Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Перевіркою фактів Мельниченка займаються компетентні органи США"

Понеділок, 11 червня 2001, 23:47
Григорій Омельченко, чиє інтерв'ю УП після перекручення в російському "Коммерсантъ" набуло рис суперсенсації, вносить ясність. За його словами, Мельниченко знаходиться в США під програмою захисту свідків не за справою Лазаренка. Також депутат сказав про те, що екс-прем'єру надійшло "заманчівоє прєдложеніє".

Ще раз зв'язатися з Омельченком змусив резонанс, який виник навколо його заяви УП. На його базі робилися сміливі, а подекуди відверто неправильні висновки. У понеділок ввечері Омельченко розповів УП, про що саме він дізнався під час перебування в США: "Після того, як Мельниченку надали притулок, він виступав на закритому засіданні міністерства закордонних справ. В Держдепартаменті є структура – міністерство закордонних справ. Він виступав перед людьми цього відомства. Всі присутні були попереджені письмово, що все, що їм розповів Мельниченко, не повинно бути розповсюджено". (УП складно коментувати, що це за така структура, "міністерство закордонних справ". Можливо, Омельченко, який, як сам зізнався, не знає англійської мови, мав на увазі організацію Council of Foreign Relations, з членами якої Мельниченко мав зустріч 27 квітня. Але, знову ж таки, це тільки версія.)

Далі, за словами Омельченка, після того, як Мельниченко "дав свідчення в міністерстві закордонних справ, перевіркою фактів, викладених ним, почали займатися компетентні органи США. Мельниченко отримав статус свідка". На запитання, хто займається цією перевіркою, Омельченко сказав: "Ряд правоохоронних структур США". "Не можу сказати конкретно", - додав він.

"Розслідування проти президента Кучми не проводиться. Проходить перевірка-розслідування фактів, які надав майор", - також повідомив УП Омельченко. Ще депутат знову наголосив, що процедури початку розслідування в Україні та в США істотно відрізняються, і що ці поняття не є ідентичними. За його словами, поняття "кримінальна справа", "підозрюваний" і "обвинувачуваний" у них і у нас є різними.

На запитання УП, звідки у нього дані про таке розслідування, Омельченко сказав, що про це навіть писала американська преса. Спроба УП уточнити, в яких саме газетах були розміщені матеріали, не отримала великого успіху. Омельченко згадав лише російськомовну газету "Каскад". При цьому він сказав, що має сумніви щодо назви.

На прохання якось посприяти отриманню інформації безпосередньо від Мельниченка депутат відповів безапеляційно: "Я ці питання не коментую. Я виходжу з питань особистої безпеки майора".

Щодо заяви адвокатів Лазаренка, які стверджують, що "за своє призначення на різні посади, починаючи від глави Дніпропетровської обладміністрації, Лазаренко переказував на валютні рахунки Кучми, або на рахунки, які він контролював, великі суми валюти", Омельченко зробив цікаве уточнення. Виявляється, ця заява датована 5 червня 2000 року, тобто зроблена вона була рік тому – за його словами, в залі суду. Під час попередньої бесіди Омельченко жодним словом про це не обмовився. З іншого боку, тепер можна хоч якось перевірити вірогідність наведених даних і задатися питанням, чому рік тому цей факт не знайшов жодного відображення в українській пресі.

Ще Омельченко зробив свій прогноз. На його думку, результати розслідування можуть бути юридичні або політичні. "Осінню ви побачите і почуєте, які будуть проходити процеси. Якщо в результаті перевірки правоохоронними органами урядові структури дійдуть до висновку щодо причетності Кучми до відмивання грошей і співучасті у відмиванні коштів, то я не виключаю, що проти Кучми може бути висунуте офіційне звинувачення у відмиванні валюти за кордоном в співучасті з Лазаренком та покриванні діяльності Лазаренка". Омельченко також сказав, що матеріали перевірки записів Мельниченка "можуть бути використані в політичному плані – виходячи з національних інтересів США". При цьому він наголосив, що це є його думкою.

В кінці розмови Омельченко дав УП, за його ж словами, "ексклюзивну інформацію". "Павлу Лазаренку надійшли "заманчівиє прєдложенія". В чому вони полягають – поки не скажу. Я не виключаю, що коли ця пропозиція ним буде розглянута і прийнята, і отримають результативне задоволення обидві сторони, то Лазаренка може бути засуджено на той строк, який йому присудили в Швейцарії". "Відбуватиметься це з конфіскацією коштів, які він відмив, у державний бюджет, звільненням з-під варти. Йому дадуть місце для проживання. Це як версія". Омельченко також сказав, що Лазаренко може стати свідком, "коли з'являться звинувачення відносно інших посадових осіб". "Трошки почекаємо. Це версія – я не виключаю", - наголосив Омельченко.

Взагалі на історії того, як набувала поширення четвергова заява Омельченка, можна написати науковий твір. Цікавою в цій історії є роль газети "Коммерсантъ", яка в п'ятницю без посилання на УП використала інтерв'ю Омельченка. Чистої води плагіат київський кореспондент російського щоденного видання Кирило Разумовський пояснив політикою центрального офісу – редакція не вважає за потрібне посилатися на джерела інформації в інтернеті. Разумовський також сказав УП, що "Коммерсантъ" не збирається давати спростування Держдепартаменту США, оскільки той "відходить від теми" і "не підтверджує, але і не спростовує" інформацію.

Після публікації в "Коммерсантъ", яка вийшла на першій полосі з величезним фото Кучми в темних окулярах "а-ла дон Карлеоне", та повідомлення у випуску новин НТВ інформація пішла гуляти російським інтернетом. Дописалися до того, що Вести.Ру ледь не риторично запитувала: "Чи буде сидіти Кучма в американській тюрмі?" Держдепартаменту довелося писати офіційні відповіді…

Читайте також:

Баерлі дійсно зустрічався з Грищенком
В американському посольстві УП підтвердили факт зустрічі посла України в США Костянтина Грищенка з виконуючим обов'язки спеціального радника держсекретаря США з питань СНД Джоном Баерлі. Останній розмовляв з Грищенком, щоб "відокремити факти від чуток".

Кучма в Америці поза підозрами
Розслідування проти Кучми про відмивання грошей в США неофіційно спростовують і офіційно не підтверджують. Заяву депутата Омельченка в Штатах називають "сміхотворною".

Компромат самовивозом зі складу в Америці
У США Микола Мельниченко потрапив під програму захисту свідків. Майор передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких випливає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, було перераховано не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз Григорій Омельченко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: