Медіа компанія Лаудера зіткнулась з розслідуванням в США

Вівторок, 12 червня 2001, 16:52
Lauder Media Company Faces U.S. Inquiry

За інформацією юристів і згідно з документами міністерства юстиції, компанія, власником якої є косметичний спадкоємець і колишній претендент на пост мера Нью-Йорка Рональд Лаудер, знаходиться під розслідуванням за обвинуваченням у передачі хабарів офіційним українським особам за цінну телевізійну ліцензію
у розмірі 1 мільйона доларів
Адвокат США на Манхеттені Мері Уайт оголосила список присяжних і відправила повістку в суд. Прокурор зараз вивчає близько 6 тисяч сторінок документів Central European Media Enterprises, які створив Лаудер в 1991 році як план будівництва медіа-імперії в Європі. Зараз йому належать телестанції в декількох центральних і східних європейських країнах.

У файлах Федерального суду Нью-Йорка за минулий рік міс Уайт відшукала корпоративні документи, необхідні для карного розслідування з приводу того, чи дійсно медіа Лаудера "здійснили корумповані і протизаконні платежі українським чиновникам" , порушивши тим самим міжнародний акт по боротьбі з корупцією, федеральні закони, які забороняють американським компаніям платити хабарі за рубежем. Лаудер і його компанія не відповіли на запит і не віддали документи, - говорить адвокат.

Платежі, що досліджувалися, здійснювалися в 1996 році після того, як український орган з ліцензування видав потенційно вигідну ліцензію компанії Лаудера, не дивлячись на те, що український парламент оголосив мораторій на видачу нових ліцензій.

Лаудер через свого прес-секретаря передав, що він переконаний в тому, що не порушував ніяких законів. "І він переконаний, що ніякі державні перевірки його діяльності не підтвердять жодних фактів порушення", сказав прес-секретар Нельсон Ворфілд. Інші чиновники компанії не стали коментувати цю інформацію. Не став коментувати її і прес-секретар федеральної прокуратури на Манхеттені.

Містер Лаудер, основний спонсор республіканців, який виділив 100 тисяч на інаугурацію президента Джорджа Буша, живе в Нью-Йорку і є директором Музею сучасних мистецтв. Він був послом в Австрії і старшим чиновником в департаменті оборони при президентові Рональду Рейгану. До останнього часу він був головою конференції президентів американської єврейської організації, яка впливає на політику близького сходу.

Лаудер є активним філантропом і бізнесменом в Центральній Європі з часів падіння комунізму. Він також є власнком контрольного пакету акцій Central European Media, зареєстрованої на Бермудах, з штаб-квартирою в Лондоні.

В Україні Central European Media контролює через дочірнє підприємство найпопулярніший телевізійний канал - Студія 1+1.
За документами та інформацією осіб, наближених до розслідування, прокурори вивчають дві трансакції, пов'язані з інвестиціями Central European Media в Україну. У першому випадку прокурори намагаються визначити, чи заплатив Лаудер 1,2 мільйона доларів двом ліванським бізнесменам, що проживають в Україні, які потім повинні були передати їх певним членам української ліцензійної компанії.

Один з причетних до ліцензійної операції інформує, що платежі були проведені після обговорення і затвердження їх українськими партнерами Лаудера на двох зустрічах в Амстердамі в кінці 1996 року. Боротьба Лаудера за ліцензію в Україні почалася в 1995 році. У цьому ж році він зустрічався в Нью-Йорку з Олександром Волковим, радником українського президента Кучми для обговорення можливостей майбутнього бізнесу. Перші зустрічі Лаудера і його представників з Волковим не були багатообіцяючими. "Волков, по суті, послав мене до біса", - повідомляє у внутрішньому меморандумі за 1995 рік директор з розвитку C.M.E Лінда Йенсен. Вона інформує, що, за словами Волкова, у "C.M.E немає ніяких шансів" отримати ліцензію, яка дозволила б розвиватися цьому бізнесу.

Волков підозрював, що команда Лаудера попрацювала з новою українською телекомпанією Студія 1+1 у Києві. Це так і було. Основними власниками компанії були Вадим Рабінович і Борис Фуксман, добре відомі у Києві своїм впливом і багатством. Набагато менш відомі їх зв'язки з російським організованим криміналом, - як повідомляють ФБР і силові агентства Європи.

Рабінович, який зараз не має своєї частини в 1+1, заперечує будь-які зв'язки з російською організованою злочинністю. Фуксман на запит по електронній пошті про процес ліцензування і на обвинувачення ФБР у зв'язках з організованою злочинністю не відповів, не дивлячись на те, що його помічник підтвердив факт отримання запиту.

Рапорт ФБР за 1994 рік щодо російської організованої злочинності в США характеризує пана Фуксмана як контрабандиста золотом, чия компанія в Німеччині була частиною злочинної міжнародної мережі. Йому заборонений в'їзд в США.

Волков зараз знаходиться під розслідуванням в Бельгії і Україні через обвинувачення у відмиванні грошей і корупції. Йому також заборонений в'їзд в США, частково через те, що Волкову приписують переказ грошей російським організованим угрупуванням, - повідомляють американські чиновники.

Волков, який зараз є членом українського парламенту з правом депутатської недоторканості, заперечує всі свої гріхи і заявляє, що його переслідують через політичні мотиви. У інтерв'ю він заперечував також будь-яку власну вигоду від отримання ліцензії. "Я що, дурень ?", - говорить він.

Крім Фуксмана і Рабіновича були і інші, непомітні, власники 1+1. У одному з внутрішніх факсів за квітень 1996 рік Йенсен описала акціонерів Студії 1+1 як "дуже впливових" людей, про яких, як вона додала, "я б не згадувала в цьому факсі".

Зараз Central European Media володіє 60% акцій Студії 1+1 і Фуксману належать як мінімум 30%.

До того часу, поки Central European Media не стала партнером Фуксмана і Рабіновича, по цій компанії не проводилось розслідувань, - повідомляють юристи Лаудера з Debevoise & Plimpton.

У своєму звіті, що займає 20 сторінок, який вже отримували обвинувачі, адвокати фірми вказали, що поведінка Лаудера в операції з Фуксманом і Рабіновичем може бути виправданою, оскільки вони були рекомендовані Волковим, якого адвокати характеризували як "гарячого прихильника вільних ринкових відносин".

Адвокати також зробили висновок, що Central European Media не брала участі в будь-яких протизаконних чи неприпустимих діях. Не виключена можливість того, - відзначили вони, - що Студія 1+1 зробила недозволені платежі, хоч це і сумнівно.

Телевізійна рада України з ліцензій видала дозвіл на мовлення Студії 1+1 не тільки всупереч парламентському мораторію, але і з голосуванням чотирьох з восьми діючих членів правління, хоч закон вимагає, як мінімум, шести голосів.

Через декілька днів після того, як була видана ліцензія Central European Media, Міжнародному телесервісу в Белізе (International Teleservices of Belize) , згідно з телеграфним переказом C.M.E , було надіслано 1, 4 мільйони доларів. Це - другий переказ грошей, який вивчають обвинувачі.

Компанія в Белізе непрямо належить "деяким високопоставленим українським посадовим особам", свідчить другий C.M.E. документ, який, проте, не називає кому. Третій документ свідчить про те, що Міжнародний Телесервіс переказав кошти компанії в Німеччині, яка належить м. Фуксману Innova, і що саме Іннова сплатила рахунки за ліцензію студії 1+1. Іннова є частиною російської мережі організованої злочинності, - інформують німецькі силові відомства.

Незрозуміло, чому був використаний такий обхідний маршрут. Проте особа, причетна до операції, знаючи власників Міжнародного Телесервісу та їх внутрішні справи , повідомила, що сплата в розмірі 1.4 мільйона доларів не була платою за ліцензію. Про те, що це була за сплата , сказано не було.

Керівники Central European Media хвилюючись за долю ліцензії, яку вони отримали, заручилися підтримкою двох юридичних фірм у Києві. Обидві фірми підтвердили, що, згідно з документом C.M.E., щойноодержана ліцензія на телемовлення є "потенційно слабкою". Тиждень по тому Волков отримав гарантійний лист від Міністерства юстиції України, що засвідчував дійсність ліцензії.

Федеральні прокурори, які почали процес після цілого ряду незначних судових розглядів з приводу законності рішення про ліцензію, приблизно рік досліджували документи. Поки що статус розслідування не ясний.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування