Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові призначення. Навіщо тепер міністри?

Вівторок, 29 травня 2001, 18:18
В новому уряді свої пости збережуть міністр закордонних справ Анатолій Зленко, внутрішніх справ Юрій Смірнов, оборони Олександр Кузьмук, міністр з надзвичайних ситуацій Василь Дурдинець. Олег Дубина пішов на підвищення і став першим віце-прем'єром.

Ці укази президент Кучма підписав відразу після призначення Анатолія Кінаха прем'єр-міністром країни. У той же день Кучма підписав укази про звільнення Віктора Ющенка, віце-прем'єрів і міністрів його уряду.

Крім того, підписаний указ про збереження апарату Кабміну, введені посади держсекретаря Кабінету міністрів і держсекретарів міністерств. Термін повноважень цих службовців дорівнює терміну служби президента.

"Ось тепер ти вже повнокровний. Щастя тобі, уряду і Україні", - радив Кучма Кінаху після підписання указу про його призначення на посаду глави уряду. Президент висловився за якнайшвидше формування уряду. "Треба не гратися, а швидше формувати уряд, інакше це тиск на прем'єра і на мене".

Президент поставив перед Кінахом задачу сформувати дієздатний, професійний Кабінет міністрів, зазначивши, що в цьому уряді "міністрами будуть політики".

Одним з головних задач, що стоять перед новим урядом, гарант назвав забезпечення співпраці з Верховною Радою. "Якщо не буде коаліції політичних сил у парламенті, на яку міг би спиратися уряд, нам не потрібен такий парламент і такий уряд".

Він піддав критиці намір уряду Віктора Ющенка закласти велику суму в держбюджеті йього року від приватизації, зазначивши, що цю цифру довелося скоротити до 5,9 млрд. грн. Він заявив, що "продавати вже немає чого, хіба що за безцінь".

Паралельно з призначенням нового уряду президент вжив заходи із збереження працездатності Кабінету – підписавши указ про збереження апарату уряду незалежно від відставки або призначення нового уряду.

Кучмі не подобається практика, коли із зміною складу уряду змінюється склад всіх міністерств. "Це винахід радянської практики. Такої практики немає в жодній з країн світу. Коли з кожним міністром міняються всі рівні, навіть обласні, це не приносить добра економіці і справі", - цитує Кучму Інтерфакс-Україна.

Шукати злий умисел у діях Кучми щодо запровадження посад держсекретарів міністерств в уряді не радять. Прес-секретар екс-першого віце-прем’єра Юрія Єханурова Геннадій Гармаш пояснив, що таке рішення готувалося давно і "не пов’язано зі зміною уряду". "Це продовження адміністративної реформи. Якщо б не було зміни уряду, таке рішення все рівно втілили б життя, але зараз, коли один уряд іде, і приходить інший, цю систему простіше реалізувати".

За словами Гармаша, міністром буде політик, а держсекретарем – чиновник, що забезпечує роботу міністерства, і робиться це для того, щоб зі зміною уряду не втрачався темп реформ.

Урядовий секретар Віктор Лисицький, єдиний доступний чиновник в будинку уряду у вівторок ввечері, не змог прояснити, хто тепер будуть держсекратарями міністерств, оскільки дізнався про підписання указу тільки від журналістів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування