Кучмі набридли "кішки-мишки"

Понеділок, 28 травня 2001, 19:17
Кінах майже прем'єр. Головний математик парламенту Олександр Волков нарахував 230 голосів, які проголосують за кандидата Кучми. І начебто він обходиться без голосів правих і лівих.

Нараду на Банковій за півдоби до голосування у Верховній Раді відвідали лідери пропрезидентських фракцій – прийшли всі, окрім керівників Рухів, ПРП, "Батьківщини", соціалістів і комуністів. Надактивний за часів прем'єріади Волков вийшов після засідання спокійним. "Президент дуже чітко і жорстко сказав, що він не збирається грати в кішки-мишки". "Хлопці, думайте передусім про нашу державу, забирайте, ховайте свої амбіції", - передав слова Кучми лідер "Демсоюзу".

Зі слів Волкова, лідер кожної фракції, який був на нараді, назвав кількість депутатів, які проголосують за Кінаха – у підсумку вийшло 198. "Плюс 25 голосів є позафракційних, без комуністів, правих, соціалістів, без нікого", - сказав Волков. Просумувавши ці дві цифри, отримуємо 223, і для затвердження Кінаха невистачати 3 голоси. І тут Волков сказав загадкову репліку: "Інші голоси… Я знаю, що 7 голосів – це те, що ще обіцяли Кінаху проголосувати за нього позафракційні. До цих 25. Тобто ми виходимо на цю цифру (необхідний мінімум у 226 голосів - УП)".

Причину такого поділу позафракційних на дві групи – 25 і 7 депутатів – Волков не пояснив. Вже пізніше у журналістів народилася версія, що насправді Волков щось переплутав або злукавив, і 7 голосів дадуть члени фракцій проющенківських фракцій. Лідер "Солідарності" Петро Порошенко там же на ганку адміністрації Кучми зазначив, що "окремі народні депутати, в тому числі і з правого флангу, будуть готові підтримати Кінаха на приватній основі".

Проте істину в цій арифметичній плутанині має принести ранок вівторка. І, упевнений Волков, Кінах стане прем'єром, "тільки б завтра була явка і всі проголосували так, як треба". Показово, що Кучма в парламент 29 травня не збирається (до речі, у Верховній Раді "гарант" не з'являвся півтора року).

У тому, що у вівторок Україна отримає прем'єра, упевнений і перший віце-спікер Медведчук – у випадку, якщо центристські фракції, що висловилися на його підтримку, проголосують одноголосно.

Також Медведчук повідомив, що на зустрічі у Кучми обговорювалися пункти програми Кінаха, зокрема, шляхи проведення пенсійної, адміністративної, податкової реформ. Зі слів першого віце-спікера, погляди фракції і кандидата співпадають в частині необхідності проведення податкової реформи в декілька етапів. Зокрема, до кінця поточної сесії парламенту мають бути знижені ставки податку на прибуток підприємств, прибутки фізичних осіб і податку на додану вартість. Зі слів Медведчука, Кінах також не визнає "зсувів" в проведенні адміністративної реформи, коли минулий уряд в минулому році збільшив на 6 тисяч штат співробітників органів виконавчої влади і створив десятки нових владних структур.

Медведчук також сказав, що Кінах "повністю підтримує нашу позицію в тому, що уряд повинен бути коаліційним і формуватися з урахуванням кандидатур, які мають відповідну професійну підготовку і запропонованих тими політичними силами, які підтримують його на посаді прем'єра, і які в майбутньому забезпечать співпрацю між Верховною Радою і Кабінетом міністрів".

Зі слів Порошенка, в ході зустрічі Кінаху було запропоновано зробити постійно діючий орган з числа лідерів фракцій, а також представників уряду і прем'єр-міністра, який би "не рідше двох разів на тиждень збирався і визначав політичні домовленості між урядом і Верховною Радою". Кінах погодився з цією ідеєю, сказав він.

Медведчук також "допускає", що Кінаха Кучма у разі невдалого голосування може призначити виконуючим обов'язки прем'єр-міністра. Така позиція "узгоджена з президентом", заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування