Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах не дихатиме в потилицю Кучмі…

Середа, 30 травня 2001, 13:44
Новий прем"єр – Анатолій Кінах – сприймається як в Україні, так і за кордоном як компромісна фігура, яка не дихатиме в потилицю чинному президенту держави. Німецькі експерти називають призначення саме Анатолія Кінаха найбільш прийнятним варіантом з усіх наявних сценаріїв. Такої точки зору дотримуються експерти "Німецької хвилі".

"В усякому разі, він виступає за економічні реформи і, як сподівається член німецької консультативної групи при уряді України Фолькер Вінценц, продовжуватиме політику уряду Ющенка: "Кінах має довгорічний досвід у політиці. Він був віце-прем'єром. Він головує у впливовому Союзі промисловців та підприємців, на чолі якого стояв колись і президент Кучма, і який представляє інтереси значної частини великих промислових підприємств. Отже, можна зробити висновок, що він знає свою справу, особливо в галузі економіки."

Водночас не можна забувати, що Анатолій Кінах належить до найближчих соратників президента Кучми, що його призначено в кризовий для глави держави момент. А отже, – вважає експерт з питань Східної Європи Райнер Лінднер, навряд чи від нового прем'єра слід очікувати якихось енергійних і самостійних кроків: "Кінах певною мірою залежить від милості Кучми. Він не зможе проводити політику, яка б виходила за рамки уявлень адміністрації президента. Кучма це, звичайно, усвідомлював. Тому вибір саме Кінаха на посаду прем'єра можна назвати стратегічним. Це посилює позиції президента, а на Заході робить враження, що Кучма й надалі дотримуватиметься курсу реформ."

Речник з питань зовнішньої політики фракції "зелених" у німецькому бундестазі Гельмут Ліппельт також дотримується думки, що Анатолій Кінах буде залежним від підтримки президента країни. Зрештою, так само, як і його попередник Віктор Ющенко, який міг здійснити якісь реформи лише за умови, що президент підкріпить їх відповідними указами: "...це буде прем'єр-міністр, підпорядкований президенту держави".

Швидке призначення Кінаха експерт з питань Східної Європи Райнер Лінднер коментує так: "Це означає, що за межами України позиція Кучми видаватиметься більш стабільною. Що стосується внутрішньої політики, то, на мою думку, призначення Кінаха зміцнить позиції президента в тому сенсі, що він не врахував інтереси олігархів, і не запропонував парламенту підтримувані ними кандидатури ані Медведчука, лідера об"єднаних соціал-демократів, ані Тігіпка, про котрого говорять, що він має мільйонні рахунки за кордоном. Тобто запропоновано було не ставленика олігархів, а центристську фігуру, яка з усіх можливих варіантів є найбільш прийнятною."

Однак експерти не дуже оптимістичні щодо перспектив подальшого здійснення економічних реформ в Україні. Член німецької консультативної групи Фолькер Вінценц вважає, що тут не варто очікувати якихось надзвичайних зрушень: "Можна сподіватися, що принаймні не буде скасовано ті реформаторські кроки, які робив попередній уряд. Це дуже суттєвий пункт. Крім того, важливо, щоб вже започатковану політику було послідовно продовжено. Можна очікувати, що уряд Кінаха зможе закріпити політику свого попередника, але він не робитиме жодних великих стрибків уперед."

Британська преса також стримано коментує призначення Кінаха. The Independent називає його "союзником Кучми". І звертає увагу на обіцянку Кінаха продовжувати реформи Ющенка.

Financial Times пише, що перемога Кінаха "в великій мірі є перемогою для президента Кучми і центристських партій, пов'язаних з великим бізнесом або олігархічними фракціями у парламенті". "Гладке затвердження кандидатури від Кучми - ще одне підтвердження того, що політична криза, яка вразила Україну наприкінці минулого року, зараз спадає".

Газета звертає увагу слова Кінаха про необхідність зростання впливу уряду на економику: "Час ринкового романтизму минув. Ми повинні посилити спроби, які включають підтримку і протекціонізм підприємництва". Кінах також публічно поставив під сумнів мудрість дотримання політики пропозицій Міжнародного валютного фонду."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування