Волков провів операцію "Ващук-антитерор"

Вівторок, 12 червня 2001, 13:01
Волков виключив зі складу фракції "Демсоюзу" члена Аграрної партії Катерину Ващук за систематичне невиконання рішень фракції. Між іншим, вона не підтримала резолюцію про недовіру Ющенку. Тепер Волков вимагатиме від колишньої соратниці, щоб вона відмовилася від керівництва комітетом з питань аграрної політики, який та очолила завдяки квоті фракції.

Самій Ващук рішення про виключення повідомили у вівторок на засіданні фракції. "Коли фракція створювалася, ми домовилися, що у кожного може бути своя думка, але якщо фракція більшістю голосів ухвалює якесь рішення, воно повинно голосуватися в залі так, як воно є", - пояснив журналістам Волков рішення "Демсоюзу", - як передає Інтерфакс-Україна.
При цьому Волков зазначив, що в ході останніх голосувань деякі представники фракцій почали заявляти про те, що вони мають свою думку, і "об'єдналися" навколо Ващук. За словами Волкова, Ващук "весь час погрожувала - ось ви на мене тиснете, я створю свою фракцію". "Йди і створюй", - заявив він.

На питання про те, чи прогнозує він вихід інших депутатів - аграріїв з фракції після виключення Ващук, Волков зазначив, що у кожного депутата є свій вибір, і вони мають на це право. Разом з тим, сказав він, фракція не має намірів виключати "нормальних, порядних людей".

Як заявив Волков, фракція не збирається наполягати на тому, щоб якісь депутати залишалися в її рядах, якщо буде створюватися нова аграрна фракція. "Вони - депутати-мажоритарщики, вони мають повне право. Але бєспредел з її [Ващук] боку ми терпіти не можемо", - заявив лідер "Демократичного союзу".

Тепер, після вигнання Ващук, фракція партії "Демсоюз" нараховує 24 депутати. Чотири дні тому, в п'ятницю, з фракції вийшли Леонід Гусак, Сергій Сопрун і Василь Чаговец.

Те рішення Волков пояснив майбутніми виборами і сказав, що ставиться до переходів "спокійно, оскільки сповідує демократизм і повагу до думки і опонентів, і колег". Як передає ТСН студії 1+1, з факту виходу з "Демсоюзу" аграрників Волков трагедії не робив. Цей процес, на його думку, є реорганізацією групи "Відродження регіонів" у партійну фракцію "Демсоюзу", що як раз завершується. Як упевнений Волков, нові якісні показники діяльності фракції відповідатимуть її назві.


Політолог Володимир Полохало у виключенні Ващук бачить два мотиви. "По-перше, ідеться про можливість створення передвиборчої коаліції. Її параметри ще не визначені повністю, але є певні обриси коаліції, і ключовими фігурами там могли б бути Ющенко, Безсмертний, а також і Катерина Ващук. Ідеться про те, що це є складовою більш широкої коаліції, лідером якої, можливо, буде Ющенко. Аграрна партія шукає місце в тому чи іншому блоці".

Полохало також наголосив, що керівником Аграрної партії є Михайло Гладій, а "це передбачає місце в іншій політичній ніші" – окремо від "Демосоюзу". "Можливо, Аграрною партією вже було прийнято рішення, і Волков констатує його".

Друга риса, яка вимальовується з вигнання Ващук – "тенденція послаблення ваги олігархічних фракцій". "Сьогодні політично невигідно бути сателітами або маріонетками олігархічних фракцій. Дружба з ними може не дати дивіденди: уряд не став "коалійним" у їх розумінні, виник інститут держсекретарів, президент не погодився на ту пропорційно-мажоритарну систему, яку розробили "Демократичний союз" і СДПУ(О). Можна говорити про певну тенденцію і певну поляризацію політичних сил на "олігархічні" і "неолігархічні". Більшість гравців не хотіли, щоб їх сприймали як проолігархічних. (Однак це не говорить, що вони їх принципи не сприймають.) В цьому позитивний момент – сьогодні політичні сили змушені нарешті рахуватися з громадянами, їх політичними орієнтаціями, в тому числі з негативним образом олігархів". На думку Полохала, "це – ознака передвиборчого процесу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування