Вахту здав! Вахту прийняв!

Вівторок, 29 травня 2001, 22:48
Після 18 години вівторка, вже коли робочий день пересічного чиновника закінчився, Ющенко представив секретаріату Кабінету міністрів їх нового начальника Кінаха. Сам же після останнього робочого дня у будинку на Грушевського поїхав до лікарні "Феофанія", де він пробуде принаймні до кінця тижня.

На презентації Кінаха і прощанні Ющенка прем'єри були надзвичайно коректними і абсолютно неконкретними, немов змагалися, хто скаже ще більш загальну фразу. Ющенко дякував своїм підлеглим за прозору політику і журналістам за те, що вони цю політику висвітлювали. Серед іншого проявилася дивна схожість лексики Кінаха і Ющенка. "Ми входили у стіни Кабінету міністрів з намаганням того, щоб тут утворилася система моральної влади, моральної політики", - сказав Ющенко. "Нам необхідно об'єднати зусилля, спираючись на владу, професійну, моральну", - підхопив Кінах. "Була пора розкидувати каміння, зараз час збирати каміння", - сказав Кінах у вівторок зранку. "Настав час збирати каміння всім нам", - розвинув думку через шість з гаком годин Ющенко. І це вже не говорячи про те, що і той, і інший не сприймають "прозахідну" чи "проросійську" політику, а тільки "проукраїнську".

Відносинам Кінаха і Ющенка прес-секретарь екс-прем'єра Наталія Зарудна дала характеристику "вони розмовляють різними мовами". Але Ющенко вважає Кінаха "незалежним і таким, за яким ніхто не стоїть", і у секретаріаті уряду навіть допомогали Кінаху готувати "зустрічі і виступи". При цьому присутні журналісти згадати, чи відбувалася хоч колись в уряді передача влади привселюдно і під рукостискання, так і не змогли.

Якщо з майбутнім Кінаха все зрозуміло – він пообіцяв робити так, щоб "влада обслуговувала суспільство", то Ющенко цю тему не підіймав, до журналістів спеціально не вийшов, і вносити ясність у повільнорозкручувану інтригу довелось Зарудній.

Отже, після лікарняного Ющенко має намір піти у відпустку, якою, за словами прес-секретаря, він не користувався останні кілька років. "Треба відпустка, здоров'я – для передвиборної кампанії. Те, що він буде іти а вибори – однозначно", - сказала Зарудна. Питання ж, у компанії з ким це буде робити Ющенко, може залишитися відкритим аж до осені, і поки у нього є час "зорієнтуватися". А у демократичних сил є "час консолідуватися".

Щодо реплік Плюща про намір створити блок НДП, аграріїв та Партії регіонів і залучити до нього Ющенка, то Зарудна вважає, що "на цьому етапі кожна думка має право на існування". Сам же "Віктор Андрійович принципово, ще перебуваючи на посаді голови уряду, не хотів робити заяв".

Про майбутнє місце роботи Ющенка Зарудна ясності не додала: "Зараз зарано говорити, що він буде у виконачій владі, так само зарано і відкидати це". За її словами, звільненому прем'єру пропонували посади "в бізнесі, у банках, у фондах, у виконавчій владі". Сама Зарудна для себе, скоріше за все, обере останній варіант.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News