США незадоволені реформами української енергетики і незгодні з Кучмою

Середа, 13 червня 2001, 14:01
Провести реформу енергоринку рекомендував Україні посол США Карлос Паскуаль. Зокрема, дипломат запропонував запровадити ринкові механізми відносин на оптовому ринку електроенергії.

"Ринкові механізми необхідно запроваджувати з тим, щоб конкуренція могла підвищити ефективність енергосектору і створити сприятливе інвестиційне поле", - сказав у середу Паскуаль на конференції "Досвід реформування енергетичних ринків".

Посол рекомендував Україні також продовжити приватизацію енергосектору на відкритих прозорих конкурсах - два тижні тому Кучма доручив призупинити роздержавлення енергетики. Ще Паскуаль порадив захистити енергокомпанії від "тіньового" розпродажу їх майна на аукціонах. Посол підкреслив необхідність виконання українським урядом обіцянок, даних "стратегічним інвесторам" при підготовці першого етапу конкурсів з продажу контрольних пакетів акцій перших шести енергопостачальних компаній.

Також Паскуаль рекомендував підвищити рівень оплати електроенергії в Україні до 100%. Ця повна оплата, зі слів дипломата, є однією з основних умов для забезпечення "життєдіяльності системи" і залучення інвестицій в енергетику.

Паскуаль вважає за необхідне поліпшити "правову контрактну структуру енергоринку" з метою зниження частки державного регулювання енергоринку і впровадження ринкових принципів взаємовідносин між енергокомпаніями, заснованих на конкуренції.

Він послався на досвід Каліфорнії, де надмірне державне регулювання енергоринку призвело до негативних наслідків.

Основними напрямами в реформуванні українського енергоринку, на його думку, є також затвердження на законодавчому рівні незалежного статусу Національної комісії регулювання електроенергетики і реструктуризація боргів енергокомпаній.

Паскуаль від імені уряду США пообіцяв Україні технічну допомогу в розробці механізму реструктуризації боргів енергетичних підприємств.

У цей час держава втратила контрольні пакети акцій в 12 з 27 українських енергопостачальних компаній. Функції оптового покупця і продавця електроенергії в Україні виконує держпідприємство "Енергоринок", підлегле Кабінету міністрів. Держава встановлює закупівельні ціни на електроенергію атомних і гідроелектростанцій.

На цій же конференції Паскуаль заявив про доцільність створення міжнародного консорціуму з управління нафтопроводом "Одеса-Броди" з метою його завантаження нафтою. "Головна задача – це наповнення трубопровода... забезпечення фінансування і довгострокових контрактів на її постачання", - сказав дипломат.

Посол вважає, що міжнародний консорціум, зокрема, зміг би залучати кредити під завантаження нафтопроводу нафтою під більш низькі проценти, ніж державна українська компанія. Зі слів Паскуаля, консорціум буде тільки здійснювати управління нафтопроводом, який буде зберігатися у власності держави.

Проти створення міжнародного консорціуму для експлуатації нафтопроводу Одеса-Броди виступає голова правління ДАТ "Магістральні нафтопроводи "Дружба" Любомир Буняк. На його думку, Україні, що самостійно добудувала нафтопровід, не треба ділити прибутки від його експлуатації з "підставними офшорними фірмами і компаніями, створеними з єдиною метою: перекачувати валюту за кордон". Він не згоден і з розрахунками ініціаторів консорціуму, згідно з якими Україна мала б отримати в консорціумі частку в 25-30%.

Інтерфакс-Україна

Читайте також доручення президента Кучми щодо призупинення приватизації енергопостачальних та енергогенеруючих компаній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування