Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Я як мати маю право дізнатися..."

Четвер, 31 травня 2001, 19:40
Генеральному прокурору України
Потебеньку О.М.
Гонгадзе Л.Т.
м.Львів, вул. Хвильового 17, кв. 67



Заява

Звертаюсь до Вас з вимогою утриматись від надання судово-медичній експертизі та п. Шупіку дозволу на поховання тіла, яке ідентифікують з тілом мого сина Георгія.

Справа у тому, що у мене виникли сумніви та застереження у зв'язку з неузгодженнями та протиріччями у висновках експертиз (в тому числі і американської), з якими я була частково ознайомлена, а також при огляді залишків тіла 26 квітня цього року. Так, зокрема, після вилучення матеріалів для експертизи, експерт В.Родрігесс намагався мене переконати, що стопа цього тіла відповідає 45 розміру, у той час, коли я на власні очі бачила, що між довжиною стопи і взуттям мого сина розбіжність становила не менше трьох розмірів. В той же час у матеріалах експертних висновків розміри стопи були зазначені різні.

Під час ознайомлення з результатами експертиз "Таращанського тіла" я також визначила суттєві розбіжності у визначенні віку даної особи. А дані про наявність кольору волосся також різняться.

Як могло статися, що в результаті експертизи "Таращанського тіла" після його знайдення було аналізовано вміст шлунку і кишечнику, і навіть знайдено рожеву клітковину кавуна, при одночасному розкладі навіть хрящових тканин, як записано в матеріалах експертиз?!

І, як могло статися, що обезголовлене таращанське тіло, яке мало в листопаді ще усю м'язеву тканину, нині являє собою купу розрізнених сухих кісток і згноєної субстанції у целофановому кульку, через що американські експерти відмовилися встановлювати час і причини загибелі?

Між тим, на проведення експертизи американськими експертами (підкреслюю, комплексної експертизи), я погодилася лише тому, що коли у березні цього року мене у Львові відвідали п. Родрігесс і п. Адамс вони, вже після огляду таращанського тіла 6 березня у моргу, добре знаючи, в якому воно стані, переконували мене, що виконають власне комплексну експертизу із встановленням часу і причин загибелі особи.

Насправді вони виконали тільки генотоскопічний аналіз. До речі, жодних лабораторних висновків цієї експертизи на ДНК (як це було зроблено у розгорнутому висновку Мюнхенської експертизи з точним підтвердженням цифрами і процентами). Ні співставлень типу генотоскопічних даних тіла, моєї крові і навіть волосся мого сина, я надала п. Родрігессу 26 квітня, я також не отримала.

Все, з чим ознайомила мене американська експертиза і генпрокуратура – це прес-реліз "Заява про позитивну ідентифікацію Георгія Гонгадзе".

У своїй заяві до Генпрокуратури з вимогою проведення додаткової експертизи ще в січні цього року, я наполягала на її обов'язковій комплексності і проведення її двома незалежними (американськими та європейськими) експертизами. Європейську експертизу пропонували зробити "Репортери без кордонів" і готові зробити і тепер.

Все вище зазначене дає мені підстави заявляти, що я маю суттєві сумніви щодо результатів судово-медичних експертиз щодо "таращанського тіла".

Я наголошую, що не з моєї вини, а лише з вини Генпрокуратури, справа мого сина затяглася на дев'ять місяців, і звини Генпрокуратури "таращанське тіло" у моргу головної державно-медичної експертизи України доведено до такого жахливого стану.

Я як мати маю право достеменно знати, чи дійсно останки мого сина я поховаю на місці останнього спочинку моїх рідних, де маю спочити і сама.

Беззаперечно, віднайдення голови цього сплюндрованого тіла дало б на 100% підтвердження його приналежності. Слідство цілеспрямовано завели у глухий кут і тепер вимагають від мене ставити крапку у цій трагедії, не знайти можливості добитися істини.

Я вимагаю від Прокуратури не допустити поспішного і самовільного поховання решток "таращанського тіла" і виконати мою вимогу про проведення незалежної європейської експертизи, для спростування усіх розбіжностей щодо ідентифікації "таращанського тіла".

Хто може мені відповісти, чому не збігаються дані розміру та форми стопи, кольору волосся, віку та зросту згідно експертиз та мого візуального спостереження, в той час, коли результати експертизи ДНК в двох випадках (результати американської та російської експертиз дали позитивний результат) збігаються і тільки в одному (мюнхенська експертиза показала негативних результат) не збігаються. Чому Генпрокуратура наполегливо добивалася аналізу ДНК в той час, коли Генеральний прокурор Потебенько неодноразово наголошував на тому, що це тіло може належати якійсь особі з моєї родини чоловічої статі (другому синові, братові, племінникові).

31.05.2001

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування