каменем в свій город проющенківці, що не бачать в прем'єрському кріслі нікого, окрім свого кумира.

А Волков, чужий Ющенку і нечужий Кучмі, обіцяє справою довести, що "торгашество" він залишив у минулому. "Демократичний союз" внесе в скарбничку кандидата Кінаха всі 28 голосів фракції. Про це заявив в інтерв'ю журналістам в п'ятницю після закінчення зустрічі фракції з кандидатом сам Волков, лідер "Демсоюзу".

На думку Волкова, кандидатура Кінаха – "прохідна на 90"%. За підрахунками лідера "Демсоюзу", зараз за Кінаха можуть проголосувати 220 народних депутатів. Тепер, на його думку, багато чого буде залежати від позиції фракції Компартії (112 депутатів).

Шанси Кінаха можна підрахувати і за допомогою простої арифметики. Без голосів комуністів (112), соціалістів (16), Рухов (УНР – 23, НРУ – 14), "Батьківщини" (26), "Реформи-конгрес" (17) і близько 40 позафракційних депутатів (і за стопроцентної явки інших фракцій, чого практично ніколи не буває, і навіть з урахуванням "Яблука", яке вважає себе "золотою акцією"), Кінах набирає 199 голосів при мінімумі 226. Також не факт, що "Регіони України" або "Солідарність" будуть голосувати одноголосно.

Однак якщо "олігархічна більшість" дасть Кінаху 100% голосів, то дефіцит він може покрити за допомогою різних комбінацій з голосами опозиційних, напівопозиційних фракцій і позафракційних. Наприклад, несподівано Кінаха може підтримати Соцпартія, і тоді, напевно, кандидату вже можна не домовлятися з комуністами, а покрити різницю в десяток голосів за допомогою позафракційних. Головне, щоб у вівторок, 29 травня, картки депутатів із всіх фракцій, які його підтримують, були в залі. А, також наприклад, домовившись з КПУ, можна переговори взагалі припиняти і їхати в бутік підбирати собі новий шкіряний портфель і десяток нормальних краваток.

Проте на комуністичному фронті бліц-криг у кандидата не вийшов. Багато в чому доля прем'єрських амбіцій Кінаха вирішиться тільки напередодні голосування щодо його кандидатури, увечері 28 травня, коли має відбутися засідання президії Центрального комітету Комуністичної партії України. На ЦК КПУ будуть присутні всі перші секретарі обласних осередків КПУ, оскільки питання призначення прем'єра "складне і відповідальне" і має велике державне значення, сказав в п'ятницю лідер КПУ Петро Симоненко.

Симоненко відмовився до рішення президії партії говорити про те, як фракція комуністів проголосує щодо Кінаха. При цьому він підкреслив, що рішення буде одноголосним.

Коментуючи підсумки зустрічі з Кінахом, Симоненко повідомив, що члени фракції вислухали думку претендента на посаду прем'єра з різних аспектів соціально-економічного життя країни і задали йому питання. Також Симоненко сказав, що разом з товаришами по партії вони "хотіли з'ясувати, наскільки Кінах спроможний сам відстоювати ті кадрові питання, які він вважає за необхідне вирішувати, формуючи склад уряду".

Лідер комуністів негативно відповів на питання, чи висувала фракція якісь кадрові претензії в ході зустрічі. "Ні в якому разі", - сказав Симоненко.

Сам Кінах переговори з комуністами назвав "дуже глибокими, серйозними і загалом конструктивними". Також він зробив заяву, що претендує на сенсаційну: існує механізм, на базі якого Кінах особисто (!) і майбутній уряд в цілому готові співробітничати з Компартією. Всі пропозиції КПУ мають основуватися на техніко-економічному аналізі, конкретному механізмі їх реалізації і відповідати державним пріоритетам, сказав Кінах. Свої ж шанси отримати голоси комуністів він оцінювати не став.

Тим часом у п'ятницю Кінах продовжив роздавати обіцянки. Серед порції, яка дісталася Волкову – формування "дієздатної команди, узгодженої з Верховною Радою". Таку позицію претендента він назвав "великим кроком уперед", зазначивши, що це виключить в майбутньому "політичне протистояння" уряду і парламенту.

Волков також високо оцінив програмну тезу кандидата про необхідність забезпечення зростання добробуту населення і його намір провести невідкладну реформу податкової системи. "Розумна людина не може не підтримати такого прем'єра. Необхідно відкинути політичні амбіції, взятися за розум і подумати про державу".

Кадрові ж питання на зустрічі "Демсоюза" і Кінаха не звучали, оскільки, зі слів Волкова, для цього "час ще не прийшов".

А в п'ятницю ввечері Кінах зустрівься з Кучмою. З подробиць відомо тільки те, що кандидат поінформував "гаранта" про хід консультацій.

Читайте також:

Кінах-оптиміст
Кінах зустрічається з фракціями і роздає реверанси направо і наліво. Особливо на ліво. Останню його заяву про необхідність "дуже істотно переосмислити" умови співпраці з МВФ – сигнал комуністам, з якими він зустрічається згідно з графіком в понеділок.

Ющенко буде лоббістом... Кинаха. Перед правими фракціями.
Віктор Ющенка пообіцяв кандидату на посаду прем'єра Анатолію Кінаху допомогти в переговорах з правими і переконати їх голосувати за Кінаха. Таку інформацію повідомив журналістам всезнаючий і реактивний лідер фракції "Демсоюза" Олександр Волков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування