Нова група 239

Вівторок, 29 травня 2001, 12:11
Всі соціалісти проголосували "за" Кінаха, 1 депутат з УНР, по 2 з НРУ і ПРП. Всі інші підтримали кандидата Кучми. "За" Кінаха проголосували СДПУ(о), "Трудова Україна", "Демсоюз", НДП, "Регіони", "Солідарність", велика частина позафракційних.

Не голосували комуністи і "Батьківщина".

Результати голосування викликали бурхливі оплески. Кінах сидів у сесійній залі, а не на місці голови уряду у ложі, де, наприклад, під час затвердження перебував Ющенко. Першим Кінаха поздоровив колега по фракції НДП Олександр Карпов. Другим піскочив Волков, який усміхався у весь рот і від радощів навіть трохи потрусив Кінаха за плечі.

Задоволений Кінах з трибуни подякував депутатам за голосування і підтримку і пообіцяв продовжити співпрацю з парламентом.

"За"

Олександр Карпов, що виступив від НДП, заявив, що його фракція підтримує Кінаха, оскільки Кінах - "системна і конструктивна, зважена людина. Менеджер вищого гатунку і не схильний до крадіжок".

Безумовно підтримав Кінаха "Демсоюз" Олександра Волкова, який ще напередодні "давав" за Кінаха 230 голосів.

"Трудова Україна" випустила на трибуну Геннадія Балашова, який необачно назвав "головним питанням нашого суспільства гроші". "Ми чекаємо, що новий прем'єр буде активно знижувати податки. Наша фракція хотіла б, щоб уряд очолив Тігіпко, але кон'юктура склалася інакше. Ми підтримуємо Кінаха і віддаємо йому всі голоси".

СДПУ(о) назвала такі основні якості Кінаха, як "порядність і той факт, що він - прихильник командної гри, підтвердження чому - його готовність до створення коаліційного уряду". "На думку фракції вплинув і той факт, що його пропозиції співпадають з програмними положеннями СДПУ(о). Ми йдемо на вибори, а з в.о. прем'єра йти на вибори неможливо."

Зелені підтримали Кінаха з надією, що він використає їх кадровий потенціал.

"Солідарність" під час голосування виходила "з інтересів стабільності".

"Проти"

Геннадій Удовенко від Народного Руху знову підтвердив позицію фракції про те, що вони не підтримають Кінаха. Він зокрема заявив, що НРУ "проти надання переваг росіянам на ринку України, але за добросусідські відносини з Росією".

"Батьківщина" вустами Олександра Турчинова назвала голосування за Кінаха "знаковим".

"Воно покаже, чи здатний Кучма знову встановити контроль над Верховною Радою. Мені шкода Кінаха - Кучмі потрібна маріонетка, яка забезпечить приховування злочинів, вже довершених режимом, яка відновить тіньові схеми в економіці і політиці. Він буде забезпечувати фінансовим і адміністративним ресурсом кишенькові партії, створені під президента", вважає Турчинов.

"Обирати прем'єра без відсторонення Кучми - фарс і в цьому фарсі "Батьківщина" брати участь не буде", закінчив він.

Михайло Ратушний від Українського народного Руху підтвердив, що його фракція "залишається послідовною в підтримці уряду Ющенка".

Петро Симоненко почав із загального обідніння народу і необхідності радикальної зміни курсу реформ. "Президент категорично відмовився розглядати не тільки наші кадрові пропозиції, але і пропозиції щодо виходу з кризи. Кандидат на посаду прем'єра не в змозі коректувати курс", пояснив лідер Компартії відмову комуністів голосувати за Кінаха.

"Відмова базується не на професійних особливостях кандидатури, а на оцінці реальної ситуації. Спочатку необхідно визначити першочергові задачі. Підтримати кандидатуру без урахування реалій життя ми не можемо. А тому брати участь в голосуванні не будемо".

"Болото"

"Президенту вигідно тримати уряд в підвішеному стані - ці наміри треба нейтралізувати", говорить Олександр Мороз. Спостерігачі вважають, що саме його виступ вплинув на позитивне голосування за кандидатуру Кінаха.

"Будь-яка кандидатура в нинішніх умовах не зможе проводити свою власну лінію. Будь-який новий уряд буде працювати гірше, чим попередній", переконаний Мороз. Нещодавно, один з соціалістів назвав Кінаха "небезпечною людиною, яка і президента з'їсть". "Це, звичайно, подає надію, але… ", пожартував Мороз.

"Якщо для того, щоб зупинити спекуляції не вистачить декілька голосів, соціалісти їх додадуть", сказав Мороз. Вся його фракція так і зробила.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування