Кучмі наснилася пенсія

Вівторок, 12 червня 2001, 17:27
Кучма розмірковує про те, щоб піти на пенсію: "Така думка іноді зароджується, однак тільки уві сні, і тільки в голові". Про це він заявив в інтерв'ю словацькій газеті "Правда". Там же він зізнався, що марення в життя втілювати він не буде. Інтерв'ю з Кучмою на сторінках "Правди" вийшло в перший день офіційного візиту "гаранта" до Братислави. За традицією, він лаяв інших і захищав себе.

Кучма негативно відповів на запитання, чи не виникає у нього бажання "під політичним тиском" вийти "на політичну пенсію". "Адже мене обрали люди, які висловили мені довіру", - цитує Кучму Інтерфакс-Україна. Однак, сказав Кучма, якби він був прем'єр-міністром, то "вже давно на все махнув рукою і не залишився б і дня більше".

З інших відповідей Кучми виходить, що в такому випадку він би піддався на провокацію – тільки таким словом він характеризує "касетний скандал". "Сьогодні вже всі зрозуміли, що йшлося про абсолютну провокацію", яка, упевнений Кучма, не привела до кризи в країні. Кучма погодився б визнати кризу, якби події, пов'язані з "касетним скандалом", "охопили значні шари суспільства, реально відбилися на житті країни, зокрема, на дієздатності влади". Однак ці події, вважає Кучма, "практично не вийшли за межі Києва" – всі спроби "так званої опозиції" організувати більш-менш масштабні антипрезидентські акції в регіонах "зазнали повного краху".

Кучма знає мету і виконавців, однак ніяк не обчислить замовника. Отже, "касетний скандал" – це зазделегідь спланована кампанія, спрямована на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні і компрометацію її керівництва за кордоном. Для виконання цього задуму, вважає "гарант", і були задіяні "лихо-політики, якими керують два психологічних мотиви - прагнення влади і помста за минулі невдачі". "Хто ж винен в тому, що когось з них український народ вже двічі не хотів бачити президентом своєї країни, а хтось мав проблеми з Кримінальним кодексом?", - запитав Кучма.

Разом з тим, він досі не може зрозуміти, яку мету переслідували творці цього скандалу, "включаючи деяких, хто знаходиться на Заході".

По суті Кучма визнав наявність тільки однієї кризи в Україні: "Якщо вже говорити про кризу, то потрібно визнати, що зараз її переживають самі антипрезидентські сили, які вже практично розкололися". "Владні амбіції і взаємна недовіра не дозволили цим керівникам [опозиції] домовитися з елементарних питань". Разом із тим, вважає Кучма, в Україні існує чимало "досить серйозних" внутрішньополітичних проблем, зокрема, відставка уряду і дебати з кандидатури майбутнього прем'єр-міністра. При цьому він зазначив, що подібні кадрові зміни проходять в будь-якій демократичній країні, "а в деяких навіть частіше і в більш гострих формах", ніж в Україні.

"Зі всією відповідальністю можу заявити, що курс України на подальше реформування економіки і суспільно-політичних відносин, на входження рівноправним членом в спільний європейський будинок залишається незмінним". Щоправда, Кучмі "хотілося б бачити більше поваги і щирості з боку його будівельників [європейського будинку]".

Удосталь навішавши ярликів на інших, Кучма захистив сам себе від закидів в узурпації влади. Обвинувачення мають "безумовно, спекулятивний характер, і свідчать лише про готовність опозиційних сил використати в політичній боротьбі будь-які засоби, включаючи популістські заяви, безпідставну критику на адресу керівництва держави". "Повноваження і обов'язки президента України, вищих органів влади чітко визначені в Конституції України", - пояснив Кучма. При цьому він зазначив, що "перетягування килима" на себе якоїсь з гілок влади неминуче означає порушення вимог Основного закону". "Я собі такого дозволити не можу", - сказав Кучма, оскільки він є "гарант Конституції".

Читайте оригінал інтерв'ю Кучми газеті "Правда":

My sme si vybrali uniu s Europou


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News