Політика нового прем'єра у Києві буде проукраїнською?

Вівторок, 29 травня 2001, 20:04
Перша реакція і заяви в Україні

Призначення 10-го прем'єр-міністра України журналісти вже назвали найпрозорішим і, одночасно, самим непередбачуваним кадровим процесом. Лише ввечері напередодні вирішального голосування у Верховній Раді лідери пропрезидентських і ще декількох центристських фракцій домовилися на зустрічі з Леонідом Кучмою про спільні дії. В обмін на це президент пообіцяв свою підтримку в формуванні коаліційного уряду і навіть пообіцяв поступитися парламенту в майбутньому своїми повноваженнями відносно формування кабінету міністрів.

Опоненти Анатолія Кінаха підозрюють його в намірі використати адміністративні і фінансові ресурси уряду на парламентських виборах майбутнього року в інтересах олігархів, що підтримали його обрання, і їх кишенькових партій. Голова парламентської фракції опозиційної партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що президенту Кучмі потрібен саме такий прем'єр:

"Йому потрібна маріонетка, яка забезпечила б приховування злочинів, вже довершених режимом, і тих, які ще будуть довершені. Йому потрібна людина, яка поверне до економіки тіньові кримінальні схеми і забезпечить фінансування кишенькових партій олігархів на майбутніх парламентських виборах", - заявив Олександр Турчинов.

Сам же Анатолій Кінах поки вдається до продемократичної риторики:

"З урахуванням поки що слабої структуризації суспільства, оптимальною залишається модель змішаної виборчої системи. Але я особисто, не як кандидат в прем'єри, а як ваш колега, віддав би перевагу пропорційній системі, як основі для створення парламентської більшості, відповідальної за формування уряду, що підвищило б ефективність державної системи влади", - сказав Анатолій Кінах.

З іншого боку, новий прем'єр не приховує, що він є ставлеником крупного промислового директорату, і буде захищати його інтереси на посаді голови уряду, так само як і до цього на посаді президента українського союзу промисловців і підприємців:

"Одна з головних помилок попереднього уряду - це втрата зв'язку не тільки з парламентом, але і з регіонами і реальною економікою. Необхідно спиратися на професійні якості і інтелект українського менеджменту, промисловців і бізнесменів. Тільки тоді можна говорити про ефективну державну структурну промислову політику. Я зроблю все, щоб відновити цей зв'язок заради інтересів нашої економіки і держави", - заявив Кінах.

У зв'язку з традиційною орієнтацією українського директорату на співпрацю в рамках СНД і, передусім, з Росією, прихід Кінаха до керівництва виконавчої влади викликає тривогу правих партій. Лідер Народного Руху України Генадій Удовенко:

"Російський кримінальний капітал є не менш небезпечним, ніж відверті замахи окремих російських політиків на незалежність Української держави. Політологи не вважають, що що затвердила Анатолія Кінаха прем'єр-міністром ситуаційна парламентська більшість, і зараз вона має шанси стати основою майбутньої плідної співпраці парламенту і уряду. У той же час, ніхто з оглядачів не схилений перебільшувати і значення відмови від участі у голосуванні фракції комуністів. Як заявив сьогодні у парламенті один з правих депутатів, більше ніж третина депутатів цієї найбільшої парламентської фракції є членами Українського союзу промисловців і підприємців, а близько п'ятої частини директорів найбільших промислових підприємств відкрито фінансують діяльність комуністів".

Новий прем'єр про відносини з Росією

Напередодні затвердження на посаду прем'єра Кінах висловив свою точку зору на перспективи розвитку відносин між Україною і Росією. У інтерв'ю агентству "Інтерфакс" він підкреслив, що ці відносини будуть одними з пріоритетних, однак будуть розвиватися не на шкоду іншим напрямкам інтеграції України до європейської і світової спільноти.

"Я прагну забезпечити спадкоємність розвитку торгово-економічних відносин з Російською Федерацією на довгостроковій основі з урахуванням того факту, що Росія є одним з стратегічних партнерів України", - сказав Кінах.

У той же час він зазначив, що ця співпраця має розвиватися на принципах рівності, взаємної вигоди і прозорої ринкової конкуренції. В України, як незалежної держави, не повинно бути проросійської або прозахідної політики. Це повинна бути проукраїнська політика, підкреслив Кінах.

Перша реакція у Німеччині

А як розцінюють німецькі експерти призначення Анатолія Кінаха на посаду прем'єра? Відповідаючи на запитання кореспондента "Німецької хвилі" Уте Шефер, депутат бундестага від партії "зелених" Хельмут Ліппельт, зокрема, сказав:

"Кінах, з одного боку, завжди надавав підтримку президенту. З іншого боку, він - голова Українського Союзу промисловців і підприємців. І до того ж, Кінах очолює Україно-німецький форум. Саме тому я його знаю особисто. Кінах, звичайно, не Ющенко, але з всіх можливих кандидатів - він, як мені здається, найрозумніший і респектабельний політик. Мені особисто нічого не відомо про його зв'язки з олігархами, в економіці він розбирається добре, і дуже позитивно ставиться до розвитку відносин між Україною і Німеччиною. Це – добрий вибір. Тим більше, враховуючи, що майбутньою весною на Україні мають пройти парламентські вибори".

Відповідаючи на за питання, чи зможе прем'єр надати підтримку президенту, якому опозиція загрожує імпічментом, парламентарій висловив таку точку зору:

"На це питання дуже складно відповісти з позиції стороннього спостерігача, і навіть я, регулярно відвідуючи Україну, утрудняюся висловити якусь думку. Українська політична система не є нормально функціонуючою демократією, порівнянною із західними. Це виражається в тому числі і в недостатній прозорості української політики. Там все відбувається не зліва направо, відповідно до орієнтації політичних партій у парламенті, а абсолютно за іншими законами. У країні досить сильні позиції займають олігархів і олігархічні партійні угрупування. Такі назви як, наприклад, Об'єднані соціал-демократи, або Соціалістична партія, можуть навести на думку про те, що це дійсно - соціалістичні партії. Аж ніяк ні: на справді ці партії представляють інтереси олігархів. Так, що робити висновки відносно розташування сил в Україні завжди складно. У загальних рисах можна виходити з того, що третина Верховної ради - комуністи, третина - олігархічні партії, і ще третина ті, кого можна назвати "демократичними партіями" у звичному для нас розумінні. Тобто ця демократична система є перехідною".

Кажучи про шанси опозиції на парламентських виборах у березні і про те, чи зможе опозиція консолідуватися, враховуючи, що екс-прем'єр Ющенко поки що не висловлює готовність стати фігурою, яка зможе об'єднати і очолити опозицію, Хельмут Ліппельт зазначив:

"Тут необхідно проявляти обережність. Ющенка з посади прем'єра звільнив не президент, його відправив у відставку парламент. Президент не раз заявляв про підтримку Ющенка. Правда, йому так і не вдалося виконати свої обіцянки. Тут я не хотів би розмірковувати про те, наскільки тісно президент пов'язаний з кланами олігархів. Але не викликає сумнівів той факт, що Ющенко користується широкою популярністю. І якщо виникає питання про те, що він повинен очолити опозицію, то треба уточнити: яку саме. Є опозиція олігархів, є партія Юлії Тимошенко і інші партії. Тому я вважаю, що Ющенко робить правильно, коли старається не поспішати. Це тільки зміцнює
його позиції у майбутньому. Вважаю, що в Ющенка є всі шанси виступити в ролі кандидата на посаду президента в ході майбутніх виборів. Цей політик посідає зараз вельми міцну позицію. На посту прем'єра він добився помітних успіхів. Досить нагадати про широкомасштабну аграрну реформу. Я, зізнаюся, не чекав, що Україна збере такий урожай, що зможе навіть експортувати частину продукції, наприклад, до Росії. Одним словом, високий авторитет Ющенка цілком виправданий".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування