Чорномирдін у робочому розкладі Кінаха

Четвер, 14 червня 2001, 14:11
Останні три дні український прем'єр Кінах слідував заповітам Єльцина, але якось навпаки. Російський президент вимагав прокидатися і думати про Україну. Кінах три дні присвятив Росії.

У четвер український прем'єр приймав у себе в кабінеті у приміщенні уряду посла Росії Чорномирдіна. До цього у вівторок на прийомі у новоспеченого дипломата Кінах був з нагоди Дня Росії, де після урочистої частини він, а також Плющ і Ющенко усамітнилися разом з Чорномирдіним на декілька годин в окремих апартаментах. У середу Кінах 45 хвилин спілкувався з російським прем'єром Михайлом Касьяновим на економічному форумі в Санкт-Петербурзі. В четвер Кінах розмовляв тет-а-тет з Чорномирдіним 120 хвилин.

Від нового українського прем'єра новий російський посол вийшов спокійним: "Це наша перша така зустріч, змістовна і тривала". Від Кінаха "враження дуже хороші". Зі слів Чорномирдіна, з ним говорив він про "торгово-економічну співпрацю". "Немає до чого придертися, але потрібні результати. Величезний потенціал, величезні можливості працювати на результат. Але десь заспокоїлися…"

Заспокоєність ця виявилася в тому, що вже два роки не збиралася міжурядова комісія на рівні прем'єрів. Першу проблему, яку вирішили новопризначені Кінах та Чорномирдін – це провести засідання такої комісії у листопаді-грудні 2001. Про інші проблеми посол говорив як про дрібні пустощі дітей на вечірці у дорослих. Хоча, може, Чорномирдін просто постарів і став говорити тихо і без емоцій.

"Багато лукавства і непорядного, багато спекуляцій", - це Чорномирдін про російський газопровід в обхід України. "Систему, яка працює в Україні, ніхто не може замінити, і не треба міняти". Але ж про те, що Росія раптом вирішила трубу не будувати, Чорномирдін нічого не сказав.

Компліментом Кучмі прозвучала заява Чорномирдіна, в якій він підтвердив слова "гаранта" про те, що Україна взагалі ніколи не крала газ. Такого "не було", сказав посол. Ще він пригадав слова Рема Вяхирєва, який заявив, що в 2000 і 2001 роках "не було несанкціонованого відбору". "Що я мушу ще сказати?" - поцікавився Чорномирдін у журналістів і посміхнувся. "Системи працюють в непростому режимі, в об'ємах річних не виходимо [за встановлені параметри]. Але в першому і четвертому кварталах - складності, перекоси, перебої або несанкціоновані відбори". Однак в кінці року паритет балансу залишався незламаним. Зараз Україна і Росія надомовлялися до того, що 2000 і 2001 роках система транспортування російського газу через Україну працювала "в нормальному режимі".

Рішення Росії з 1 липня брати ПДВ з українських товарів виправити не можна, відразу сказав Чорномирдін, тому що "ухвалено закон", хоч і "непростий". "Тепер треба думати, як працювати в рамках закону. Тепер треба думати, як знайти вихід. Я два тижні тут, і, виїжджаючи [з Росії], знав, що проблема є".

Ще Чорномирдін пообіцяв "вирішити в найближчі дні" питання паралельної роботи енергосистем Росії і України. Він все ще не може зрозуміти, чому в Україні ця проблема застряла, адже "зараз всі ті, що були [радянськими республіками], об'єдналися в систему". На питання, чи погодиться Росія на об'єднання в єдину систему з Україною, але поки без транзиту російської енергії в треті країни, Черномирдін відповів: "З транзитом". "З транзитом Україна буде мати плюс. Треба сідати, і питання буде вирішено".

"Сідати, і питання буде вирішено" – це місія Чорномирдіна у Києві. Хоч говорили вони з Кінахом на теми економічні, рівень посла - політичний. Як відповів Чорномирдін на питання про участь Росії в приватизації українського стратегічного підприємства Харцизський трубний завод, "деталі повинні обговорювати міністерства, компанії". А тому факту, що росіяни "використовують потужності" підприємства Чорномирдін "радий".

Кінах же до журналістів не вийшов. Він і не збирався, хоча навіть якби й хотів, то не встиг би – з Чорномирдіним суперпунктуальний український прем'єр говорив на півгодини довше запланованого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News