Кучма в Америці поза підозрами

Понеділок, 11 червня 2001, 13:32
Розслідування проти Кучми про відмивання грошей в США неофіційно спростовують і офіційно не підтверджують. Заяву депутата Омельченка називають "сміхотворною".

США не проводить розслідування фактів про відмивання грошей проти президента України Кучми, повідомило агентству Інтерфакс-Україна джерело з українських дипломатичних кіл. За його словами, такі дані отримані від виконуючого обов'язки спеціального радника держсекретаря США з питань СНД Джорджа Баерлі у відповідь на звернення посольства України у Вашингтоні. Приводом для звертання стала скандальна заява народного депутата України Григорія Омельченка 7 червня, який розказав УП про розслідування в США фактів відмивання грошей посадовими особами України, в тому числі і Кучмою. Згодом на основі цієї заяви скандал був роздутий в російських ЗМІ.

"Ніякого розслідування проти президента України в США не ведеться, і твердження про таке розслідування є сміховинними", - сказав Джордж Баерлі. Він також зазначив, що американські урядові структури не підтримують прямих контактів з майором Мельниченком. (У тій же заяві Омельченко сказав, що Мельниченко попав під програму захисту свідків.) Зі слів Баерлі, з майором підтримує відносини неурядове агентство, яке займається розселенням біженців.

У самому Держдепартаменті США джерелу агентства Інтерфакс-Україна відповіли, що "з цього питання їм нічого не відомо". У американському зовнішньополітичному відомстві до інформації Омельченка про те, що Лазаренко зробив заяву про "переказ на валютні рахунки Кучми, або на рахунки, які він контролював, великих сум валюти за своє призначення на різні посади, починаючи від глави Дніпропетровської обладміністрації", "віднеслися скептично" . У той же час в Держдепартаменті неофіційно зазначили, що "якщо це сталося, то це свідчить про недостатню координацію між американськими структурами".

У Держдепартаменті продовжують наполягати на тому, що підтвердити інформацію українських ЗМІ неможливо, і радять не звертати на неї особливої уваги, зазначило джерело.

Читайте також матеріал, який став причиною скандалу:
Компромат самовивозом зі складу в Америці
У США Микола Мельниченко переведений у статус важливого свідка. Майор потрапив під програму захисту свідків. Він передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких виникає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, було перераховано не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз головний ворог української мафії - Григорій Омельченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування