Олігархи "відмовилися" від портфелів

Четвер, 31 травня 2001, 17:24
КуКі (Кучма + Кінах) про уряд...

Кучма, знаходячись в Мінську на самміті СНД, пообіцяв журналістам, що новий уряд буде повністю сформований "через кілька днів".

Кучма був як ніколи конкретний відносно сподівань олігархів і прогнозів політиків щодо "торгівлі по кандидатурах на посади в уряді" – вони, повідомив "гарант", просто не виправдалися. "Хтось думав, що з призначенням Анатолія Кінаха йде торгівля посадами в уряді за рахунок професіоналізму. Думаю, ви пересвідчилися, що практично посадами ніхто не торгував". (Цікаво, що значить "практично"?)

Ще Кучма сказав, що сам би хотів, щоб Кабінет міністрів швидше зміг запрацювати "на повну силу", "тому що такі невизначені терміни (формування уряду) позначаються на економіці України".

Вочевидь, зовсім добити олигархів Кучма вирішив, коли сказав, що чинний глава Національного банку Володимир Стельмах "буде працювати поки я працюю". Кучма зазначив, що знає Стельмаха з 1992 року і знає його як "основну тяглову конячку за часів роботи Національного банку". "Більше всього я довіряю це (Нацбанк) Володимиру Стельмаху і знаю, що він на посаді глави Національного банку не зробить дуростей, як це робилося до нього". Загальновідомо, що "до нього" НБУ шість років підряд очолював названий "син" Кучми Віктор Ющенка. Ще "гарант" дав пораду: "Ті, хто так уже рветься (на посаду глави НБУ), нехай повчаться у Стельмаха так знати банківську справу, як він, і бути таким відповідальним, як він".

Трохи іншими словами пояснив дивний кадровий підхід, застосований до нового уряду, новий прем'єр-міністр Кінах. Перепризначення старих міністрів на їх посади є "результатом оптимального компромісу" між Кучмою, прем'єром і парламентськими фракціями і групами, які проголосували за затвердження Кінаха. У четвер в Мінську в інтерв'ю журналістам Кінах сказав, що заявляє про це "із всією відповідальністю", передає Інтерфакс-Україна.

"Всі пропозиції фракцій і груп дуже ретельно вивчаються мною особисто. Я підтверджую свої наміри зробити максимально все, щоб всі домовленості, які були досягнуті в ході консультацій при розгляді питання затвердження прем'єр-міністра, мали конкретні результати", - сказав Кінах. Адже тільки таким чином можна буде "не тільки сформувати професійний і дієздатний уряд, але і забезпечити принципи його співпраці з Верховною Радою". При цьому варто нагадати, що жодні фракції, крім зелених, кадрових вимог до Кінаха під час переговорів не висували.

Зі слів прем'єра, зараз розглядаються пропозиції фракцій і груп по кандидатурах на посади державних секретарів міністерств, а також відповідальних працівників державних комітетів.

Кінах також сказав, що зараз в переговорах з фракціями "практично не розглядаються" кадрові перестановки на рівні глав обладміністрацій. "І я думаю, що це вірно, бо те, насамперед, прерогатива, згідно з Конституцією, президента і прем'єр-міністра", - сказав Кінах. При цьому він додав, що розглядає зауваження щодо роботи окремих регіональних керівників.

...і урядових держсекретарів

А нововведення Кучми – поява держсекретарів міністерств і Кабміну – Кінах пояснив метою "захистити наш золотий кадровий запас від коливань, зокрема, політичної кон'юнктури".

На думку Кінаха, заходи, передбачені указом, дають можливість "працювати людям, підвищувати свої професійні якості". Також це буде мати дуже серйозне позитивне значення для державної влади України загалом, підсумував новий прем'єр, адже крім економічних проблем у країни "є проблема якості, професіональності системи державної влади".

Ще Кінах заявив про необхідність приділити "дуже серйозну увагу" недопущенню виникнення випадків, коли "апарат починає керувати міністром або галуззю". "Міністр і державний секретар одного відомства повинні складати дуже якісний державний тандем професіоналів, які розуміють суть справи і працюють на забезпечення стабільного розвитку того або іншого сектора економіки, підвищує якість своєї роботи", - пояснив Кінах.

Сам Кучма, коментуючи своє рішення, сказав, що його "дивує легковажність в заявах опозиції" про неконституційність указу про впровадження держсекретарів. "Хочу підкреслити, що ці заяви роблять реформатори, які орієнтуються на західну модель. Невже вони такі неінформовані і не розуміють, що це елемент західної моделі. Де ви бачили, в яких країнах заступників міністра?", - спитав він і додав, - "Уряд приходить та іде, а стабільність залишається".

Кучма зазначив, що його радує той факт, що опозиція, яка підозрює Кучму в порушенні Основного закону при підписанні указу, буде звертатися до Конституційного суду, а не як "раніше – за кордон і там скаржилися". "Радує, що звикають, що є Україна, є відповідні органи", - сказав "гарант". (Раніше лідер партії "Реформи і порядок" Віктора Пинзеника сказав, що розглядається можливість звертання з приводу указу в Конституційний суд країни.)

"Не хочу наводити приклад, коли приходить міністр і міняє всіх від А до Я, в тому числі і в області, і ставить багатьох не за принципом професіоналізму, а по партійних інтересах", - пояснив своє рішення Кучма. Він підкреслив, що хоче "припинити кадрову чехарду, тому що скоро нікому буде приймати управлінські рішення в міністерствах, відомствах, в тому числі, і в Кабінеті міністрів".

Ще один камінь в город Ющенка полетів, коли Кучма сказав, що в попередньому уряді рішення приймала "не та "команда професіоналів", а кілька наближених до верхів людей, які формували погляди і відповідні урядові рішення". "На цьому треба поставити хрест. Цим гратися не можна", - ще раз сказав Кучма.

Читайте також:

Дуля олігархам: Кучма тасує стару колоду
Кінах отримав дублера та ще одного заступника

Кучма призначив держсекретарем уряду Володимира Яцубу. Ця людина відтепер буде стояти за спиною Кінаха і вирішувати всі його проблеми. Сам Кучма продовжує формувати новий уряд, не звертаючи уваги на попередню полеміку з приводу коаліційного уряду. Призначено вже 14 членів уряду, з них 11 - члени "команди Ющенка".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News