Кучма готовий поділитися повноваженнями і більше не хоче бути президентом

Понеділок, 28 травня 2001, 20:38
Дивно, але хтось ще бачить в Кучмі "героя". Нехай навіть "Героя дня" на НТВ. Савік Шустер спеціально приїхав до Києва, мабуть щоб поєднати приємний футбол з корисним, але неприємним Кучмою.

Розмова не вдалася. Кучма пов'язував окремі слова в речення явно насилу. Плюс до того, до нещастя для глядачів режисери щось як завжди прогледіли, в результаті звук вийшов огидним. Якби не Кучма, то такий матеріал вважався б браком і в ефір не пішов. Запис програми дуже нагадував за якістю плівки Мельніченка - точно такий же ледве помітний голос гаранта, тільки без матів.

Шустер розпочав з Черномирдіна. Напевно, останні "Кукли" навіяли - там руда лялька, що дивовижно нагадує президента України, за командою Черномирдіна слухняно поверталася обличчям до Росії, до заходу спиною.

"Призначити не кар'єрного дипломата, а кар'єрного політика - я не міг сказати жлодних недобрих слів, я міг сказати тільки позитивне своє ставлення". Так говорить гарант.

Шустер тут же поцікавився - як це так - "впливовий політик, що був прем'єром однієї могутньої держави стає послом в іншій могутній державі. Як ви розцінюєте Черномирдіна - як політика чи як дипломата?"

Кучма Я, передусім, розглядаю звичайно, як політика. Дипломат це для нього сьогодні, як кажуть, навантаження, притому додаткове…

Шустер Ім'я Черномидіна тісно пов'язане з Газпромом, перед яким в України великі борги.

Кучма Я абсолютно не пов'язую це. По-перше, борги не такі вже і великі, а по-друге, ми домовилися про структуризацію цих боргів. Тому мені здається, що розмови про цю складову призначення в пресі, як Віктор Степанович каже, трохи перебільшені, і не мають під собою серйозних підстав.

ШустерРосійські інтереси великі і багато хто з росіян тут працюють досить успішно, мають прямий вихід на адміністрацію. Тепер вони будуть це робити через Черномирдіна?

Кучма Російський бізнес і так себе почуває комфортно в Україні, в нас точно такі ж умови, як в Росії. Це не іноземець, я маю на увазі російський бізнес в Україні. Звичайно, призначення Віктора Черномирдіна - більше економічний чинник, ніж політичний.

ШустерКандидатура Кінаха пройде?

Кучма Шляхи господні не звідані в поведінці нашої Верховної Ради. І не знаю, чому вона рада, а з якоїсь проблеми можна від них чекати на сюрприз. Але за прогнозом завтра все має пройти благополучно, і затвердять, я думаю, Кінаха. Я сьогодні стою на дещо іншій побудові системи влади України, ніж є сьогодні в Україні. Я навіть готовий поступитися своїми повноваженнями як президент. Я вважаю, що дійсно майбутнє системи - обрання парламенту, формування майбутньої політичної коаліції і на основі цієї коаліції затвердження прем'єр-міністра. Треба відходити від невизначеності, коли…

ШустерЩо означає "поділитися повноваженнями"?

Кучма …в Конституції не передбачена структуризація парламенту…

ШустерНу, ви знаєте, коли я говорю з президентом республіки, а він говорить, що готовий поділитися повноваженнями, ви знаєте, в мене просто слів немає!

Кучма Візьмемо Європу, там все-таки протягом багатьох років відпрацьована система взаємовідносин виконавчої і законодавчої системи влади…

ШустерХто для вас зараз Ющенко?

Кучма Хто для мене Віктор Ющенко сьогодні? Поки - виконуючий обов'язки прем'єр-міністра. А як далі буде - все залежить від його бачення майбутнього…

ШустерЛідер опозиції?

Кучма Я з цим не можу погодитися. Лідером опозиції в повному розумінні цього слова він не може стати. Якої опозиції, якщо він декларує європейський вибір, ринкову економіку, побудову демократичного суспільства. Я хочу спитати тоді у нього - до кого він в опозиції? Опозиція сьогодні - комуністи, в них абсолютно інше бачення розвитку країни.

ШустерНаскільки я розумію, для вас все зрозуміло- вбивство Гонгадзе це не політичне вбивство?

Кучма Я ніколи такого не говорив. Навіть якщо це і кримінал, я буду розцінювати це як політичне вбивство. Тому що, в крайньому випадку, його використали як політичне. Сьогодні, як кажуть, замах на свободу і життя журналіста має політичний характер, хто б чого не говорив. І я сьогодні не можу сказати однозначно, хто і що за цим стоїть.

ШустерПротягом всій цій історії різні сторони виявили себе по-різному Росія, Європа, США. Ваша система пріоритетів після цього змінилася?

Кучма Якщо ви маєте на увазі Росію, коли після виборів президентом став Путін, - дуже довго відносини між нашими країнами стали прагматичними, конструктивними і ясними цілі і задачі. Це саме головне. Нова політика нового політичного керівництва в Росії призвела до зміни і мого бачення дій і відносин з Російською Федерацією. А те, що по Україні була зроблена така спроба такого конституційного… неконституційного перевороту, зміщення неконституційним шляхом президента України - звичайно. У мене внутрішньо щось там перекинулося, так скать.

ШустерНа вчорашньому матчі "Шахтаря" у Києві поруч з вами стояли Григорій Суркіс, футбольний олігарх київського "Динамо" і Рінат Ахмєтов - футбольний олігарх донецького "Шахтаря". Тобто футбол перетворюється в політику в Україні. Партія СДПУ(о) об'єдналася навколо "Динамо", а "Регіони" навколо "Шахтаря".

Кучма Ну, по-перше, партії "Регіони" поки немає як такий біля "Шахтаря". Партії самої ще немає. Я не виключаю, ми ж, і Росія живе європейськими цінностями, і Україна хоче жити точно такими ж цінностями, європейськими. Ось вибори недавно в Італії привели до перемоги Берлусконі. Хто такий Берлусконі? Великий телемагнат і господар "Мілана". І я думаю, що перемога "Мілана", остання, перед самими виборами, вона також сприяла перемозі Берлусконі. Сьогодні все політика, вся економіка - це велика політика.

ШустерЯ розумію! Вам треба, щоб "Динамо" Київ обіграло "Шахтар" 6:0 і ви будете президентом.

Кучма А навіщо мені президентом? Я президентом вже більше не збираюся…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування